A Youtube végre nyíltan kiáll a videósok mellett a szerzői jogi viták esetében

Korábban már beszámoltam egy ritka esetről, amikor a Youtube történetesen kiállt egy videós pártján egy céggel szemben, és nem törölte a cég kérésére az érintett videót, mivel az teljes mértékben megfelel a fer használat (fair use) előírásainak. Úgy tűnik, hogy az ilyen esetek egyre gyakoribbak lesznek a jövőben, ugyanis a Youtube most már nyilvánosan is kijelentette, hogy a fer használat zászlaja alatt kiáll a tartalom készítők pártján a jogtalan szerzői jogi követelésekkel (DMCA notice) szemben. Talán még egy szép napon azt is megéljük, hogy a videós anélkül lehet kreatív (persze értelmes keretek között), hogy rettegnie kellene attól, hogy töröltetik a csatornáját. Nézzük meg részletesen, hogy miről is van szó itt…

A Blog bejegyzésben a Youtube is elismeri, hogy számos alkalommal használják jogtalanul bizonyos cégek / illetők a rendszerüket arra, hogy “elnémítsanak” bizonyos készítőket és indokolatlanul leszedessenek tartalmakat a videó portálról. Röviden ez ellen a gyakorlat ellen lép fel most már nyíltan is a Youtube és kiáll a fer használat valamint a készítők mellett. Ezt olyannyira komolyan gondolja a cég, hogy hajlandó akár videónként 1 millió dollár értékben fedezni az esetleges perköltségeket, ha bíróságra kerülne a videó ügye. Ez roppant erőteljes kijelentés és várhatóan sok illetőt elrettent majd attól, hogy 1 videó kedvéért pereskedjen most már magával a Google-al is.

Persze senki se gondolja, hogy mostantól bármit szabad és ha jogi vita merül fel, akkor automatikusan kopogtathat a Youtube virtuális ajtaján segítségért. Első körben csupán néhány kiemelt eset kapcsán (ezt mindig a Youtube dönti el) tudnak közvetlen segítséget nyújtani a készítőknek, de remélik, hogy ezek az esetek az egész Youtube ökoszisztémájára pozitív hatást gyakorolnak majd és precedens értékűek lesznek a jövőben.

Ez egy hatalmas pozitív lépés a videó portál életében, ugyanis eddig a Youtube némán tűrte, hogy videók ezrei menjenek a süllyesztőbe csupán azért, mert félt a perektől. Ennek a fejleménynek köszönhetően reméljük, hogy hamarosan a tartalom készítőknek nem kell minden videójuknál rettegnie, hogy vajon nem támadják-e be miatta a csatornát, hanem szabadon szárnyalhat a kreativitásuk, ami színvonalasabb és érdekesebb videókat eredményez majd. Természetesen a szerzői jogi követelések és az illegális feltöltések (pl.: teljes filmek) továbbra sem támogatottak, így senki se számítson arra, hogy a Youtube megint “Vadnyugattá” változik majd, de a normális tartalmak nagyobb biztonságban lesznek a visszaélésektől.

A 21. században a média a megosztásra és mások tartalmának újragondolására alapul és nem lehet olyan törvényekhez ragaszkodni, amiknek a legtöbbje még az Internet kora előtt íródott és nem képes a mai trendeket kezelni. Talán pont a Google lesz az, aki erre segíti ráeszmélni a jogalkotóknak.

Csak a teljesség kedvéért röviden ismertetem, hogy mit értünk fer használat alatt. A fer használat (fair use) olyan alkotásokra értendő, amik részben valaki más alkotását használják fel oly módon, hogy nem szükséges ehhez a másik fél engedélye. A fer használat mérlegelésekor fontos mérlegelési tényező:

  • Mi célból kerülnek felhasználásra mások alkotásai
  • Milyen mértékben kerülnek felhasználásra mások alkotásai
  • Milyen hatása lesz a felhasznált alkotásra az elkészült műnek

Ezen irányelvek tükrében általában a következő alkotások tekinthetőek fer használatnak:

  • Kritika, tudósítás, oktató anyag vagy sajátos újraértelmezése egy már meglévő műnek (remix). A lényeg, hogy valami saját kontextust, üzenetet vagy értelmezést adunk az eredeti anyag mellé.
  • Az előállított új tartalom csak kis szeletét tartalmazza az eredetinek, attól sokszor eltérő kontextusban, csupán reprezentatív célból, és nem célja az eredetit helyettesíteni.
  • Nem sérül az eredeti mű tulajdonosának a kereskedelmi érdeke vagy azon képessége, hogy profitálni tudjon a saját művéből (ne rakj fel egész filmet vagy zenét).

Nem elegendő, ha csupán:

  • Megemlítjük a készítőket valahol (szóban, leírásban, stb…)
  • Elismerjük, hogy nem a miénk a tartalom.
  • Arra hivatkozunk, hogy szórakoztatásra vagy non-profit célokra használjuk más tartalmát.
  • Minimális saját tartalmat adunk az eredeti műhöz.