BenQ EL2870U 28″ 4K monintor bemutató

Néhány hete a BenQ jóvóltából hozzám került egy 28 colos UHD monitor, ami az EL2870U kódnévre hallgat. Azóta folyamatosan használtam ezt
az eszközt és a most követő beszámolómat az elmúlt hetek tapasztalatai alapján állítottam össze nektek.

#BenQ #EL2870U #1ms #4K #HDR

Hello 2018

Először is mindenkinek üdv 2018-ban! Mi várható idén a csatornán?

Szeretném a tartalmat visszarugdosni az informatív irányba.

Első körben jönnek a legjobb játékok listája 2017-ből, amiket szeretnék további listákkal folytatni az év folyamán, ezzel is bővítve a toplistás videókat.

Másik nagy projektem lesz az idén a rövid bemutató formátum, amiket elsősorban a Steam kurátori oldalamhoz készítek szép fokozatosan, amit remélem még ennél is többen követtek majd. Ha még nem követitek, akkor pedig itt a kiváló alkalom! Ezeknek a videóknak az elkészítése idő igényesebb lesz, de a köztes időszakban is lesz tartalom, amiket könnyebben fogok tudni szállítani.

Az első látásra videók továbbra is érkeznek a megszokott stílusban. Tekintve, hogy egyre több trash és mém játék készül sajnos, ezeknek is adok teret, hogy legyen min szörnyülködve röhögni és lehetőleg messze elkerülni. S

zerdánként este 6-tól lesznek továbbra is a közvetítések, hétfőnként pedig Kjúbcast. További közvetítések és gameplay-ek/végigjátszások a Twitch csatornán keresendőek, ahonnan, ha időm engedi, átemelek majd ide is rövid szösszeneteket, feltéve, hogy lesz erre érdemes videó anyagom és érdeklődés a részetekről.

Nagyjából ezekre lehet számítani idén, feltéve, hogy a Youtube nem bombázza szét még jobban saját magát 2018-ban. Remélem elnyeri majd a tetszéseteket.

Ez úton is köszönöm mindenkinek, aki eddig támogatta a munkásságomat bármilyen formában, nagyon sokat segít és még annál is több erőt és lelkesedést ad a videózáshoz. Üdv Csonti

Pewdiepie és a túlkapások

Néhány napja (megint) kiborult a bili Pewdiepie egyik (már nem elérhető) videója kapcsán, ahol azért fizetett meg 2 indiai szerencsétlent, hogy tartson fel egy “minden zsidó halljon meg” feliratú táblát. A videó egy provokatív tükröt kívánt tartani elénk, ami azt demózza, hogy ma már pénzért bármire meg lehet vásárolni a nyomorult embereket. Ugyanakkor Felix partner cége a Maker, amit a Disney bírtokol már nem találta ilyen viccesnek ezt az általuk anti-szemitának béllyegzett humort és rögtön kitette a partnercégből Felix csatornáját. Őket nemsokkal a Youtube követte, aki bár nem találta a Youtube irányelvek ellen valónak a videót, de visszamondta a saját Youtube red sorozata második évadját Felix főszereplésével. Túl azon, hogy elég kattintás vadász a téma van véleményem az esettel kapcsolatban, ezért írok most erről röviden.

Vizsgáljuk meg egyik oldalról azt, amit Felix csinált. Egy fontos problémára akarta felhívni a figyelmet a maga módján, mégpedig a az emberek kiszolgáltatottságára és elvtelenségére, ha a pénzről van szó. A példa valóban túlzás volt, lehetett volna ennél enyhébb dolgot is kérni, de tény, hogy nagyon is betalált. A kérdés csak az, hogy miért csak ilyen erőteljes üzenetekkel lehet csupán figyelmet kapni manapság? Csak nem véletlenül azért, mert már túl toltuk a poénokat és kattintás vadász postokat, amik miatt az emberek ingerküszöbe már valahol az egekben van? Ezért bizony Felix is felelős és most saját munkássága áldozata lett. Nem gondolom, hogy hősünk anti-szemita lenne, ahogy vádolják és egyetértek abban, hogy a fejére kellett koppintani ezért. Így talán így picit ráeszmélnek az emberek, hogy nem lehet a végletekig elmenni a like-ok és kattintások gyűjtése végett. Ugyanakkor nem féltem Felix-et és nem is sajnálom, mert 1000%, hogy túl fogja élni azt, hogy kitették a partner cégétől és a Youtube üdvöskék táborából. Viszont félek attól, hogy az eredeti probléma, amiről Felix videója szólni akart feledésbe fog merülni és csak arra volt jó, hogy pár hétig csámcsogjunk megint a Világ egyik legnézettebb emberén.

A másik oldalon ott vannak az érintett cégek (Disney, Youtube) és azok képmutató politikai korrektsége. Milyen érdekes, hogy amint a zsikók kerültek képbe, akkor minden kontextust mellőzve rögtön elhatárolódnak és kemény bűntetést eszközölnek. Pont a Disney, akinek létezik náci Donald kacsás meséje nem érti a viccet? Mellesleg Walt Disney maga is anti-szemita és rasszista hírében állt, amit persze a Disney tűzzel vassal próbál tagadni. Na EZ viszont vicces 😀

A Youtube meg szokás szerint elhatárolódik, mintha a platform mentes lenne minden vállalhatatlan tartalomtól és az erkölcs és a morál iránytűje lenne. Itt nincs másról szó, mint a cégek próbálják tisztán tartani magukat és erőt demonstrálni. A gond csak az, hogy Pewdiepie már rég túlnőtt ezeken a cégeken és még a zsidó követőit is hidegen hagyja, hogy mi volt a transzparensen, pedig őket aztán tényleg sérthetné. Egy szerencsétlen és túlreagált képmutatás ez a részükről, ami nemhogy árt, de még segít is majd az általuk büntetni kívánt illetőnek. De mit is várhatnánk a cégektől? Tolják az arcunkba a fröccsöntött műanyag politikailag korrekt mosolyukat, miközben őket érdekli a legkevsébbé, hogy ki nyomorodik meg, ha közben a profit meg nő. Nekem úgy tűnik, hogy már régóta keresték a jó alkalmat arra, hogy erőt demonstráljanak, de ez elég hitványul sikerült és még célt sem értek vele.

Mire számíthattok idén a csatornán

Elkezdődött az év és ideje számba venni, hogy mivel is szeretnék idén foglalkozni a csatornán. Ezzel egyúttal szeretnék Nektek is segíteni abban, hogy nagyjából mikor mire számíthattok majd. A fő fókuszban továbbra is az érdekes és jó új játékok kipróbálása és bemutatása lesz, amikkel érdemes időt tölteni, de emellett sok lesz a puszta gameplay is valamint a Kjúbcast, ahol igyekszünk többnyire színvonalas beszélgetéseket prezentálni a játékokkal kapcsolatban.

Kjúbcast

Minden hétfőn este 7-től, havi 4-5 alkalommal.

Első látásra.

Havonta 3-4 új játék. Igyekszem keddre időzíteni ezeket a videókat, de ettől lehet eltérés, továbbá előfordulhat, hogy 1-2 játékkal több lesz havonta, ha úgy jön ki a lépés, de sokkal nagyobb számot nem szeretnék bevállalni, mert akkor nem tudok kellően elméllyülni egy játékban (feltéve, hogy akarok). Szóval nem fogok minden random kis játékkal foglalkozni, csak azokkal, amiket már most várok, vagy amik tényleg felkeltik az érdeklődésemet és látok bennük potenciált.

Élő közvetítések

3-4 élő közvetítést szeretnék havonta (itt is lehet plusz 1-2 extra), leginkább szerdánként este 6-tól. Itt elsősorban közönségkedvenc vagy számomra aktuális kedvenc játékokkal fogok játszani, de néha előfordulhat, hogy egy vadiúj játékot élőben itt próbálok ki veletek, ha úgy ítélem jónak.

Hearthstone

Hetente 1 élő közvetítés szerdán este 10 után a Tavern brawl végett, továbbá havi 3-4 egyéb Hearthstone tartalom (pakli bemutató, aréna stb…). Értelem szerűen, ha új kiegészítő érkezik a játékhoz, akkor itt is picit több tartalom várható, de átlagban heti 2 videóra lehet számítani.

Extrák

Ide sorolom a hardware bemutatókat, vlog-okat, eseményeken való részvételeket és más egyéb be nem kategorizálható tartalmat, amit spontán készítek, beleértve 1-1 játék videót is, hogy legyen mit néznetek az adott napon. Ezeknek a száma változó lehet, de itt is havi 4 extrával számolok átlagosan.

Tervezett új rovat

Van egy új rovat ötletem, amit remélhetőleg a következő hónaptól tudok majd realizálni és a fogadtatásától függően szeretnék heti rendszerességgel készíteni, így ebből is havi 4 lenne várható. Ez a rovat még titok, de hamarosan látni fogjátok ezeket a videókat remélhetőleg.

Szünnapok

Igen, ez is kell és lesz is. Csütörtökre nem tervezek semmit, de tekintve, hogy szerdán van 2 közvetítés is, amik átlagosan 2 órásak, úgy gondolom, hogy ez a nap tökéletes lesz ezek pótlására, meg gondolom sokan csak csütörtökön realizálják ezeknek a létezését. Ezen felül szombat vagy vasárnap alkalmanként üres maradhat, attól függően, hogy miként alakul a napirendem és mennyire sikerült videókat készítenem.

Végeredmény

Mindent összevetve átlagosan 24-28 videó várható havonta, ami azt jelenti, hogy majdnem minden nap lesz új videó. Várhatóan egy átlagos hét a következő képpen fest majd:

  • Hétfő: Kjúbcast
  • Kedd: Első látásra valami új játékkal
  • Szerda: Élő közvetítés + Hearthstone Tavern brawl
  • Csütörtök: Szünnap
  • Péntek: Első látásra vagy Extra videó vagy Új rovat (egyszerre csak 1!!!)
  • Szombat – Vasárnap: Első látásra vagy Extra videó vagy Hearthstone videó (egy nap csak 1, de lehet szét lesznek osztva több napra) + Egyik nap lehet szabadnap

Bízom benne, hogy ez a formátum jól fog működni, de szükség esetén módosítok majd rajta.

 

 

PlayIT utáni gondolatok és Video Games Live

A legutóbbi PlayIT kritikám után úgy érzem az a korrekt, ha leírom a tapasztalataimat a legutóbbi budapesti PlayIT-tel kapcsolatban is. Röviden a legtöbb felhozott állításom helytálló maradt a számomra. A rendezvény elsősorban a fiatalokat célozza, a legtöbb kiállított dolog már ismerős volt a megelőző évekből, voltak helyenként igen nagy furcsaságok a szervezésben és a különféle vásárolható cuccok most is hatványozottan nagyobb hangsúlyt kaptak minden más tartalommal szemben. Ugyanakkor hozzátenném, hogy szerencsére volt fény az alagút végén. Az E-sport rendezvények jók voltak, ki volt állítva néhány megjelenés előtt álló játék demója (South park, For honor, Steep, Horizons: Zero Dawn), voltak jó témák a Mozdulj Gamer színpadon (bár itt is a korábbi témák jöttek fel újra zömében) és a nap végén egy koncertet is adott az RGB együttes.

Számomra “A” legnagyobb élmény az esti Video Games Live koncert, ami fantasztikus volt. Remek játékok kiváló zenei betétjeit hallhattuk parádés színpadi produkció keretében, amihez fokhatót még nem igen láttam. Final Fantasy VII, WoW, Journey, Kingdom Hearths, Skyrim….csak hogy párat említsek az esti repertoárból. A koncert annyira meggyőző volt, hogy még a videó játékok iránt abszolút érdektelen párom is remekül érezte magát rajta és már most tudjuk, hogy jövőre is megyünk. Pont az ilyen élményeket hiányolom a PlayIT-ről. Olyan látnivalókat és produkciókat, amik érdekelnek és meggyőznek arról, hogy legközelebb is ott a helyem. Mondjuk sokat elmond az is, hogy az átlag életkorra a VGL-en +10 évet rátehetünk a PlayIT-hez képest. 🙂

Remélem, hogy a rendezvény egyre jobban nyit majd a felnőtt generáció irányába és több érdekes, exkluzív, nívós színpadi produkció is helyet kap majd a repertoárban a gyerekeknek szánt tartalmak mellett. Addig is várom a következő VGL-t.

Beszéljünk picit a PlayIT-ről

Már jó ideje megfogalmazódott bennem ez a vélemény a rendezvényről. de úgy gondoltam, hogy itt az ideje, hogy ezt megosszam veletek.
A transzparencia végett az elején tisztázni szeretném, hogy nemrég megkerestek a szervezők és jelenleg egyeztetünk, hogy ott tudok-e lenni a következő budapesti rendezvényen, amiért egy jelképes tiszteletdíj is kilátásba van helyezve, de még nem 100% a dolog (főleg ez után a bejegyzésem után 😛).
Továbbá még az elején szeretném leszögezni, hogy ez csupán egy személyes kritika a rendezvénnyel kapcsolatban, amit remélem legalább részben megszívlelnek és nem hiszti vagy a szervezők eddigi munkájának semmibe vétele. Épp ellenkezőleg, szeretném, ha még jobb lenne az egész és eddig is köszönöm nekik a lehetőséget, valamint nektek, ha miattam eljöttetek oda (én magam miatt tuti nem mennék 😛).

2014 óta kapok rendszeresen meghívást a PlayIt rendezvényekre és ez idő alatt már 5 alkalommal voltam jelen az eseményen és tapasztalhattam meg a kínálatot. Ahogyan azt már legelső alkalommal is nyilatkoztam, szerintem ez a rendezvény nagyon jó abból a szempontból, hogy megmutatja az embereknek, hogy a korábban pincébe zárkózó, nyomi, szemüveges “nerd” szubkultúra valójában normális emberek 2-3 generáción át ívelő sokaságát takarja, és mára közelebb áll a mainstream kultúrához, mint azt gondolnánk. Valamint ne feledkezzünk meg a sokszor színvonalas Cosplay jelmezekről és az eSport közvetítésekről se 🙂 De ennyivel ki is merül a rendezvény.

A PlayIT jelenlegi formájában szinte teljesen hidegen hagy. Jól esik az egómnak, ha továbbra is elhívnak és kellemesen telik a napom, de nem forgolódom miatta álmatlanul, ha egyszer csak nem megyek. Az biztos, hogy amikor ezeket a sorokat írom, magamtól biztosan nem mennék el, pedig jó eséllyel tudnék sajtó belépőt is kérni. Mi ennek az oka?

A PlayIT olyan, mint a középkori várak és templomok. Ha egyet megnézel, láttad az összeset. Bár a rendezvény mérete az évek során növekedett, de a kínálat csak önmagát ismétli és leragad egy belterjes “zsibvásár” szintjén, ahol van 1-2 esport program meg személytelen Youtuber aláírás vadászat, nomeg boltok. Teljesen érthető, hogy a támogatók szeretnének maguknak reklámot és sok gamer cuccot eladni, de mellette nincs vagy nagyon minimális az olyan tartalmas show, előadás vagy bejelentés, ami legitimálja az emberek ottlétét évről évre. Elhiszem, hogy egy 6-16 éves számára sokadik alkalommal is érdekes lehet a rendezvény, de egy felnőttnek vagy nekem már pár óra után unalmas és valószínűleg csak azért vagyok ott, mert a gyerekemet/ismerősömet kellett elkísérnem (vagy mert fizettek). Ráadásul ha belegondolunk, nem nyújt igazán semmi olyat a PlayIT, amit a neten ne tudnék megnézni vagy megvenni.

Mit várnék én egy ilyen rendezvénytől? Elsősorban több olyan programot, ami a felnőtt és idősebb generáció számára is tartalmas és érdekes szórakozást kínál valamint exkluzív lehetőségeket és itt nem csak a merch vackok színpadról való dobálására gondolok vagy a VR szemüvegekre, amiket 1 óra sorban állás után ki lehet próbálni és reménykedni abban, hogy nem kapunk az 1000. ember után szemgyulladást. Személy szerint én több olyan beszélgetős panelt üdvözölnék, mint a Mozdulj Gamer színpad, ahol játékokat érintő érdekes témákról a közönség bevonásával zajlik a színvonalas diskurzus. Annak is nagyon örülnék, ha az Indie szektor is helyet kapna a rendezvényen és nem csak az aktuális AAA szekciónak lennének a termékei a pofánkba tolva (itt is). Kapjanak standot a fejlesztők és kiadok, ahol ki lehet próbálni a fejlesztés alatt álló játékaik demóit vagy akár beszélgetni a devekkel. Persze nincsenek illúzióim afelől, hogy Magyarország túl kis piac ahhoz, hogy a kiadók és készítők nagy része eljöjjön ide demózni a dolgait, de ha a szervezők megragadnak ennél a szintnél, akkor nem is lesz jobb. Igen is fel kell venni a kapcsolatot az Indie fejlesztőkkel és hívni őket, hogy egy valóban pezsgő gamer rendezvény legyen a PlayIT, ahol akár reggeltől estig talál magának az ember érdekes programot 2 napon keresztül és még külföldről is jönnek az emberek / sajtó az érdekességek miatt.

Jelenleg 6-7 nagy éves Gamer rendezvény van, amiből csupán 1 van az európai kontinensen (Gamescom) és érzésem szerint lenne még igény többre is. Ha a Sziget fesztiválnak sikerült nemzetközi rendezvénnyé kinőnie magát, akkor hiszek abban, hogy egy Gamer rendezvény is képes lehet erre hazánkban. Ráadásul egyre több lesz az olyan felnőtt, akik munka és család mellett szívesen játszanak és hódolnak tovább a “geek” énjüknek, ezért nagy hiba lenne csupán a fiatal korosztály számára fenntartani ezt a rendezvényt. Persze, ha a szervezőknek jó és elég ez a jelenlegi szint is, akkor nem szóltam. 🙂

Szerencsére látok fényt az alagút végén, mert például a PlayIT utáni Video Games Live koncert már számomra is egy olyan esemény, amire instant MEGVETTEM a jegyemet, amint lehetett. Még több ilyet kérnénk 🙂

Köszi, ha végig olvastátok. Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok a Playit-ről? Ha minden jól megy, akkor November 26-án ott leszek (bár ezek után kíváncsi leszek a végeredményre 😛) és remélhetőleg érdekes beszélgetésekkel és közvetítésekkel tudok majd nektek szolgálni, de erről még időben tájékoztatok mindenkit.

Mi a tök van a Rust-tal???

A kérdés nem csak gyakori, de jogos, elvégre az elmúlt hónapokban nem foglalkoztam a játékkal. Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy LESZ Rust és tudok a legutóbbi barlangos frissítésekről is. Ugyanakkor az elmúlt csak nem 3 hónapban (mióta nem volt videó) annyi dolgom és új játékom volt, ami miatt se időm se kedvem nem volt foglalkozni a Rust-tal. Helyette több mint 23 új játékot próbáltam ki és mutattam meg a csatornán (ez heti átlag 2-3 új játékot jelentett), nem is beszélve az Ozone és egyéb gyűjtői kiadások kicsomagolásáról és bemutatásáról. Szóval volt bőven mit csinálni és szerintem sokkal tartalmasabb és érdekesebb volt bármelyik a megszokott szívásnál, amit a Rust kínál. Persze ha tehettem volna, próbáltam volna Rust tartalmat is készíteni, mert tudom, mekkora igény van rá, de úgy döntöttem, most inkább a változatosságnak és az új dolgok felfedezésének engedek teret a megszokott tartalom kárára. Annak is tudatában vagyok, hogy sokan azért vannak / voltak itt, mert csak 1-2 játékból akarnak kismillió videót látni, de úgy gondolom, hogy ha választhatunk a szellemi állóvíz és a horizontunk tágítása között, akkor az utóbbival előbbre leszünk, még akkor is, ha nem ez a trend mostanában.

Most hogy ennyit ömlengtem a miértekről, jöjjenek a tervek és választási kampány ígéretek 😛 Az év hátralévő részére már “csak” megközelítőleg 6-7 játék van tervben, ami jóval több mozgásteret enged majd, és szeretnék visszanézni a Rust-ba is. Ugyanakkor arra gondoltam, hogy ezt oly módon teszem, hogy a sokszor 20-30 percen át tartó “semmittevést” kivágom és igyekszem tartalmasabb videókat készíteni, de ehhez idő kell. Az nincs kizárva, hogy ne húzna be megint a játék jobban, de egyelőre szeretnék picit tisztes távolságot tartani, mert más terveim is vannak.

És most jöhet a Spoiler rész. Egyrészt szeretnék visszatérni egy másik kedvenchez, a Subnautica-hoz, ami ugyancsak nem egy rövidtávú projekt. Az új játékok dömpingje után jól esne picit hátradőlni, és csak úgy játszani azokkal a játékokkal, amikkel szeretnék több időt eltölteni, mert jók, de nem feltétlenül videóban (Civ 6, Deus ex, Sunless sea, Wow stb…). Várhatóak még Ozone termékbemutatók a következő hónapokban, mivel nagyon meg voltak elégedve a videóimmal (nem feltétlenül az általam hozott emberek mennyiségével), aminek nagyon örülök, mert mutatja, hogy nem csak a nagy csatornáknak van létjogosultsága a forgalmazók szemében tech eszközök bemutatására. Végül vissza szeretném valamilyen szinten hozni a játék hírek és Gamer filó rovatot olyan formában, hogy ha van valami számomra érdekes és meghatározó téma, akkor arról a KjúbCast mellett is külön videókban adok hírt és mondom el a véleményemet. Viszont ezeket első körben minimalistára szeretném venni, hogy pusztán a tartalmi mondanivaló és ne a képi anyag domináljon. Akit érdekel, az úgy is meghallgatja ezeket, viszont én sem fogok túl sok energiát beleölni ezekbe, mivel várhatóan nem ezek lesznek (sajnos) a legnézettebb videók.

Mindent összevetve tele vagyunk ötletekkel és készülő tervekkel, amik között a Rust is helyet fog kapni, csak nem feltétlenül olyan vehemenciával, mint az év első felében. Aztán majd meglátjuk mit hoz 2017. Próbálom majd valamilyen szinten kordában tartani az új játékok létszámát, hogy jusson idő másra is, de ha valamit érdekesnek találok és főleg jónak, akkor azt továbbra is be fogom mutatni nektek. A Rust meg megvár közben 🙂

 

Amit a Nintendo Switch-ről tudni lehet

Hosszas várakozás és spekulációk után a Nintendo bejelentette a legújabb konzol készülékét, mely Nintendo Switch névre hallgat majd. Ezzel az elmúlt évek NX mizériája is lezártnak tekinthető. A leleplezésre egy hangulatos promó videóban került sor. A trailer elsődleges funkciója az új konzol 2017 márciusi eljövetelének közlésén túl egy életérzés átadása volt, de más konkrétumok és információk NEM HANGZOTTAK EL. Úgyhogy mindenki ennek megfelelően kezelje. Lesz új Nintendo konzol Switch néven, ami várhatóan jövő márciusban érkezik. Az ára, teljesítménye és a rá érkező játékok mibenlétét jelenleg homály fedi….

Ennek ellenére a trailer alapján lehet következtetni néhány dologra az eszközzel kapcsolatban, de ezek is sok kérdést vetnek fel:

A Switch egyaránt lesz használható konzolként a nappaliban és hordozható konzolként. Ha a tévénken akarjuk élvezni a Switch-et, akkor ahhoz jár egy dokkoló. Az akkumlátor idő és a tölthetőség módjai kérdésesek. Személy szerint úgy gondolom, hogy a dokkolónak kéne töltenie a konzolt, de emellett kellene egy külön USB töltő is.

A konzol két oldalán egymásnak tükrözve lesz 2 lecsatolható kontroller, amik egyszerre használhatóak 1 és 2 játékos számára is, továbbá vezeték nélküli jelátvitellel rendelkeznek. A kérdés, hogy mi ezeknek a hatósugara illetve az akkumlátor ideje, valamint hogy fogjuk ezeket tölteni? Másik szempont a kontrollerek ergonómiája és hogy mennyire áll majd kézre az átlagos felhasználónak. Ezen felül lesz jack dugó bemenet (ezt neked új Iphone) és kitámasztó is.

Az nagyon jól lejön a videóból (néhány eléggé túlkapásos jelenettel , hogy a konzol egyik legnagyobb vonzereje a mobilitásában rejlik majd és a könnyed többjátékos mód lehetőségével más Switch játékosokkal, valamint utaltak az E-sport potenciálra is. Na ezen a ponton azért voltak meredek jelenetek, szerintem a csúcs az volt, amikor leállnak a kosárlabda játékosok, hogy a pálya közepén a Switch-en kosarazzanak egy videójátékban :).  A mobilitásnak örülünk, elvégre ez már ma jóformán elengedhetetlen, de az nem derült ki, hogy lesz-e online komponens-e az eszközben.

Végül a leginkább fajsúlyos pont: a játékok. A trailerben büszkén mutattak több játékot is a konzolra, amik közül a Nintendo saját játékai felül nem kérdéses, hogy jönnek majd (Zelda, Mario, Mario Cart, Splatoon). Ezen felül nagyon sok fejlesztővel és kiadóval vannak partnerségben az eszköz kapcsán, ami bíztató előjel. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a videóban szereplő Skyrim és NBA játékok fejlesztői NEM ERŐSÍTETTÉK MÉG MEG, hogy ezek a játékok jönnek Switch-re. A Wii egyik nagy hiányossága pont a third-party fejlesztők játékai voltak, noha ott is be volt harangozva sok név, amiből végül nem lett semmi, mert a konzol nem volt rá alkalmas vagy más problémák léptek fel. Ebből kifolyólag én óvatosságra intenék mindenkit, hogy csak a 100%-ban megerősített játékok után kezdjen el valamennyire lelkesedni az eszközért, mert játékok nélkül csak egy drága darab műanyag lesz az egész.

Ahogyan arra pedig már korábban utaltam, az ár és a specifikációk még nincsenek bejelentve. Az NVidia egyik spéci Tegra rendszere fog ketyegni benne, de ennél többet nem tudni. Remélhetőleg legalább a mostani konzolok teljesítményét hozza majd. Ami viszont még fontos lehet, hogy a játékok “kazettás” formában jönnek majd hozzá (egy kis retro érzés), de akkor felmerül ismét az online komponens integrációjának kérdése.

Minezek ellenére úgy gondolom, hogy az új Switch nagyon sok ötletes újítást tartalmaz majd a maga nemében, amiket ha jól implementálnak, akkor egy nagyon klassz új rendszer lehet, ami mobilitásának köszönhetően (még ha megkésve is, de) versenybe szállhat a többi konzollal. De túl sok még a kérdés. Ameddig a ködös részletek nem tisztázódnak, addig én megmaradok a szkeptikus érdeklődés szintjén, és mindenki másnak is ezt javaslom.

Szerencsejáték gyerekeknek, avagy az Internet egyik szégyenfoltja

A cím mindent elmond, a többit pedig megtudjátok a videókból, amiket kérek, hallgassatok végig. Szó lesz benne csalásról, a felhasználók és nézők sokszor tudatos megtévesztéséről és arcukba hazudásáról, kapzsiságról és a semmilyen morális vagy erkölcsi gátlást nem ismerő cégekről és magukat tartalom készítőknek nevező egyénekről. Mindezek együttesen írják le azt a gyalázatos jelenséget és gyakorlatot, amivel gátlástalanul tolják az emberek és nagyon sok esetben a kiskorúak arcába a szerencsejátékot, mindenféle kontroll vagy ellenőrzés nélkül.

További külföldi videók a téma kapcsán, amiket szintén javaslok megnézésre:

A Csonti Gaming Youtube csatorna hivatalos weboldala.