Gy.I.K.

GYakran Ismételt Kérdések

Miről szól a csatorna?

A csatorna játékokról és ehhez kapcsolódó témákról szól. Elsősorban bemutatók, hasznos tippek és hírek kerülnek felvonultatásra a játékok világából.

Emellett egy Vlog csatornám is van Csonti Vlog néven.

Honnan jött a Csonti név?

Gimnáziumban kereszteltek el így az osztálytársaim, és azóta rám ragadt a Csonti becenév. Többnyire online használom, de a régi ismerőseim a privát életben is így szólítanak.

Miért kezdtél el videózni? Mi a célod a videózással?

Hobbiból készítettem pár játék videót, amiket feltöltöttem a Youtube-ra. Aztán valamilyen megmagyarázhatatlan okból elkezdtek jönni a nézők. Mára a csatornámra úgy tekintek, mint egy saját vállalkozásra, amit megpróbálok a legjobban vezetni, de emellett megmaradt továbbra is egy kellemes kreatív hobbiként. Hiszek abban, hogy egy napon ebből a hobbimból fogom tudni eltartani a családomat tisztességes színvonalon.

Hány éves vagy, hol laksz, mit dolgozol és mennyit keresel?

Jelenleg a 29. életévemet taposom, Budapesten lakom és ügyféltámogatással / projekt management-tel foglalkozom. A keresetem (munkahelyi és youtube-os egyaránt) nem publikus.

Honnan szerzed a játékokat?

Kizárólag eredeti,  legálisan beszerzett játékokkal foglalkozom = megveszem a boltban vagy virtuális formában a hivatalos viszonteladói oldalakon keresztül, de olyan is előfordul, hogy közvetlenül a készítőktől kapok tesztpéldányt. A “nem hivatalos” beszerzési metódusokról nem tudok és nem fogok tanácsot adni és nem is szeretném, hogy az oldalon szóba kerüljön. Köszönöm szépen.

Hol érhetlek el?

A Kapcsolat oldalon az összes elérhetőségemet megtalálod beleértve a közösségi oldalakat is (Facebook, Twitter, Google+, Twitch stb…). Mivel sok levelet kapok, nem mindegyikre tudok válaszolni, főleg olyanokra, amikre már válaszoltam a videókban, de MINDET elolvasom.  A Youtube kommentekkel is hasonló a helyzet. Az érdekes, gondolatébresztő kérdések pedig videó formájában is megválaszolásra kerülhetnek a levelesláda berkein belül.

Az üzleti jellegű megkeresésekre 24-48 órán belül válaszolok.

Tudunk találkozni valamikor?

Személyes találkozókat nem szervezek, ugyanakkor havonta tartok élő közvetítést, ahol lehetőség van kérdezni. Ezeket a közvetítéseket általában a hónap utolsó hetén, csütörtök vagy péntek délután tartom nagyjából 2 órán keresztül. A közvetítések mind visszanézhetőek később, ha valaki lemaradt volna. Ha részt veszek bármilyen rendezvényen, ahol lehetőség van velem találkozni (PlayIT, OVS, MondoCON), azokról időben szólok előre.

Tudunk együtt játszani valamikor?

Nagyon sok felkérést kapok ezen a téren, amiknek nagyon örülök, ellenben sajnos nem áll módomban senkivel sem játszani, mivel akkor nem lenne időm a videókra vagy bármi másra. Ezért senkivel sem tudok vállalni közös játékot. Ennél fogva nem szeretnék külön senkit sem felvenni a különböző játék platformokon sem, csak ha azt én kezdeményeztem. Ha lesz lehetőség közös játékra, azt külön jelzem majd.  Megértéseteket köszönöm.

Miért vannak reklámok a videód közben és az oldalon?

Az egész csatornát és az oldal fentartását önköltségen, a szabad időmben, hobbiból űzöm, ugyanakkor nem szeretném kizárni a lehetőségét annak, hogy esetlegesen valami kis plusz bevételre tegyek szert a munkámért cserébe, hiszen élni is kell valamiből. Természetesen a bevételeim után adót fizetek annak rendje és módja szerint. Ellenben a befolyt összegeket a csatorna fejlesztésére fordítom, így még színvonalasabb és profibb videókkal tudok majd számotokra szolgálni. Az a pár másodperces kisfilm vagy banner a videó mellett pedig remélem nem túl nagy ár ezért. Továbbá csak olyan együttműködéseket vállalok el, amiket össze tudok egyeztetni a saját értékrendemmel és a csatornám tematikájával, hogy a nézőim számára mindig csak hasznos tartalmakat tudjak mutatni.

Szponzorál valaki?

Jó kapcsolatot ápolok sok játék fejlesztővel és kiadóval, akik sok esetben biztosítanak nekem a játékaikból sajtó példányt, így be tudom őket mutatni a nézőimnek. Továbbá volt már néhány sikeres együttműködésem weboldalakkal és cégekkel is.

A szponzorációs megállapodásoknál elsődleges szempont a számomra, hogy a rajtam keresztül reklámozni kívánt termékek és szolgáltatások minősége kifogástalan legyen és összhangban legyen a csatornám tematikájával, így nyugodt szívvel tudjam ajánlani őket a nézőimnek. A szponzorációs megállapodásokat illetően az alábbi videóban ismertetem az irányelveimet, amit javaslok megnézni egy megkeresés előtt.

Hol lehet veled üzleti ügyekben tárgyalni

Az üzleti  vagy szponzorációs megkereséseket az e-mail címemre várom: csonti (kukac) csontigaming (pont) com

Milyen programokat használsz a videókhoz?

  • Játék felvételekhez: Xsplit Broadcaster és Avermedia Live Gamer HD capture card
  • Élő felvételekhez: Logitech Quick capture és Xsplit
  • Videó szerkesztés: Sony Vegas Movie Studio 12
  • Grafika: Photoshop, Paint
  • Hang: Audacity
  • Animáció: Anime Studio pro 8

Milyen a géped, milyen eszközöket használsz?

Ház: Cooler Master Silencio 650
Táp: Chieftec 600W Smart tápegység
Processzor: Intel Core i7 3,5 GHz dobozos Socket 1150 i7-4771
Alaplap: MSI Z87-G45 GAMING alaplap
Memória: 16GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston (2x8GB) (KVR16N11K2/16) CL11
SSD: 120GB Samsung MZ-7TD120BW SSD 840 Series meghajtó (MZ-7TD120BW)
HDD: 2TB WD 3.5″ SATA-III 64MB cache 7200rpm Red NAS winchester (WD20EFRX)
Videó: Asus R9 270x 4Gb DDR5
Mikrofon: Blue Yeti
Headset: Ozone Rage Z50 és Z90
Router: TP-Link 1043
Webkamera: Logitech HD C920
Kamera: GoPro Hero3 Silver edition
Billentyűzet: Ozone Strike Battle
Egér: Ozone Neon3K

Miért nem csinálsz videót erről és arról?

A javaslatokat mindig szívesen fogadom, ugyanakkor a csatorna tematikája mindig aszerint alakul, hogy aktuálisan mivel van kedvem és időm játszani. Sajnos ez azt is jelenti, hogy nem fogok tudni mindenkinek a kedvére tenni.  A játékokra szánt időm is véges, így nem fér bele minden a kínálatba vagy csak később lesz az adott játékból videó. Ez természetesen nem zárja ki, hogy az általatok ajánlott dolog szerepeljen a csatornán, főleg ha azt már én is kinéztem magamnak.

Mikor jön már az XY videó?

Örülök a lelkesedésnek, de emiatt kár kérdezősködni és követelőzni, hogy mikor jön XY témában új videó, mert mindig akkor lesz videó, ha van kedvem és időm foglalkozni az adott dologgal. Az aktuális és tervezett videó témáimról részletes listát és leírásokat találhattok a Trello oldalamon, ami itt szerepel, abból előbb vagy utóbb biztosan lesz videó. Ráadásul ezt az oldalt naponta frissítem, így érdemes lehet követni az érdeklődőknek.

Naponta általában 1 videóval jelentkezem az év 365 napjában, így minden napra jut valami érdekes, ezzel remélem beéri mindenki. Tekintve, hogy sokkal több játékom van, mint amennyivel értelmes keretek között foglalkozni lehet, így sajnos a bemutató és első látásra videókon túl nem tudom garantálni, hogy egy adott játékból több videó is készüljön, de ha valamivel sokat foglalkozom (más szóval tetszik), abból több videó is várható.  Akiknek elvonási tünetei vannak, nézzék meg újra a korábbi videókat, amikből bőven van választék 🙂

Technikai kérdések és hibák

Ha egy adott programmal kapcsolatban hibát észleltek, első körben érdemes a hivatalos fórumokon vagy  terméktámogatási oldalakon szétnézni és kapcsolatba lépni az ügyféltámogatással. A Google kereső is nagyon hasznos, ha az adott programra és a hibajegyekre kerestek, elsősorban angolul. Én nem vagyok hivatalos szakértő, se fejlesztő így az ilyen jellegű problémák esetén én is ugyan így utána járok a dolgoknak és az esetek 90%-ban meg is találom rá a megoldást pár perc alatt. Ezért azt ajánlom, hogy mindenki járjon el hasonló módon és ne tőlem várjatok technikai segítséget, mert nincs rá se szakértelmem, se kapacitásom. Megértéseteket köszönöm.

Észrevételek és javaslatok

Mindig örülök a csatornával kapcsolatos észrevételeknek, javaslatoknak vagy az építő jellegű kritikának, amiknek teljes mértékben teret is adok. Ezeket meg lehet fogalmazni a kommentekben vagy el lehet küldeni e-mail-ben is. Ugyancsak ide várom a rajongói leveleket, rajzokat és képeket is 🙂

A Csonti Gaming Youtube csatorna hivatalos weboldala.