Elindult az Overwatch zárt béta

Tegnap este elindult az Overwatch zárt béta és én azon szerencsés emberek közé tartozom, akik egyből kaptak hozzáférést, így rögtön rá is vetettem magam az este. Az eseményről egy élő közvetítéssel is megemlékeztem, amit utólag is bárki megnézhet.

Ebben a rövid kis cikkben szeretném röviden elétek tárni az első benyomásaimat a játékról, amiben benne vannak a Road to Blizzcon-on szerzett tapasztalataim is.

FONTOS: első körben a sajtó és a média képviselői kaptak zömében hozzáférést. A tesztelők körét fokozatosan bővítik majd központilag, és időről időre lesznek hétvégi stressz-tesztek, amikor átmenetileg mindenkinek megnyitják a játékot a megjelenés előtt. Jelenleg NINCS sehol sem béta kulcs osztás és nincsenek béta kulcsok sem, így ne dőljetek be az ilyenkor barlangjaikból előmászó trolloknak, vagy adathalász csalóknak. Aki be akar kerülni, az jelölje be a Battlenet fiókja alatt az Overwatch béta hozzáférést és reménykedjen, más út nincs. Minden más csak átverés.

A jó megfigyelő képességekkel rendelkezők egyből felismerhetik, hogy az Overwatch a Team Fortress mintájára készült csapatos FPS, amit a Blizzard igyekszik majd megspékelni a rá jellemző sajátos design és játék stílussal. Nagyon korai lenne belemenni abba a témába, hogy milyen fogadtatása lesz majd a játéknak a TF játékosok körében és mennyire lesz képes megvetni a lábát ebben a műfajban. Ugyanakkor az Overwatch már most olyan állapotban van, amit nagyon sok más fejlesztő már kiadhatónak ítélne meg vagy egyenesen irigyelne, így érdemes beszélni arról, hogy mit kínál a játék jelenlegi formájában, és hova fejlődhet még.

A játék egy kasztosított 6v6 lövölde, ahol adott pályákon egymás szitává szaggatásán túl különböző feladatokat kell teljesíteniük a csapatoknak időre. Röviden olyan mint a Heroes of the Storm FPS változata. Általában az egyik csapat védekezik, míg a másik táborban vannak a támadók, akiknek el kell foglalniuk adott területeket vagy elkísérniük egy mozgó járművet. Remélem lesznek még más játékmódok is a jövőben.

A jelenlegi 16 hős 4 fő kasztra oszlik, amik között vannak támadó, védekező, támogató és tank karakter osztályok. Minden hős egyedi fegyverekkel, képességekkel és szuper képességekkel rendelkezik, amik merőben eltérő játék stílust és irányítást kívánnak meg a játékostól. Nem csak a mérkőzések kezdetekor, hanem a mérkőzések alatt is van lehetőség hőst váltani a kezdő (spawn) zónán belül, így ha a helyzet vagy a kedvünk úgy kívánja meg, egy meneten belül több karaktert is csatasorba állíthatunk. Akik szeretik a változatosságot, azok nem fognak a hősök tekintetében csalódni.

Láthatóan az Overwatch is a casual játékosokat célozza meg. Egy mérkőzés általában 5-15 perces és szinte megállás nélkül pörgés van, szinte semmi holt idő nincs. A kezdőknek a tutorial mellett számos tipp nyújt segítséget, kezdve a karakterek képességeinek leírásától egészen a csapat összetételére vonatkozó tanácsokig. A pályákat is könnyű kiismerni, és számos vizuális jelzés segíti a játékosokat a gyors tájékozódásban. Ez persze nem azt jelenti, hogy a játéknak ne lenne mélysége. Tipikusan az “Easy to learn, hard to master” kategóriába esik, így a hozzám hasonló lelkes kezdők könnyen fognak tudni benne érvényesülni nagy időbefektetés nélkül, de a profik számára is kellő mennyiségű kihívást fog kínálni.

Nagyon tetszett a játék vizualitása és a hangulata. Színes, részletgazdag animációk, amik stabilan hozzák a 60 FPS-t, ráadásul minden apró kis mozzanatnak külön animációja van. A karakterek automatikusan kommentálják a fontosabb eseményeket, így akár voice chat nélkül is tudunk hatékonyan együtt dolgozni a csapattagjainkat, ha picit odafigyelünk a beszólásokra. A zene hozza a Blizzardos minőséget, amire nem lehet panasz. Ráadásul a meccsek végén a játék kiemeli a legeredményesebb játékost, amit egy rövid visszajátszás is kísér a mérkőzés legemlékezetesebb pillanataiból. Ezeket pillanatokat valahogy olyan jól választja ki a játék, hogy még a vesztes csapat tagjaként is nagyon szívesen nézem meg.

Mivel ez a játék első publikus inkarnációja, ezért még nagyon sok változtatáson és bővítésen fog átesni a végleges megjelenésig. Ugyanakkor néhány dolgot már most ki tudnék emelni azon funkciók közül, amiken még biztosan kell dolgozniuk a fejlesztőknek.

Jelenleg nincs korlátozva, hogy egy hőst hányan választhatnak ki egy mérkőzés során, így előállhat olyan helyzet is, hogy 6 Tracer néz szembe 6 Tracer-rel, ami egyértelműen egy vicces, de járhatatlan felállás. Ez most csak béta, de a későbbiekben feltétlenül értelmes mederbe kell terelni a hősök választhatóságát egy mérkőzésen belül. Természetesen szeretnék sok új hőst átni, mivel a Blizzard most láthatóan fürdőzik az új koncepció adta kreatív szabadságban, ami számtalan érdekes és egyedi karaktert fog eredményezni. A hősök képességeinek kiegenysúlyozása is hasonlóan fontos feladat lesz, valamint egy Matchmaking rendszer sem árt majd ezzel párhuzamosan, ami a nagyjából hasonló képességű játékosokat hozza majd össze.

A pályák kidolgozottak és ötletesek, ugyanakkor remélem, hogy lesznek más feladatok is rajtuk a domination és escort típusú célokon túl.

A másik fontos elem, ami jelenleg hiányzik, az a progress modell, tehát milyen fejlődési lehetőséget kínál majd a játék a mérkőzésekben nyújtott teljesítményünkért, hiszen ezek jelentik hosszútávú célokat a játékosok számára. Elsősorban egy rangsorolt mérkőzéses rendszerre gondolok itt, illetve néhány kioldható kozmetikai extrára, amik jelképezik a játékban elért eredményeinket és tudunk majd velük vagánykodni a többi játékos előtt. Ezek persze szorosan összefüggnek majd a fizetési modellel, amiről jelenleg nincs konkrét információ. Véleményem szerint két lehetséges koncepció van. Az egyik, hogy az összes hős ingyenes lesz és a játékosok különféle kozmetikai extrákat vehetnek meg vagy oldhatnak fel. A másik pedig a Free-to-play rotációs modell, ami már a Heroes of the storm-ban is működik.

Amit zárásként elondhatok még az Overwatch-ról, hogy annak ellenére, hogy nem vagyok nagy FPS rajongó és kifejezetten ügyetlennek vagyok az ilyen játékokban, nagyon élvezem a játékot és biztosan sokat fogok vele játszani. Lehet csak a Blizzard játékok iránti elfogult rajongásom mondatja ezt velem, de tényleg van a játékban már most valami olyan báj, ami magával ragadó és szívesen leülök vele máskor is játszani 1-2 mérkőzést. Természetesen sokat fog és kell is még változnia a megjelenésig, de elsőre egy elég pozitív benyomást tett rám a játék.