Oculus rift ár és Netflix Magyarországon

A tegnapi napon bejelentették az első fogyasztóknak szánt Oculus rift árát és egyben megkeződött az előrendelés is az eszközre. A Rift első fogyasztóknak szánt verziójának ára (kapaszkodjatok a pénztárcátokba) nettó 600$ + postaköltség + ÁFA, ami a hazai viszonylatokban nagyjából 250 EZER Forint körül várható majd.

Továbbá bejelentették, hogy a Netflix szolgáltatása további 130 új országban, köztük Magyarországon is elérhetővé vált, már ebben a pillanatban is. Ugyan jelenleg még nincsenek magyar szinkronos vagy feliratos filmek / sorozatok, de várhatóan ezek is be fognak kerülni a szolgáltatásba.

Vizsgáljuk meg ezeket picit részletesebben is….

Oculus

Elsőnek nézzük az Oculus Rift-et. Az árban benne foglaltatik:

  • 1 db VR szemüveg + integrált hangszóró
  • 1 db szenzor
  • 1 db távirányító
  • 1 db Xbox kontroller
  • EVE: Valkyrie, and Lucky’s Tale játékok

Az Oculus használatához pedig egy igencsak izmos gépre is szükségünk lesz, ami a másik 250-300 Ezer Forintos beruházás lesz azok számára, akik VR élményt akarnak még az idén. Az ajánlott konfiguráció:

  • Video kártya: NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290 vagy ezeknél jobb
  • CPU: Intel i5-4590 vagy ennél jobb
  • Memória: 8GB+ RAM
  • Kimeneti egység: HDMI 1.3
  • Bemeneti egység: 3 db USB 3.0 port +1 db USB 2.0 port
  • Operációs rendszer: Windows 7 SP1 64 bit vagy újabb

Később külön érkezik az Oculus Touch, ami egy kétkezes VR irányító, ami a kézmozgásainkat is követi majd. Továbbá külön megvásárolható a zászlóshajó mobil eszközök mellé egy 100$-os (nálunk várhatóan 40 ezer forint körüli) Gear VR, ami a mobil eszközökkel lesz kompatibilis és akár menet közben is lehetővé teszi számunkra a VR élményt.

Ezek a tények az Oculus-al kapcsolatban, most pedig leírom, hogy mit gondolok én. Az ár valóban sokkolóan magas, főleg úgy, hogy az emberek a Kickstarter kampány és a DevKit-ek után 300$ körüli árat vártak. Mondjuk én személy szerint árulnék egy olcsóbb verziót is, ami nélkülözi a 2 játékot és a kontrollert, amivel máris kb. 100-150$-t spóroltunk, de jelenleg nincs ilyen opció. Egyértelmű, hogy nem az átlag magyar pénztárcára tervezték az eszközt, de még a nyugati munkás ember számára sem, mert ez jelen formájában csak a tehetős emberek és cégek kiváltsága lesz jó ideig. Ugyanakkor vegyük számításba, hogy ez az első piaci megjelenése egy új technológiának, aminél nem meglepő a prémium kategóriás ár az első időszakban. Emiatt sajnos sokkal kevesebben fogják tudni az elsők között kipróbálni a VR-t, kivéve ha nem vesznek fel rá hitelt az emberek (amit senkinek sem javaslok). A másik nagy kerékkötő az ugyancsak izmos gépkövetelmény, ami feltételez egy 250-300 ezer Forint értékű számítógépet vagy okostelefont, ami ugyancsak nem túl elterjedt jelenleg. Így sajnálatos módon csak egy szűkebb rétegnek lesz lehetősége kipróbálni a VR-t az első években, amíg a technológia nem válik olcsóbbá annyira, hogy szélesebb körben is adoptálni tudják az emberek kedvezőbb áron. Ennyi pénzért sajnos én sem fogom tudni kipróbálni az eszközt önköltségen, bármennyire is szeretném, ha csak nem kapok valahonnan egy tesztpéldányt meg egy erősebb videókártyát.

Ebből adódóan egy másik jogos aggodalomra ad okot az, hogy ha csak kevesen fogják tudni adoptálni a technológiát, akkor kevés játék fejlesztő fog rá játékot készíteni. És itt a kígyó könnyen a saját farkába haraphat, hiszen ha nincs az eszközre sok program, akkor nem lesz annyira érdekes a vásárlóknak sem, ami miatt még kevesebb szoftvert fognak rá fejleszteni és itt bezárul az ördögi kör. Ráadásul nincs rá garancia, hogy széles körben népszerű eszköz lesz az Oculus, amire igény van, vagy megmarad egy alkalomszerű cirkuszi látványosság szintjén a gazdagok számára.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez csak az első formája ennek a technológiának, ami mögé nagyon sok nagy cég felsorakozott, így érdemes lesz figyelemmel kísérni az alakulását. Az első HD televíziók és adások már a 90-es évek végén megjelentek hasonlóan prémium árakon és csak jó 15 évvel később váltak szélesebb körben elterjedté. Véleményem szerint hasonló út vár a VR-ra is ha valóban tartós sikert és igényt szül a felhasználók körében. Arról nem is beszélve, ha a játékok mellett egyéb felhasználhatóságot is találnak neki (pl. virtuális jelenlét eseményeken). Személy szerint türelmesen várok arra, hogy mit tartogat ezen eszköz számára a jövő és ha lesz rá lehetőségem, akkor kipróbálom vagy emberi áron beszerzem 5-10 év múlva.

Netflix

Ahogyan a felvezetésben írtam, hazánk is csatlakozott a Netflix övezethez, ami már ebben a pillanatban is elérhető mindenki számára, aki legalább egy 0,5 Mbps nettel rendelkezik.  Jelenleg még sajnos nem készült semmilyen magyar nyelvű támogatás vagy anyag a szolgáltatáshoz, de ez a jövőben biztosan változni fog.

3 csomag közül választhatunk, amiknek az ára ~2500 és ~4000 Ft között mozog majd. A csomagok közötti fő különbséget a HD és UHD képminőség elérhetősége valamint azon eszközök száma jelenti, amiken egyidejűleg nézhetjük a filmeket és sorozatokat egy előfizetésen belül.

Személy szerint nagyon örülök, hogy végre ide is elért egy ilyen jellegű szolgáltatás, ami ha nem is rögtön, de néhány hónap múlva egy nagyon jó alternatívát jelent majd az embereknek a TV-vel szemben. Noha én nem vagyok nagy sorozat / film fogyasztó az utóbbi években, de amint lesz értékelhető mennyiségű magyar tartalom a Netflix szolgáltatásában, biztosan ki fogom próbálni, főleg mert az első hónap ingyenes. Ráadásul a netes tartalom fogyasztás minden előnyét magában foglalja, tehát akkor és azt nézem, amit én akarok, reklámok nélkül. Így rövid idő alatt ez egy nagyon jó prémium alternatívája vagy egyenesen konkurenciája lehet a tudatunkat reklámokkal és alacsony színvonalú műsorokkal mocskoló kereskedelmi televíziózásnak. Lelki szemeim előtt már látom néhány év múlva a nappalim közepén a vadiúj 50 colos okostévénket, ami előtt ott van egy SteamBox és/vagy konzol és Wifi-n keresztül nézzük rajta az online tartalmakat vagy játszunk a játékokkal. 🙂

Kíváncsi vagyok, hogy a Youtube meglépi-e a jövőben, hogy teljes filmeket tegyen elérhetővé a kedves Youtube RED előfizetők számára. Szerintem egy logikus lépés lenne és nagyot lendítene a szolgáltatás népszerűségén.