Godus korai hozzáférés bemutató

2013. szeptemberében került ki Steam-re korai hozzáféréssel a Godus, mely Peter Molyneaux legújabb saját fejlesztésű “Isten játéka”. A készülő játék elsőre igen kemény kritikákat kapott, ami után a készítők visszaültek a tervezőasztalhoz, hogy kijavítsák azokat a problémás játékelemeket, amikre a legtöbben panaszkodtak. Én is emiatt nem néztem meg első körben a játékot, hanem úgy döntöttem, hogy várok…

És a várakozásnak vége, mert nemrégiben felkerült az újragondolt játék első nagyobb frissítése, amelybe már én is becsatlakoztam. Az első 4-5 óra úgy repült el, hogy észre sem vettem, és jelenleg már bőven 10  óra felett járok. Ebből érezhető, hogy nekem tetszik a játék és nem bírom letenni valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag.

Ugyanakkor néhány dolgot fontos kiemelnem a játékkal kapcsolatban….

A játék még fejlesztés alatt áll (lévén Korai hozzáférés), és sok minden hiányzik, hibás vagy nem úgy működik, ahogy azt a végleges játékban látni fogjuk (remélem). Ugyanakkor ha belegondolok abba, hogy a jelenlegi tartalom kb. csak 20%-a a végleges játékénak és én 10+ játékórával még ennek sem értem a végére, akkor finoman szólva monumentális lesz a végleges mű, amire megéri várni.

Mi egy omnipotens lényt alakítunk, akivel terelgethetjük híveink sorsát. Kezdetben 2 hívővel indulunk, és csak néhány dologra van ráhatásunk, de később, ahogy gyűlnek a híveink egyre erősebb képességeink lesznek.  A játék fokozatosan nyílik majd meg, egyre több lehetőséget adva a játékosnak új épületek, isteni csodák és technológiai fejlődés képében. Ezekhez pedig egy kellemes látványvilág és zene párosul, ami kellemesen nyugtatóan hat a megfáradt ember idegeire.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a jelenlegi játék mechanika egy idő után nagyon belassul, amin csak körülményesen lehet gyorsítani és az egész játék alapkoncepciója egy lassabb ütemet diktál. Emellett a hagyományos célok helyett inkább a felfedezésen és híveink terelgetésén, fejlesztésén van a hangsúly, így akiknek ezek nem elegendőek vagy nincs hozzá türelme, azok számára nem javaslom a játékot. Sajnos nagyon hamar azzal szembesül a játékos, hogy várnia kell, mire feltöltődnek a kívánt nyersanyagok, és ez perceket, később órákat jelent, és a játék jelenleg nem kínál nagyon más alternatívát. Szerencsére a számlálók akkor is pörögnek, ha kiléptünk a játékból, de a játék szempontjából fontos lenne, hogy a játékost ne várakozásra kárhoztassa, vagy arra, hogy lépjen ki és csináljon mást, hanem vonja be,  és tartsa aktívan a játékban.  Remélem a számlálók nem maradnak meg ilyen formában VAGY a játékos kap még más alternatívákat a játékban arra, hogy produktívan töltse el azt az időt, amíg várnia kell.

Ha ezeket a dolgokat átgondolják és jó irányba változtatnak rajtuk, akkor már egy sokkal tágabb körnek is lehengerlő szórakozást fog nyújtani a Godus (nem csak az olyan elvetemült mazochista kockáknak mint én :P) és fel fog nőni ahhoz az elváráshoz, amit egy “Molyneaux-játékkal” szemben támaszt a közönség. Én nagyon várom 🙂