Csonti játék kollekciója avagy pimp my games

Régóta visszatérő kérdés, hogy pontosan hány játékom van és mik. Most megadom a választ egy epikus 1 órás videóban, ahol a játékaim rövid bemutatóján túl azt is igyekszem felmérni, hogy nagyjából mennyi időt töltöttem el velük (vagy mennyit nem :P). Nem dicsekedni kívánok a kollekciómmal csupán egy publikus leltárt tartani, ami remélem érdekes lesz mindenki számára, aki rászánja az időt és végignézi a videót.

Több mint 270 játékot láthattok majd a Steam, Origin, Uplay és GOG fiókjaim alatt, amikkel több mint 2300 órára becsültem a játékidőmet. Ez nagyjából 97 napnyi színtiszta játékidő. Átlagosan 1 játékkal 8 órát játszottam. A Blizzardos játékokat nem vettem bele, mivel akkorsokkal durvább számokat kapnánk, lévén csak a World of warcraftban 230 nap körül van a játékidőm (8 év alatt), és emellett a többi játékukkal is nagyon sokat játszom.

Pontos adatokat nem tudok sajnos mondani, de ha mindent összeszámolok, nagyjából bő 1 évnyi játékidő jönne ki, tehát 1 év az életemből arra ment el, hogy játszom. Ez jóval több, mint amit egy átlagos ember eltölt a játékokkal, de tekintve, hogy lassan már 30 éves leszek, nem olyan vészesen nagy hányada az életemnek. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt 2 évben a játékok részben szakmai szempontból is szerves részei az életemnek, ami ugyancsak növelte ezt az időt.

Az is érdekes, hogy ennek a játékidőnek a 80-90% a játékaimnak csupán a 10-15%-ból tevődik össze, tehát van 20-30 játékom, amikkel nagyon sokat játszo(tta)m, míg a többi játék csupán néhány órára kötött le. Persze az eltöltött idő mennyisége nem minden esetben konvergál a játék élvezeti faktorával vagy az időtöltés minőségével. Pl. a Wow-ban és a Rust-ban tetemes mennyiségű időm van, de nagyon sok volt a “holtidő”, amikor a játék nem volt izgalmas vagy élvezetes, csak futott. Ugyanakkor egy Ori and the Blind forest 8,5 órájának minden pillanata egy feledhetetlen élmény volt. Azt is fontos megjegyezni, hogy jóval több játékot van lehetőségem kipróbálni, mint egy átlagos embernek, hiszen sokat már a készítőktől kaptam meg ingyen. Emiatt van, hogy számos játékkal nem volt kapacitásom a bőség miatt annyira elméllyülni, mint ahogyan szerettem volna, vagy ahogy azt a játék megérdemelné.

Ami ebből az egészből tanulságként számomra megfogalmazódott, hogy nem kell ahhoz sok játék, hogy az ember hosszú időre tartalmas szórakozást találjon magának, ugyanakkor a rövidebb játékok is nyújthatnak minőségi időtöltést a játékosok számára.