Baljós árnyak avagy 10+1 előjel arra, hogy a játékkal gondok lesznek

Az Arkham knight katasztrófális Pc megjelenését követően elkondolkodtam azon, hogy vajon meglepő volt-e a gyászos végeredmény avagy sem, és arra jutottam, hogy bizony-bizony voltak már baljós előjelek, amik arra utaltak, hogy nem lesz minden felhőtlen és rózsaszín. Konkrétan a Batman Arkham Knight esetében 6/11 pont igaz a játékra, amit lentebb olvashattok majd.

Persze joggal mondható, hogy az utóbbi 5 év tapasztalatai alapján már egy játékot sem érdemes készpénznek venni és utólag könnyű okosnak lenni. Mégis úgy érzem van már sajnos annyi negatív tapasztalatom ebben a témában, amiket szem előtt tartva jó eséllyel elkerülhető egy költséges csalódás. Szerencsére (most már) a Steam Refund rendszer és a korrektebb boltok védik a vásárlóikat  és lehetőséget kínálnak arra, hogy az elégedetlen ügyfél visszakérje a pénzét, de még így is könnyen érhet minket kellemetlen meglepetés.

Természetesen ez közel sem azt jelenti, hogy nincsenek már jó játékok vagy ezek az előjelek univerzálisan igazak minden esetben, és ezektől a játék szükségszerűen rossz lesz, erről nincsen szó. Csupán szeretném ezekre felhívni a figyelmet, hogy nyitott szemmel járjunk a játékok világában. Jobb félni mint megijedni és nem dől össze a világ, ha nem rendeljük elő vagy vesszük meg a játékot rögtön az első napon, főleg ha látjuk az előjeleket. Rövid tanácsom a pofáraesés elkerüléséhez, hogy mindig várjuk meg a megjelenést, és a vásárlás előtt nézzük meg a hivatalos és a felhasználói értékeléseket egyaránt, valamint nem árt 1-2 videót is átfutni, hogy milyen lett a játék. Így minimalizálható a kockázat.

Következzen tehát 10+1 baljós előjel, amikre érdemes figyelni, ha egy játék elővételén vagy első napos megvételén gondolkoztok.

Csak online játszható a játék

Az online követelmény nem azt jelenti, hogy egy játék rossz lesz, csupán azt, hogy jó eséllyel az első néhány nap játszhatatlan lesz. Ilyenkor a szervereket hírtelen leterheli a sok játékos, ezért amikor mindenki játszani akar,  akkor pont hogy senki sem fog végül játszani 😛 Jó példa erre a World of warcraft legutóbbi kiegészítője, de igazából bármelyik online játékot mondhatnám. Általában ezeket a problémákat nagyon gyorsan orvosolják a készítők, de addig is a játékosok nagyrésze rágja a kefét. Ezért az online játékok esetében mindenki mérlegeljen, hogy szerencsét próbál-e a szerverekkel az első napokban, vagy inkább kivárja, amíg biztosan működik minden.
Még arra érdemes lehet itt figyelni, hogy van-e offline játékmód, mert ennek hiányában ha bármi folytán elszáll az Internetünk vagy a játék szerverei mondják be az unalmast, akkor csak a falat nézhetjük játék helyett. A Sim City 2013-at is emiatt utálták nagyon, ráadásul itt indokolatlan volt az Online követelmény, amit utólag ki is szedtek.

Halasztások

Önmagában ez még nem baj, hiszen az csak jó, ha egy játékot nem adnak ki a kiadó vagy a pénzügyi osztály nyomására félkész vagy hibás állapotban, hanem addig dolgoznak rajta a fejlesztők, amíg kész nem lesz. Jó példa erre a Witcher 3, amit bár többször halasztottak és szintén voltak hibái, de a játék maga jó és kiforrott lett. Ugyanakkor, ha egy játék megjelenését újra és újra csak halasztják, akkor lehet arra gondolni, hogy folyamatosan olyan hibákra találnak rá, amiket ki kell javítani, és vélhetően a megjelenésekor is ki fognak bukni még újabb hibák és hiányosságok. A halasztásokra még akkor érdemes figyelni, ha más előjeleket is látunk a játék kapcsán, máskülönben önmagában még pozitív is lehet 😉

Nagy akciók megjelenés előtt

Eddig talán az egyik legjobb indikátor a számomra az volt, amikor egy még meg sem jelent játékot az eredeti árnál JÓVAL ÓLCSÓBBAN (-25-50%) lehet beszerezni a viszonteladóknál. Jó példák erre a Watch Dogs, AC Unity vagy a Batman Arkham Knight, amiket 1-2 hónappal a megjelenésük előtt 40%-al olcsóbban kínáltak előrendelésre a viszonteladói oldalak, köztük a G2A is. Ezeknek az eladóknak lehetnek belsős információik az adott játék fejlesztéséről, amik alapján tudják, hogy nem lesz olyan jó, mint ahogy azt mondják. Ezért inkább áron alul túladnak rajtuk kisebb profittal, mintsem hogy rajtuk ragadjanak a játékok. Persze a jó ajánlat mellett nem kell feltétlenül elmenni, de fel kell készülni arra, hogy lehet ez lesz az az ár, amit a játék valójában ér vagy még ez is sok lesz érte. Például számomra a Watch Dogs annak idején megérte a 7000 Ft-ot megjelenés előtt, de 10-12 ezret már nem ért volna meg utólag, ismervén a végeredményt.

Gépigény

Másik nagyon jó indikátor a bajokra a játék gépigénye. Ha irreálisan magas a gépigény a játék minőségéhez és az aktuális átlagos gépigényekhez képest, akkor lehet gyanakodni arra, hogy komoly optimalizálási hibák lesznek. Egyszerűbb a kiadónak magasabb gépkövetelményt támasztania, amivel már stabilan fut a program (vagy nem :P), mintsem lefejlesztetni úgy, hogy az átlagos teljesítményű gépeken is gond nélkül fusson. Például az Evil Within esetében már jó előre éreztem, hogy a 60 Gigás helykövetelmény bajt jelent, és csodák csodája, a játék nem futott jól. Természetesen ez nagyon kontextus függő, mert egy olyan hatalmas játéktól, mint a GTA V nem elvárható, hogy ugyan azzal a minimum konfigurációval fusson, mint egy indie platform játék, de pl. a Batman esetében egy 2-3 Gb-os videó kártya minimumként már gyanus, főleg úgy, hogy 1 nappal a megjelenés előtt módosítják a hivatalos gépigényt, ami meg nonszensz.

Kiadó és a készítők előélete

Bizony erre is érdemes nagyon odafigyelni, hogy az adott kiadótól és fejlesztőktől milyen játékok kerültek ki korábban. Ha azt látjuk, hogy a korábbi játékok jól sikerültek és relatíve hiba mentesek voltak, akkor bizakodhatunk abban, hogy hozni fogják ugyan azt a színvonalat. Ellenkező esetben jobb kivárni, hogy a legújabb alkotás miként sikerül. A Batman játékok esetében is mindig voltak elég nagy hibák, amiket átlalában hónapokkal a megjelenés után sikerült csak javítaniuk (ha javítottak egyáltalán). Sajnos ritka az olyan eset, amikor egy korábban gyengén muzsikáló / problémás játékokat kiadó csapat hírtelen remekművet ad ki a kezei közül, de a remény hal meg utoljára.

Előzetes bemutatók hiánya

Ha nincsenek előzetes sajtó értékelések egy játékról, akkor gyanús, ha túl nagy a csend és félnek kiadni a megjelenés előtt tesztelni a játékot. Általában 2-3 héttel a megjelenés előtt szoktak sajtó példányokat küldeni a nagyobb magazinoknak, ami számos szempontból előnyös (PR, marketing, előzetes benyomások, javítható hibák kibuknak stb…). Ha ez elmarad, akkor ott valamiért lapítanak és nem bíznak a saját játékukban annyira, hogy kiadják a sajtónak idő előtt elemezni.

Egyedül a kicsi indie játékok esetében lehet ettől a szemponttól eltekinteni, ahol nem feltétlenül alkalmazzák ezt a gyakorlatot, mivel nincs külön marketinges szakemberük. Emiatt is van, hogy sok nagyon jó indie játék teljesen fű alatt érkezik, míg a középszerű nagyobb címektől harsog az egész internet.

Előzetes bemutatók korlátozásai

Egy újabb nagyon gyanús momentum, ha egy multi-platform játék csak bizonyos platformokon kerül előzetes tesztelésre. A kimaradó platform esetében szintén lehet gyanakodni arra, hogy nem véletlenül nem akarják megjelenés előtt mutogatni az adott port-ot a sajtónak. Másik ide tartozó dolog még, amikor a kiadó túl szigorú korlátokat támaszt az előzetes értékelésekkel szemben. Jó példa erre, amikor az egyes magazinok bizonyos dolgokat nem említhetnek meg vagy a megjelenés előtt nem publikálhatják a véleményüket az adott játékról. Az Assassin’s creed Unity esetében odáig fajult a dolog, hogy a megjelenés után 12 órával járt csak le a sajtó embargó, ami utólag visszanézve egyáltalán nem meglepő, hogy miért volt így….

Hype és DLC hegyek megjelenés előtt

Ha túl sok extrát akarnak lenyomni az ember torkán még a megjelenés előtt, az több szempontból problémás. Egyrészt, ha már kész van egy tartalom a játékhoz, akkor az miért nincs benne az alapjátékban? Másrészt ha ezeken dolgoztak, akkor az máshonnan vett el erőforrásokat, ami miatt könnyen lehet, hogy az alapjáték issza majd meg a levét. Az Arkham knight esetében pl. még mindig megvásárolható a 40 eurós Season pass miközben az alapjáték nem vehető meg….LOL. Ez alól egyedül a kozmetikai extrákat érzem kivételnek, mivel azokon a designerek és grafikusok dolgoznak, akiknek nem lenne más feladatuk a megjelenés előtti hónapokban, hiszen a játék akkor már részükről készen van.

A túlzó hype a készítők részéről bár megszokott, de szintén óvatosságra ad okot. Főleg akkor, ha már a csapból is egy adott játék folyik. A játékról készült anyagokat is érdemes szemügyre venni a tartalmukat illetően. Csak átvezető mozi előzeteseket látunk vagy van gameplay is. Ha van gameplay mennyire van script-elve vagy megvágva és milyen hosszú? Pontosan az ilyen “elfogult” anyagok ellensúlyozása végett jó, ha kiadják a játékot “független” magazinoknak, oldalaknak tesztelni és előzetes bemutató anyagokat készíteni a megjelenés előtt.

Üzleti modell és mikrotranzakciók

Ha egy fizetős játékhoz mikrotranzakciós rendszer párosul, akkor az aggodalomra ad okot, mert könnyen a játékélmény rovására mehet. Más szóval ha nem fizet még a játék árán felül vagyonokat a játékos, akkor hátrányba kerül, nem élvezhet bizonyos tartalmakat stb….. Az Evolve esetében sokat lendítene a játékon, ha ingyenesen jönnének az új karakterek, helyette enyhén szólva túl vannak árazva, noha az alapjáték is igencsak drága volt. Free to play játék esetében ez nem probléma, de még ott is elvethetik a sulykot.

 

Pletykák a megjelenés előtt

Végül érdemes figyelni a játékkal kapcsolatos kósza híreket, mert olykor kiszivároghatnak véletlenül vagy direkt olyan információk, amik kétkedésre adhatnak okot.

 

Early access

Bónuszként hagytam a korai hozzáférést, mivel ebben az esetben nyilvánvalóan félkész játékokat kínálnak megvételre a készítők, de itt is könnyen be lehet vásárolni olyan játékot az első fellángolásban, ami végül játszhatatlan lesz vagy soha nem készül el. Javaslom, nézzétek végig a korai hozzáférésekről szóló Gamer filó videómat, ahol részletesen kifejtem, hogy milyen szempontok mentén mérlegelek most már egy korai hozzáférésű játékot. Ezen játékok vásárlásakor mindig készüljünk fel a legrosszabbra, hogy akár nem lesz jobb a játék soha. Ezt megelőzően pedig érdemes megnézni, hogy van-e tervezett megjelenés, milyen gyakran jönnek hozzá a frissítések és mik a vélemények a játékról a különböző fórumokon vagy videó beszámolókban. Bizony vannak jó játékok, amik félkész állapotban is élvezetesek, ugyanakkor akadnak nagyon rossz játékok is vagy olyanok, amiket lehet soha nem fejeznek be. A baj az, hogy néhány kiadó már a “kész” játékait is sokszor összekeveri a korai hozzáféréssel 😛