gamerfiló assassin creed unity fail

Gondok vannak az Assassin’s creed Unity-vel

November 12. jelent meg a játék, és nekem lehetőségem volt egy ismerősömnél kipróbálni, aki első nap megvette. A pár órás játékunk alatt sajnos hamar kibukott néhány olyan hiba vagy hiányosság, ami felett nem mehettem el szó nélkül, még akkor is, ha ezzel sikerült kivívnom pár elvakult AC fan ellenszenvét is.

Félreértés ne essék, a játék így is játszható és vélhetően sok játékórát kínál az embereknek, de amikor azt látom, hogy valaki, aki várta a játékot és első nap megvette azt mondja, hogy ezzel így nem játszik, akkor az elgondolkodtató…Én is nagyon szeretem az AC-t, játszottam az összes eddigi részével és ezt a kritikát is azért fogalmaztam meg, mert talán így sikerül felnyitni az emberek szemét, ami által talán a készítő Ubisoft is ráeszmél, hogy nem feltétlenül jó, ha évente jön 1-2 új AC játék ugyan arra a sémára. Kell valami új, mint amit a Black flag hozott vagy annak idején a második rész Ezio-val. Pont emiatt a futószalag effektus miatt sem keltette fel az érdeklődésemet a játék eredendően sem, hogy gondolkodjak a megvételén, de ez csak az én személyes meglátásom volt.
Csak röviden felsorolnék néhány problémát az Unity-vel kapcsolatban:

  • A játék nincs optimalizálva és egy olyan gépen is szaggat, ami 2x is futtatná Paksot
  • Alacsony felbontású textúrák nagyon sok helyen
  • “Vak” mesterséges intelligencia és beakadó katonák
  • A Co-op és a többjátékos mód nem vagy csak nagy nehézségek árán működik
  • Indokolatlan mikrotranzakciós rendszer egy egyjátékos játékban.
  • 30 FPS korlát a “filmszerűbb” élmény miatt
  • Egy újabb Assassin játék különösebb játékmechanikai újítás nélkül , egy generikus főhőssel

Elgondolkodtató, hogy ugyan az a kiadó, aki idén olyan jó kis indie-szerű játékokkal örvendeztette meg a publikumot (Child of light, Valiant Hearts) pont a AAA fronton okozott több csalódást is a játékosoknak (Watch dogs).  Nem feltétlenül jó még egy nagy cégnek sem, ha évente fél tucat nagy játékot ad ki, mert a mennyiség a minőség rovására megy. Ugyanakkor a kisebb volumenű projektek meg nagyon jók, és lehet ezekből kellene több.

Csak remélni tudom, hogy leszűrik a konzekvenciát a kiadónál és nem követendő trendként tekintenek majd ezekre a játékokra a jövőben. Sajnos azt kell mondanom, hogy sokkal óvatosabbnak kell lennem most már az általuk készített AAA termékekkel szemben.