Megzuhantunk | Youtube feliratkozó számok esése

A múlt héten velem együtt sok más Youtube csatorna drasztikus feliratkozó vesztést szenvedett el. Átlagban mindenki 5-10%-át vesztette el az összes feliratkozójának, ami esetemben egy Lakitelek méretű városka populációja volt ~4500 feliratkozóval, de ennél voltak jóval nagyobb számok is. 

A Youtube hivatalos magyarázata szerint egy korábban beépített szűrő hibás működését javították ki most, ami kiszűri az inaktív vagy “spam” feliratkozókat a kijelzett feliratkozó számból és ennek tudható be a nagy esés. Azt azrét meg kell hagyni, elég nagy hiba lehetett, mivel a hónap elején a legtöbb gamer csatorna hírtelen brutális mértékű követő növekedést tapasztalhatott, amire most hidegzuhanyként jött a “korrekció”. Időről időre voltak már hasonló “purgálások” korábban is, de ilyen látványos még nem igazán volt.

Aki már jártas a Youtube videózásban az tudja, hogy a feliratkozó szám  nem a legjobb indikátora egy csatorna valós teljesítményének. A megtekintési és közönségmegtartási adatok sokkal jobban mutatják, hogy milyen potenciállal bír az adott csatorna, amik mellett ott vannak természetesen az esetleges bevételek is. Természetesen van korreláció a feliratkozók száma és a csatorna megtekintési adatai között, de mára már nem ez a meghatározó.

A Youtube döntése érthető, hiszen ha kiszűrik a “selejtet” a feliratkozók közül, akkor a feliratkozó szám is sokkal megbízhatóbb referenciaként szolgál majd a csatornák teljesítményéről. Az eddigi tapasztalatom alapján egy videót a csatorna feliratkozóinak 15-30% néz meg. Ez elég sokkoló, hiszen azt gondolná az ember, hogy ha valakinek van X követője, akkor a videókon is nagyjából X megtekintésnek illene lennie, de ez általában nincs így. Számos oka van, hogy ez miért nem így müködik, de ezzel a lépéssel most meg van az esély rá, hogy közelíthet egymáshoz a feliratkozó szám és az egyes videók megtekintéseinek arányszáma.

Ennek ellenére hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem zavar a dolog. NAGYON zavar, mivel így jelentősen távolabb kerültem a 100 ezer feliratkozós célomtól. Az a felismerés sem volt kellemes, hogy a mostani (állítólag már reális) havi feliratkozó gyarapodás alapján a 2014-es szintre estem vissza. Mindezek annak tudatában zavarnak, hogy a nézettségi adataim nem romlottak, a ~2000 új feliratkozó havonta nem kis szám Magyarországon és tisztában vagyok azzal, hogy  a feliratkozó szám csak egy e-pénisz méregetés a gyakorlatban. Bár a váloztatás technikailag jó, emberileg már nem olyan kellemes, még akkor sem, ha indokolt volt. Remélem azért hamar sikerül visszaállítanom a korábbi állapotokat a gyarapodás tekintetében is 🙂

Mindez viszont jól példázza, hogy minden csatorna mennyire ki van szolgáltatva a Youtube algoritmusainak. Legyen az hiba vagy tudatos tervezés eredménye, de egy változtatás új csatornák felemelkedését vagy a régiek hanyatlását okozhatja akár egyetlen nap leforgása alatt. Bár a Youtube-nak nem érdeke, hogy a partnerei rosszul járjanak, mégis a nagy számok törvénye alapján szinte bárkit el lehet esetlegesen könyvelni, mint járulékos veszteséget egy kimutatásban. Másfelől nem szabad rágörcsölni a feliratkozók és a nézettség hajszolására, mert úgy sokkal nagyobb az esélye a kudarcnak, amiből nem fogunk tudni felállni.