EA E3 összefoglaló 2016

Az EA konferencia dióhéjban: egy órányi tömény sport, lövölde és még egy kis sport, drága öltönyös emberek és meghívott sztárvendégek 2 kontinensen egyszerre. Ja, és volt még egy kis pösze Titanfall 2, Mass effect, Star wars és Fe, de azért nem túl sok, nehogy a Fifa vagy a Madden rovására menjenek időben. A konferencia hangulata hűen tükrözte a cégóriás rideg profizmusát, amibe próbáltak némi életet csempészni, de alapvetően olyan sterilnek hatott az egész, mint a színpadon lévő emberek selyem zakói. Vegyük hát sorra röviden, hogy milyen játékokról esett valamennyi szó – még ha kevés is – az est folyamán.

Titanfall 2

Idén október 28-án újra titánok potyognak az égből, akiknek most már lesz történetük is egy rendes kampány játékmód keretében. Ezen felül a 6 fajta titán használhat majd hatalmas kardokat, valamint lesz álcázás és csákjázás is. Ez mind szép és jó de a kérdés, hogy egy normális egyjátékos móddal képes lesz-e a játék nagyobb és kitartóbb rajongói tábort generálni magának, mint az elődje, avagy 1-2 hónap után ugyan úgy elfelejtik majd az emberek?

Madden, Fifa 17 The Jorney, Fifa

Sport, sport és még egy kis sport. Minden bizonnyal igen jövedelmezőek a sportjátékok az EA számára, máskülönben nem ezek tették volna ki a prezentáció közel felét. Azon túl, hogy “nagyobb, jobb, szebb, realisztikusabb” lesz minden játék, az idén kivételesen tényleg újítanak is a Fifa terén a Jorney-val. A Jorney lényegében egy egyjátékos történet alapú Fifa RPG játék lesz, ahol Alex Hunter focista karrierjét egyengethetjük majd.

Mass effect Andromeda

Számomra egy dolog derült csak ki abból a néhány képkockából, amit a játékból megmutattak: hogy idén biztosan nem, és várhatóan még jövőre sem lesz kész. Ahoz képest, hogy már 3. éve szadizzák vele a rajongókat E3-on egy picivel többre számítottam volna, de ne legyünk telhetetlenek. Talán jövőre látunk gameplay-t is.

EA originals és a FE

Talán az egyetlen igazán érdekes és bíztató bejelentés az est folyamán az EA Originals elindulása. Az Unravel sikerén felbuzdulva az EA segíteni akar kis indi kiadóknak a játékaik kiadásában és marketingjében az Originals program keretében. Elmondásuk szerint minden bevétel a készítőkhöz kerül. Hol van az átverés? Gondolom ott, hogy Origin exkluzívak lesznek a játékok, így próbálván népszerűsíteni a platformot. Ennek ellenére ezt egy roppantúl jó ötletnek tartom, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nagy kiadóknak a kisebb kaliberű projektjei egészen jól muzsiáltak és jómagam is úgy fogalmaztam meg, hogy “fosniuk kéne magukból az indie jellegű játékokat”. Ha az EA valóban tartja magát a szavához és nem kebelezi be ezeket a független fejlesztőket. akkor ezzel ténylegesen elindulhat egy jó folyamat.

Az első ilyen játék a Fe, ami egy elbűvölően aranyos felfedezős játék, ahol egy kristályróka szerű kreatúrával kell kalandozni, miközben hangokat és más lényeket kajtatunk a vadonban. Ehhez persze egy újabb cukin zavarban lévő indi fejlesztő is párosult, hogy valamennyi érzelem is legyen a prezentációban és a kellő hatást elérjék vele. Kíváncsian várom a játékot, amivel talán már idén játszhatunk.

Star wars dömping

Kb. annyit tudtunk meg, hogy 5 különböző stúdió dolgozik 5 különböző Star wars játékon és kínosan ügyeltek a Battlefront tartalmak minimalizálására. Én annyira szkeptikus maradnék a Star wars játékokat illetően, amennyire csak lehet és akkor talán nem ér minket nagy csalódás. Az erő és a pénztárcánk legyen velünk.

Battlefield 1

Végül a Battlefield 1 zárta az estét. Az első világháborús tematika nagyon is bíztatónak mutatkozott. Lesz változó időjárás, óriási pályák, tankok, lovak, repülők, elpusztítható tereptárgyak és mamut egységek (cepelin, vonat, csatahajó), amik megfordíthatják a csaták kimenetelét és jó nagyot pukkannak, ha leszedik őket. A látványra nem lehet panaszunk és a 64 emberes demó mérkőzés sorozat is elég akciódús volt. Mondjuk az autentikussághoz lassabb játékmenet, állóháborúk és lövész árokban való megrohadás kellene, de ez csak az én véleményem. Ettől eltekintve annak ellenére, hogy nem vagyok nagy Battlefield rajongó, a látottak alapján nekem úgy tűnt, hogy a Battlefield 1 hangulatában és talán játékmenetében is messze veri majd az elődeit az elmúlt 2-3 év távlatában.