Bezárt a Maxis

A héten több Maxisnál dolgozó fejlesztő adott hírt arról, hogy közel 30 éves működése után az EA bezárja a stúdiót. Ezt nemsokkal később az EA is megerősítette, miszerint tényleg bezárják a Maxis Emeryville-ben található főhadiszálását, de más kisebb stúdiókban tovább folyik a legfőbb játékaik támogatása. Így a játékosoknak nem kell attól félniük, hogy a Sim City és a Sims fejlesztők nélkül marad. 

A Maxis 1987-ben alakult, alapítója Will Wright a Sim City játékokkal írta be magát a játékok történelmébe. 1997-ben felvásárolta a stúdiót az EA és a szárnyai alatt készítette a csapat a Sims játékokat és a Spore-t is. Sajnos az utóbbi években a stúdió által készített játékok nem hozták a várt sikert a játékosok körében és talán ennek köszönhető, hogy az EA most “költség optimalizálás” címén bezárta a Maxis főhadiszállását. A fejlesztőknek fel lett kínálva a lehetőség, hogy más területeken helyezkedjenek el a cégen belül, de vélhetően ezzel nem mindenki fog élni.

Sajnálatos, hogy egy újabb nagymúltú fejlesztő stúdió tűnik el az EA alatt, hasonlatosan a Bullfrog-hoz és a Westwood-hoz. Nagyon sajnálom a dolgot, hiszen annyi jó játékot és kellemes percet köszönhetek nekik, de ez már csak így megy a multik világában…..ha valaki nem hozza a számokat, annak meg vannak számlálva a napjai és ez alól még a Maxis sem volt kivétel. Azért az bosszantó, hogy ők isszák meg a levét azoknak a félresikerült döntéseknek, amit a kiadó kényszerített a legutóbbi játékaikra (Sims 4, Sim City 2013). Reméljük, hogy a fejlesztőktől láthatunk még játékokat valamikor a jövőben egy független stúdió berkein belül, ahol nem feltétlenül kötik majd őket a nagy kiadók elvárásai. Köszönjük nekik a sok éves munkát és a sok jó játékot.

Jó hír ugyanakkor, hogy jövő héten egy új városépítő szimuláció érkezik Cities: Skyline néven a Paradox Interactive gondozásában, ami egy kis csapat keze munkáját dícséri. Lehet, hogy ahol korábban a Sim City csalódást okozott a játékosoknak, ott most ez a játék fog sikert aratni…..