Jön a Youtube előfizetés

A Youtube a minap tájékoztatta a partnereit, hogy hamarosan frissítik a bevétel szerzésre vonatkozó partneri szerződést. A szerződés egy új tétellel egészül majd ki, ami kimondja, hogy a partnerek 55%-ban részesednek majd a Youtube előfizetések megtekintés arányosan rájuk eső bevételeiből is. A szerződés módosítás június 15-től lép majd életbe, így várhatóan valamikor ezt követően kerül majd bevezetésre az előfizetéses modell.

Az előfizetés lényege, hogy egyfajta prémium lehetőséget kínál a nézőknek arra, hogy teljesen hírdetés mentes legyen számukra a Youtube egy csekély összegért cserébe. Tehát az előfizetők számára az előfizetés időtartama alatt nem fognak sehol sem megjelenni hírdetések. A tartalomkészítők pedig 55%-ban részesednek majd az előfizetői pénzekből annak mértékében, hogy az adott előfizető milyen arányban és mennyi tartalmat nézett meg adott hónapban az adott videóstól. Ez várhatóan némi bevétel növekedést eredményez majd, feltéve, hogy elég ember veszi majd igénybe a szolgáltatást, de a Google az előzetes felmérései alapján bizakodóan tekint az újításra.

Pl.: Ha a havi előfizetés 100 Ft, akkor abból 55 Ft kerül majd a különböző videósokhoz. Az 55 Ft tovább oszlik a videósok között attól függően, hogy az egyes videósoknál mennyi időt nézett le a felhasználó.

Ez a funkció nem összekeverendő az ugyancsak készülő fizetős csatorna feliratkozással vagy a rajongói támogatásokkal, ahol a néző egy adott csatornát támogathat majd, ha úgy tartja kedve. Még nem tudni pontosan, hogy mikor fogják bevezetni ezt a szolgáltatást és hogy mennyibe fog kerülni de vélhetően a Google olyan árat fog megszabni, ami 1 személyre lebontva kompenzálja őket a kieső hírdetés bevételekért.

Személy szerint ezt egy jó újításnak tartom, mivel opcionálisan egy extra lehetőséget kínál az embereknek arra, hogy hírdetés mentesen nézzék a kedvenceiket, akiket ezzel közvetve még támogatni is tudnak. Szóval mindenki jól jár. Ugyanakkor szerintem fel lehet készülni arra, hogy ezekkel a változásokkal párhuzamosan a Google hadat fog üzenni a különböző ad-blocker (hírdetéseket automatikusa blokkoló) programoknak. Tehát vagy nézi valaki hírdetésekkel a videókat, vagy előfizet vagy nem fogja nézni őket sehogy. Ez persze csak spekuláció a részemről, de nagyon is valószínűnek tartom, hogy ez lesz a következő lépés. Mindenesetre én kíváncsian várom, hogy miként alakítja majd a Youtube-ot a feliratkozásos modell és hogyan reagálnak rá a hazai nézők.