twitch changes

Twitch fejlemények

A Youtube a mondák szerint felvásárolni készül a Twitch-et. Korábban én is latolgattam, hogy ez milyen lehetőségeket és változásokat hoz majd egy videó keretében, de most megérkeztek az első hivatalos információk, hogy mire készülhet fel a kedves Twitch felhasználó, és ahogy ennek lennie kell, az Internet egy része fröcsög a dühtől.

Röviden a VOD (video on demand) rendszer változik meg, és a jogvédett zenei tartalmakat is szűrni fogják KIZÁRÓLAG A VOD-OK ALATT.

Őszintén szólva nem lepődtem meg (most mondhatnám, hogy médium vagyok, de nem :P) a változtatások hallatán, erre számítottam és nem is vagyok felháborodva, mert megértem a mögöttük búvó érveket.  Akik úgy érzik, hogy rosszabb lett a szolgáltatás ezek miatt, gondoljanak inkább az előnyökre, amiket a szolgáltatók is igyekeztek kiemelni, vagy ne használják tovább a Twitch-et, bár én nem hiszem, hogy olyan elfogadhatatlanul szörnyű kompromisszumokat kell kötniük az embereknek ezekkel a változtatásokkal…

A részleteket lentebb olvashatjátok:

VOD változtatások

  • A korábbi közvetítéseket 14 napig tárolják, utána törlik. Twitch partnereknek 60 napig tárolják. Természetesen lehetőség van ezekből kiemelt videókat készíteni, amiket már nem fognak törölni, de egy kiemelés maximum 2 órás lehet.
  • Új videó manager felület, ami megkönnyíti a Kiemelt videók készítését, azok exportálását Youtube-ra és mutatja, mennyi idő múlva törölnek egy nem kiemelt korábbi VOD-ot.
  • Jobb VOD minőség és kiszolgálás
  • felváltják a korábbi .FLV formátumot, amit sok mobil eszköz nem játszott le.
  • könnyebb exportálhatósága a kiemelt videóknak Youtube-ra

Hang felismerés a jogvédett tartalmaknál

Bizony a Twitch-et is elérte a “Copyright-szörnyeteg”, és ennek megfelelően minden VOD-ot, amiben jogvédett zene hallható, azonosítani fog a rendszerük, és ahol a zene hallható, ott lenémítja a hangot a rendszer. A dolog fájdalmas része, hogy 30 perces taktusokat néz a rendszer, így ha egy 30 perces taktusban akárcsak 5 másodperces zenét érzékel, ott az egész 30 percet némítja! AUCH!

Ez valóban nem egy engedékeny rendszer és biztosan kell még rajta finomítani, mert nem fair a közvetítőkkel és a nézőikkel szemben. Ugyanakkor közel sem olyan tragikus szerény véleményem szerint a dolog, mert:

  • Az élő közvetítéseket NEM érinti (legalább is még nem) ez a szűrés, és a Twitch túlnyomó részben az élő közvetítéseken alapszik és nem a visszanézhető videókon. Igaz tervben van, hogy a visszanézhető videókat is fejleszteni fogják, hogy jobban lehessen köztük navigálni, de az emberek zöme érzésem szerint az élő adásokra kíváncsi és nem a videókra, arra ott van a Youtube, ahova meg könnyen ki lehet exportálni a jobb részeket, ha arra van igény.
  • Aki Youtube-ozik, az már megszokhatta, hogy a jogvédett tartalmakkal nagyon óvatosan kell bánnia. Most ez sok Twitch közvetítőnek újdonság lesz, de van nagyon sok ingyenesen használható zene, amit továbbra is lehet használni majd gond nélkül.

Összességében a változások elsőre radikálisak és kell majd idő ahhoz, hogy alkalmazkodjon a Twitch közössége, de hosszú távon egyelőre úgy tűnik, jobb lesz tőle a rendszer. Igaz kevesebb lesz a zenés közvetítés, de érzésem szerint a Twitch nem a zenéről, hanem a játékokról és a játékosokról szól, míg a zene rajongóknak vannak más erre szánt platformok, ahol hallgathatják a kedvenc számaikat.