civilization beyond earth csonti gaming

Civilization Beyond Earth bemutató

Epikus hosszúságú bemutató videóval jelentkezem a Civilization legújabb része, a Beyond Earth kapcsán. Ennek oka (azon túl, hogy szeretek sokat dumálni :P) az, hogy a játék annak ellenére, hogy nagyban a Civilization V motorjára épít, mégis kellő mennyiségű újítást tartalmaz ahhoz, amikről érdemes ennyit beszélni.



A játék az emberiség jövőjében játszódik, amikor már a Föld képtelen eltartani minket, ezért a csillagok felé vesszük az utunkat, hogy egy idegen planétán telepedjünk le. A Beyond Earth-ben visszaköszön számos Civ5-ös mechanizmus. Ilyen például a hexagonális zóna elrendezés, az irányítás, a vizualitás és a városok/egységek managelése. Ugyanakkor több fronton is újítani igyekszik, elsősorban azzal, hogy döntések sorozata elé állítja a játékosokat, hogy milyen úton kívánják terelgetni az emereiket.
Az affinításokkal 3 különböző módon alkalmazkodhat a népünk az új bolygóhoz: harmóniában él vele, kibernetikus implantokkal alkalmazkodik vagy megőrzi eredeti emberségét és inkább a környezetet alakítja át a sajátjához hasonlóra. A tech-hálóval sokkal szabadabban tudunk dönteni, hogy milyen tudományokat fejlesztünk ki és milyen sorrendben. A kémkedéssel akár egyetlen fegyver eldördülése nélkül tehetünk szert előnyökre vagy akár le is győzhetünk más kolóniákat. Lehetőségünk van műholdakat fellőni, amikkel megtámogathatjuk a stratégiailag fontos helyeket gazdaságilag vagy katonailag. A küldetésrendszer pedig segít abban, hogy a saját történetünk formát öltsön az új bolygón.
Az egyetlen dolog, ami engem zavart, hogy a játék már talán túlságosan is letisztúlt és hiányoznak azok az extra grafikák, amik a beleélést segítik. Ugyan ott van a komplett civilopedia, ahol minden le van írva háttértörténetekkel, de a játékban a csodák megépítése és az egyes épületek/egységek ikonja semmitmondó. Emellett úgy érzem, jobban is ki lehetne aknázni a műholdas szférát (űrbázisok, űrrepülők) és a tenger alatti részeket (tengeri városok), amikkel igazi sci-fi hangulata lenne a játéknak. Szerencsére a zenék nagyon jók 🙂
Összességében egy nagyon jó sci-fi játék a Beyond Earth, ahol minden játék egy saját egyedi történet mesélést tesz lehetővé a játékos számára az emberiség egy lehetésges jövőjéről, bár a beleélés nem mindenkinek lesz teljes. Remélhetőleg ez a rész is kap 1-2 tartalmas kiegészítőt, amikkel ezt a részt is orvosolják, és akkor 100%-ban méltó lesz a játék az elődök (Alfa Centauri, Civilization 5) hírnevére.