Pewdiepie és a túlkapások

Néhány napja (megint) kiborult a bili Pewdiepie egyik (már nem elérhető) videója kapcsán, ahol azért fizetett meg 2 indiai szerencsétlent, hogy tartson fel egy “minden zsidó halljon meg” feliratú táblát. A videó egy provokatív tükröt kívánt tartani elénk, ami azt demózza, hogy ma már pénzért bármire meg lehet vásárolni a nyomorult embereket. Ugyanakkor Felix partner cége a Maker, amit a Disney bírtokol már nem találta ilyen viccesnek ezt az általuk anti-szemitának béllyegzett humort és rögtön kitette a partnercégből Felix csatornáját. Őket nemsokkal a Youtube követte, aki bár nem találta a Youtube irányelvek ellen valónak a videót, de visszamondta a saját Youtube red sorozata második évadját Felix főszereplésével. Túl azon, hogy elég kattintás vadász a téma van véleményem az esettel kapcsolatban, ezért írok most erről röviden.

Vizsgáljuk meg egyik oldalról azt, amit Felix csinált. Egy fontos problémára akarta felhívni a figyelmet a maga módján, mégpedig a az emberek kiszolgáltatottságára és elvtelenségére, ha a pénzről van szó. A példa valóban túlzás volt, lehetett volna ennél enyhébb dolgot is kérni, de tény, hogy nagyon is betalált. A kérdés csak az, hogy miért csak ilyen erőteljes üzenetekkel lehet csupán figyelmet kapni manapság? Csak nem véletlenül azért, mert már túl toltuk a poénokat és kattintás vadász postokat, amik miatt az emberek ingerküszöbe már valahol az egekben van? Ezért bizony Felix is felelős és most saját munkássága áldozata lett. Nem gondolom, hogy hősünk anti-szemita lenne, ahogy vádolják és egyetértek abban, hogy a fejére kellett koppintani ezért. Így talán így picit ráeszmélnek az emberek, hogy nem lehet a végletekig elmenni a like-ok és kattintások gyűjtése végett. Ugyanakkor nem féltem Felix-et és nem is sajnálom, mert 1000%, hogy túl fogja élni azt, hogy kitették a partner cégétől és a Youtube üdvöskék táborából. Viszont félek attól, hogy az eredeti probléma, amiről Felix videója szólni akart feledésbe fog merülni és csak arra volt jó, hogy pár hétig csámcsogjunk megint a Világ egyik legnézettebb emberén.

A másik oldalon ott vannak az érintett cégek (Disney, Youtube) és azok képmutató politikai korrektsége. Milyen érdekes, hogy amint a zsikók kerültek képbe, akkor minden kontextust mellőzve rögtön elhatárolódnak és kemény bűntetést eszközölnek. Pont a Disney, akinek létezik náci Donald kacsás meséje nem érti a viccet? Mellesleg Walt Disney maga is anti-szemita és rasszista hírében állt, amit persze a Disney tűzzel vassal próbál tagadni. Na EZ viszont vicces 😀

A Youtube meg szokás szerint elhatárolódik, mintha a platform mentes lenne minden vállalhatatlan tartalomtól és az erkölcs és a morál iránytűje lenne. Itt nincs másról szó, mint a cégek próbálják tisztán tartani magukat és erőt demonstrálni. A gond csak az, hogy Pewdiepie már rég túlnőtt ezeken a cégeken és még a zsidó követőit is hidegen hagyja, hogy mi volt a transzparensen, pedig őket aztán tényleg sérthetné. Egy szerencsétlen és túlreagált képmutatás ez a részükről, ami nemhogy árt, de még segít is majd az általuk büntetni kívánt illetőnek. De mit is várhatnánk a cégektől? Tolják az arcunkba a fröccsöntött műanyag politikailag korrekt mosolyukat, miközben őket érdekli a legkevsébbé, hogy ki nyomorodik meg, ha közben a profit meg nő. Nekem úgy tűnik, hogy már régóta keresték a jó alkalmat arra, hogy erőt demonstráljanak, de ez elég hitványul sikerült és még célt sem értek vele.