Don’t Starve – Tippek télre

winter
A tél igen kemény dolog, hideg van, korán sötétedik és sok növény nem virágzik. A Don’t starve világában sincs ez másképp, és emiatt sokaknak nagy nehézségeket okoz a tél átvészelése.

Íme néhány tuti tipp, amikkel nem is lesz olyan vészes az első és az azt követő telek túlélése. Előre bocsátom, hogy A TÉLRE KÉSZÜLNI KELL NYÁRON, nem csak lepkéket kergetni, mert télen az alábbi dolgok pótlása sokkal körülményesebb, vagy akár nem is lehetséges. Ám ha ezek megvannak, gyerekjáték lesz a tél is.

Öltözz melegen

Minimum egy téli sapkát, de jobb, ha egy pufi kabátot is össze guberálsz a télre. Ehhez elengedhetetlen néhány bölény szőrme, melyeket bármelyik este könnyen lenyírhatsz, amíg alszanak, néhány pókháló ill. egy elefánt ormány. A téli pufikabát a legmelegebb. Wilsonnal növesszünk szakállt, mert az is melegít, ill. egy Heatstone-t is érdemes magunknál tartani, így akár egész nap gond nélkül tevékenykedhetünk anélkül, hogy megfagynánk.

Spájzolj

Télen az élelem készletek is szűkösek, ezért érdemes félretenni. Legjobb, ha van hűtőnk, de ha ez még nincs az első télen, az sem katasztrófa. Érdemes bogyó bokrokat telepíteni a bázishoz, mert azokat télen leszedhetjük kajáért, akárcsak mézet eltenni, vagy zöldségeket. A húsokat is jobb ha kiszárítva tároljuk, mert tovább eláll. Ha van kuktánk, jobb kajákat készíthetünk. Egy trükk, hogy ha nem szedjük le a kertből a zöldséget, vagy a bogyókat a bokorról vagy a szárított húsokat a szárítóról, akkor nem romlanak a leszedés pillanatáig. Ha kifogynánk a kajából, még mindig vadászhatunk téli elefántra, vagy kisebb nyulakra.

Estére érj haza

Mivel korán sötétedik, szűkös ideig lehet nappali fényben kolbászolni, ráadásul ha egy idő után nem melegszünk át egy tűz mellett, még a legjobb hacukákban is átfázunk. Ezért javasolt minden este visszamenni a táborhelyhez, és ott átmelegedni és átvészelni az estét. Emellett ilyenkor lehet enni és elintézni 1-2 dolgot. A táborhelytől nem tanácsos messze menni télen, mert úgy jobbak az esélyeink. Érdemes egy lámpát is készíteni, ha esetleg túl messze kell menni a tábortól, hogy este a sötétben ne pusztuljunk meg, ha ránk esteledne.

Aludj téli álmot

Hálózsákkal vagy sátorral át tudjuk aludni az estéket. Ennek előnye, hogy gyorsabban telnek el a hideg téli napok, és visszanyerünk józan észt, ami a hosszabb sötétség miatt jobban fogy télen. A hálózsáknál viszont figyelni kell arra, hogy utána tudjunk enni, mert a karakter enyhén szólva megéhezik a használatát követően.

Vigyázz magadra

Télen lehetőleg kerüld a konfliktust az ellenséges lényekkel. Rosszabb esetben jönnek majd kutyák, de ha a bölényekhez közel települtünk, azok elintézik őket nekünk, vagy tudunk csinálni csapdákból egy biztonsági sáncot ellenük. Legrosszabb esetben pedig a Deerclops támad meg minket, vagy egy másik benga dög, ebben az esetben jobb futni és nem becsalni őket a bázisra, mert azt is szétkapják. A deerclops ellen a bölények sem versenyezhetnek, mert pillanatok alatt egy egész csordát agyonver, így a legjobb, ha elfutunk előle. Persze, aki kihívásra vágyik, az megpróbálhatja leverni 🙂

Feltámadási pontok

Előfordulhat, hogy meghalunk, de ha van Touchstone vagy Meet Effigy, akkor fel fogunk támadni. Viszont minden holmink ott maradt, ahol elhaláloztunk, így könnyen az újjászületésünk lehet a vesztünk másodjára is, mert holmik nélkül megfagyunk. Ezért a feltámadási pontoknál érdemes elhelyezni majd valami tartalék téli ruhát, alapanyagot stb… hogy legalább a táborunkig kihúzzuk.

 

A Csonti Gaming Youtube csatorna hivatalos weboldala.