Don’t Starve

Bevezetés

Ne éhezz…igen röhejes cím, de néhány perc játék után rájön az  ember, hogy mennyire találó és a játék egyik fő vonását, a gyomrunk telítettségét hivatott kihangsúlyozni. Hogy őszinte legyek, nem is gondoltam volna, hogy miután letöltötte a Steam azt a 240 Megát (nem vicc, tényleg ennyi) mekkorát fogok csalódni pozitív értelmében, ugyanis a játék messzemenően felülmúlta az elvárásaimat, és kiváló szórakozást biztosít. Ez is bizonyítja, hogy nem minden a látszat, és nagyon örülök neki, hogy adtam neki egy esélyt, mert nem bántam meg.

A játék

Mielőtt belemennék a bemutatásba, ejtenem kell pár szót magáról a játék fejlesztéséről. A fejlesztést a Klei Entertainment csapata végzi, akiknek olyan remek játékokat köszönhetünk, mint a Shank vagy a Mark of the ninja. A Don’t starve még 2012-ben indult, amolyan nyilvános béta verzióval, amihez szép fokozatosan hozzá pakoltak új funkciókat, eszközöket, tartalmakat, mintha csak egy mmo lenne, míg végül áprilisban kiadták a játékot publikusan is. Ám ezzel a fejlesztés koránt sem ért véget, ugyanis a készítők további patch-eket terveznek, így fokozatosan tovább bővítik a Don’t starve világát, amibe a játékosok visszajelzéseinek is igen nagy szerepe van. Ez magával hozza, hogy lehetnek benne hibák, de végeredményben  a már amúgy is nagyon élvezetes játék még jobb és több lesz az idő múlásával és mindig lesz miért visszanézni.

A cél

A játéknak egy célja van: túlélni. Műfaját tekintve pedig egy túlélő játék, hasonlatosan a Minecraft-hoz, ám itt izometrikus felülnézetből látjuk a karaktereket, amit tetszés szerint tudunk rotálni vagy közelíteni/távolítani. Ennek megfelelően azon túl, hogy ne haljunk meg éhen vagy valamilyen fenevad által a játék elengedi a kezünket, és ránk bízza, hogy mit tegyünk. Így mi fogunk saját magunknak célokat és küldetéseket kitűzni annak érdekében, hogy túléljünk, majd később különböző extra dolgokat szerezzünk és készítsünk.

Amikor elhalálozunk vagy átlépünk a kaland módban vagy túlélő módban egy másik világba Xp-t szerzünk a túlélt napjainknak megfelelően, és ezzel kioldhatunk új karaktereket speciális képességekkel. Ezáltal eltérő játékstílusokat próbálhatunk ki az új mechanikákkal. A karakterek képességeiről itt találhattok egy videót.

A játékban található egy “kaland-mód” is, amit egy a már fentebb említett patch-ben pakoltak bele a fejlesztők, de erről majd még később ejtek néhány szót. Alapvetően tehát ránk van bízva, hogy mivel töltjük majd az időnket és hogyan éljük túl a megpróbáltatásokat.

Játékmenet

Adva vannak a karaktereink, akik közül először csak Wilsont választhatjuk (érdekes párhuzam a Számkivetett c. filmből 🙂 ), akinek különleges képessége a szakáll növesztése, de később elérhetővé válnak más karakterek is, eltérő képességekkel. 3 fő értéket kell figyelembe vennünk:

  • Gyomrunk telítettségét, hogy éhen ne haljunk
  • Életerőnket, mert ha sérülés következtében elfogy, szintén halunk
  • Józan eszünket, ugyanis a különböző környezeti behatások következtében meg tudunk őrülni, és ha ez bekövetkezik, különböző árnyak támadnak ránk a már meglévő veszélyeken túl.

Emellett a napszak is folyamatosan változik, akárcsak az évszakok. Ami nagyon fontos, hogy az éhségünk és a józan eszünk managelése mellett arra is figyelnünk kell, hogy éjszaka ne maradjunk teljesen sötétben, ugyanis akkor egy szörny pillanatok alatt széttép minket. Nem hangzik nagy kalandnak, de ez a néhány faktor már annyi teendőt és izgalmat csempész a játékba, hogy észre sem veszi az ember, hogy már órák teltek el mióta elkezdte a túlélési gyakorlatot.

Az első pár karaktert valószínűleg hamar el fogjuk veszíteni, amíg ki nem tapasztaljuk az alapvető dolgokat a túléléshez. Itt jön a képbe még egy fontos információ a játékkal kapcsolatban, ugyanis  bizony nincs lehetőség feléleszteni az elhullott karaktereket. Aki egyszer elpatkolt, az úgy is marad, és csak a “new game” felirat marad. Ez elsőre bosszantó lehet, de valójában pont emiatt lesz izgalmas az élmény, mert így jócskán motiváltak vagyunk arra, hogy odafigyeljünk a karakterünkre. Nekem is már volt több epic-fail húzásom, ami sajnos a 20-50-100 napos karakterem halálát eredményezte. Ellenben a játék folyamatosan ment, így a halált leszámítva nem kell aggódnunk, ha félbe kell hagynunk a játékot, ugyanis onnan folytathatjuk, ahonnan abbahagytuk.

Számos tárgyat készíthetünk a fellelhető nyersanyagokból, amik mind a túlélésünket segítik. Az alapvető holmik után pedig felfedezhetünk újabb eszközöket, amiknek a nyersanyag igénye is nagyobb, de cserébe jóval hatékonyabbak és könnyíthetik meg számunkra az életben maradást. A tárgyak listája pedig nem kicsi.

  • Vannak eszközök mint ásó, csákány, balta stb.. amik a nyersanyag kitermelésben játszanak fontos szerepet.
  • Fényforrások, mint tábortűz, fáklya, bányászlámpa, töklámpás stb…. amik az este túléléséhez kellenek, hogy nehogy elragadjon minket a szörny.
  • Gazdasági eszközök, amikkel kis kertgazdaságot hozhatunk létre, ezáltal nem leszünk a vadonban fellelhető élelemre kényszerítve, hanem mi magunk termelhetjük meg magunknak az eleséget helyben, ami sokkal biztosabb módja az életben maradásnak.
  • Fegyvere és pajzsok, hogy ha harcra kerül a sor, ne védtelenül szálljunk szembe a különböző ellenséges lényekkel.
  • Ruhák, amik amellett, hogy védenek télen a hideg ellen számos bónusz tulajdonsággal bírhatnak, elsősorban a józan eszünk megőrzése érdekében.
  • Berendezési tárgyak, mint például a kutató laborok az új eszközök fejlesztéséhez, vagy ládák, falak felhúzása.
  • Varázs tárgyak, amikkel igen “érdekes” dolgokat vihetünk majd véghez. (pl. feltámadás).

Egy szóval minden adva van a túléléshez, csak meg kell találjuk a megfelelő nyersanyagokat.

Minden pályát véletlenszerűen generál a rendszer, így nem lesz 2 ugyan olyan játék. Emellett ahogy egyre idősebb a karakterünk, a környezetünk is változik. Több lesz a szörny, de ugyanakkor az egyéb állat is, gyakrabban lesznek támadások vagy extra események, amik garantálják, hogy nem fogunk békésen ülni a babérjainkon. Hiába építünk ki egy jól felszerelt bázist, bármikor történhet olyan esemény, ami mindent a feje tetejére állít, és olyankor nem árt résen lenni.

Végül a játékban helyet kapott egy történeti mód, amit korábban említettem. Itt 5 előre elkészített túlélő pályát kell teljesítenünk, ahol az a cél, hogy összeszedjük egy szerkezet darabjait, amit utána egy adott helyen összerakva tovább mehetünk a következő pályára. Minden pálya egyedi és előre beállított kihívásokkal szolgál, így jól ki kell gondolni, hogy hogyan akarjuk túlélni. Pl. van, ahol örök tél van, de máshol meg folyamatosan békák hullanak az égből az eső közben, akik elég kellemetlenek tudnak lenni, ha nagy számban ránk támadnak. Szerencsére ha történeti módban halunk, akkor újraéledünk. Ja, és majd elfelejtettem, a történeti módot nem ám a menüből érjük el……külön fel kell fedezni egy portált a random generált túlélő pályán, így ezt is már külön kaland megtalálni 🙂

Grafika és zene

A játék igen egyedi grafikával rendelkezik, olyan, mintha sok kis papírból kivágott karton alakot tettek volna bele, de ez egyáltalán nem von le az értékéből. Épp ellenkezőleg, nagyon jól illeszkedik a játék kissé sötét hangulatához és nagyon jó atmoszférát teremt. Nem utolsó szempont, hogy emiatt is ilyen kicsit a játék mérete és bármilyen gépen elfut.

Zene csak néha van, de cserébe sok-sok hangeffektet kapunk. Ill. külön poén, hogy a karakterek hangját nem szinkron színészek kölcsönözték, hanem egy igen ötletes megoldással hangszerekkel oldották meg. Így például a lányoknak egy fuvola, az erőművésznek egy tuba, a vénasszonynak egy harmónium és így tovább és ez is csak hozzáad a hangulathoz.

Összegzés

Ahogy a bemutató elején is írtam, nem gondoltam volna, hogy ilyen kicsiből ilyen jó játékot fogok kapni, de így lett. Tele van egyedi ötletekkel, a hangulat jó, leköti az embert és ha még ez nem lenne elég folyamatosan jönnek az új tartalmak patch-ek formájában. Multiplayer sajnos nincs, de a készítők direkt nem is terveznek, hogy cserébe a legjobb egyjátékos élményt tudják kihozni a játékból, és az igazat megvallva, annyira nem is hiányzik, bár időnként biztos poén lenne a haverokkal közösen túlélni.

Mindent egybevetve én mindenkinek ajánlom, remek játék lett a Don’t starve, ami ékes példája annak, hogy az egyszerű dolgok néha a legnagyszerűbbek. Várjuk az újabb frissítéseket 🙂

 

Értékelés:

Pozitívum: 

  • Kiváló hangulat és játékmechanika
  • Sokáig leköt
  • Folyamatos fejlesztés és újítások

Negatívum:

  • Többjátékos mód hiánya

 

A Csonti Gaming Youtube csatorna hivatalos weboldala.