Beyond Earth Rising Tide Bemutató

Az idei év egyik várt játéka volt számomra a Civilization Beyond Earth kiegészítője, a Rising tide, amit a hétvégén sok órán keresztül tudtam nyüstölni. Az alapjátékkal szemben a legnagyobb kritika az volt, hogy bár élvezetes, de nem aknázta ki a Sci-fi tematikát eléggé ahhoz, hogy kitörjön a Civ 5 árénykából és önálló futurisztikus Civ játékként tekinthessünk rá, ne csak egy jól sikerült Civ 5 mod-ként. Úgy tűnik a készítők odafigyeltek a játékosok visszajelzéseire, és érzésem szerint nagyon jó irányba indultak el ezzel a kiegészítővel. A kérdés csak az, hogy ezzel a kiegészítővel ki tud-e már lépni a Beyond Earth a nagy előd árnyékból, avagy ehhez még más is kell majd?

Elsőnek nézzük meg, hogy milyen újdonságokat és változtatásokat kapunk a kiegészítővel. A játék fő attrakciója, hogy most már lehetőségünk lesz a tengereken is kolóniát létesíteni, amiket mozgatni is tudunk majd. Emellé az egész tengeri bióm kapott egy izmos ráncfelvarrást, amivel nem csak egy kék zóna lesz, amin át kell hajóztatni az egységeinket, hanem most már tele van élettel, nyersanyagokkal, változatos területekkel és új idegenekkel. 2 új bolygó típust is kapunk a kiegészítővel, amik a jégbolygó és az ősbolygó (előbbi egyértelmű, utóbbi pedig egy vadabb, dzsungelesebb planéta).

Az új bolygók és biómok mellé új egységek és frakciók is társulnak, amiknek eltérő tulajdonságaik és bónuszaik vannak. Az affinitás rendszert is kibővítették 3 új hibrid affinitással, amik saját bónuszokkal és egységekkel kecsegtetik a játékost. Bekerült egy új relikvia rendszer, aminek a lényege, hogy a térképen számtalan ponton fellelhető romokból / roncsokból különleges tárgyakat menthetünk ki. Ezeket a tárgyakat szét tudjuk szedni egyesével különböző bónuszokért, de ha kombináljuk őket, akkor valami spéci találmányt kaphatunk, amiből az egész civilizációnk profitál. Ez lehet egy épület, egység, civilizációs bónusz. És ami a legjobb, hogy attól függően, hogy milyen típusú tárgyakat kombinálunk, mindig más lesz az eredmény, így NAGYON sok fajta felfedezés várja a lelkes kincsvadászokat.

Végül a diplomácia esett át nagy átalakításon. Egyrészt megjelent az általam csak presztizs pontnak nevezett új nyersanyag. Ezt felhasználhatjuk elsősorban saját népünk formálására, diplomáciai manőverekre vagy akár városfejlesztésre, építkezésre is. A népünk formálása különböző “perk”-ek kioldásával történik, amik az egész civilizációnkra kiható bónuszokat biztosítanak és diplomáciai megállapodás típusokat is kínálnak. Nagyon sok perk közül választhatunk egyszerre 4-et, amiket fejleszthetünk is a jobb hatásfok érdekében. A diplomáciában a különböző meggyőződések mentén tudunk szimpátiát vagy ellenszenvet kivívni magunknak a többi frakciónál. Ha például egy nép nagyra tartja a tudományos fejlődést, akkor az jópont a szemükben, ha mi is sokat áldozunk kutatás oltárán. Érdekesség, hogy már nem csak a másik nép kivívott tiszteletével érhetünk célt, hanem azzal is, ha rettegnek tőlünk, amiket számszerűen mér is a játék.

Láthatóan sok újdonság került a Rising tide-ba, de vajon milyen lett így a játék? Szerencsére elmondhatom, hogy minden szinten javult az élmény. A táj már sokkal érdekesebb és a vizi építkezés új perspektívákat nyit meg. Az új népek, affinitások, egységek, diplomáciai megállapodások és a népünk fejlesztései nagyon sok választást kínálnak a játékosnak, és ezek mellett csak hab a tortán a kincsvadászat, és az ezekből kinyerhető bónuszok. Személy szerint én nagyon élvezem a kincsek után való kutatást és az idegenek szelidítését, amik most már egy járható játékstílust eredményeznek. Egyszóval a játék jó értelemben sokkal komplexebb és ezáltal változatosabb lett. Számomra még az alapjátékban tejlesen érdektelen frakciók is kezdtek végre “életre kelni”. Lehet, ez csak az ismerősségük miatt van így, vagy az új diplomáciai rendszer segített rá, de nekem már sokkal érdekesebbek voltak a velük folytatott interakciók, mint korábban.

A sok dícséret ellenére pár dolgot még hiányolok. Elsősorban az űrállomásokat és űrhajókat. Nagyon aranyos, hogy tudunk műholdakat telepíteni a sztratoszférába, de a játék ordít ennek a rétegnek a kiaknázása után, ráadásul az űrhajós részekhez már nagyon sok minden elkészült a Starships-ben. Remélem, hogy ez a rész is bekerül majd, legkésőbb egy újabb kiegészítésben. Továbbá az új hibrid affinitások mellé elfért volna 1-2 új befejezés is. Végül az épületek, csodák és ezek ábrázolása továbbra is elég semmitmondó, amin szerintem még lehetne dolgozni.

Összességében egy nagyon jól sikerült kiegészítő lett a Rising tide, ami nagy lépést tett a jó irányba, és kezd kitörni elődje árnyékából. Persze lehet még javítani és bővíteni a játékon, de ne feledjük, hogy a CIV 5 is 2 kiegészítéssel lett igazán jó. Ezen a gondolatmeneten tovább haladva érzésem szerint a Beyond Earth is hordoz még magában 1-2 kiegészítést, amikkel már képes lesz magát önálló körökre osztott sci-fi civ-ként definiálni.  Ez a metódus sajnos nem feltétlenül pénztárca barát, de egy bundle vagy akció keretében már reméljük nem lesz olyan vészes, és cserébe egy nagyon jó és egyre jobb élményt kínáló sci-fi civ élményt kapunk.