Don’t Starve – Tippek a kezdéshez

670px-0,801,0,634-Wilson_chess_copy

Bár a játék akár a végtelenségig is tarthat, a siker kulcsa mégis az első néhány napon múlik, hogy hatékonyan használjuk fel az időnket. A random faktor persze játszik némi szerepet, de ha követed ezt a leírást, azzal együtt is egy sikeres karaktert tudsz majd kreálni magadnak, aki remélhetőleg sokáig életben marad.

Bármelyik karakterrel ez az út járható, bár hozzáteszem, hogy Wickerbotom könyvtáros nénivel talán könnyebb dolgunk lesz, hiszen ő könnyebben fedez majd fel fontos dolgokat. Akik viszont a harcokkal vannak gondban, azoknak Wolfgang a legjobb választás a nagyobb életerő és sebzés miatt. Ez csak egy optimális menetrend, de az ügyesebbek gyorsabban is haladhatnak az alábbi leírásban. A sorrend viszont fontos, hogy mikor mit csinálsz, így arra érdemes figyelni.

1-3 nap

Az első 1-2 nap a leginkább kritikus. Ekkor kell a nulláról elindulni a túlélés rögös ösvényein. Szedjünk össze mindent, amit csak tudunk, elsősorban gallyakat, szalmát, köveket. Amint lehet, csináljunk eszközöket, baltát és csákányt. Ha van balta, aprítsunk fát, így lesz tüzelőnk. Táplálék gyanánt az első napokban a bogyókra, magokra és répákra leszünk utalva, ezekből mindig tartsunk magunknál annyit, amennyit csak találunk, és ha csökken az éhségérzetünk, együnk, de fontos, hogy ne pocsékoljunk, és ha maximumon, vagy ahhoz közel van a gyomrunk, ne habzsoljunk feleslegesen. Ha tudjuk, süssük meg ezeket, mert akkor jobban telítenek.

Az első este érdemes egy kisebb tábortüzet rakni, de bátrabbak a fáklya mellett is dönthetnek. A nagy tábortűzre valószínűleg még nem lesz anyagunk, de ez nem baj. A tűznél süssünk, és ott együnk, addigra már biztos éhesek leszünk. Érdemes este is tevékenykedni, és úgy tűzet rakni, hogy világítson fákat, amiket este kivághatunk, vagy más tárgyakat, amiket még összeszedhetünk. Szerencsére nem hosszú az este.

Ami nagyon fontos, hogy maradjunk mozgásban, és próbáljunk minél több területet felfedezni, amíg megtaláljuk az ideális helyet a tábornak. Mire célszerű figyelni a keresés közben?

  • kerüljük az ellenséges lényekkel való konfliktust mert csúnya végünk lesz
  • keressünk méhkasokat és aranybányát, hogy tudjuk hova kell érte menni
  • keressünk bölényeket, és tőlük nem messze érdemes tábort verni.
  • ha esetleg utunkba akad valamilyen speciális felszerelés vagy hely, azt jegyezzük meg a térképen, de nem kell első nap kockáztatni miattuk

Ha megvan a fentebb felsoroltak alapján az ideális hely, valószínűleg már lesz elég kövünk és talán még aranyunk is, hogy lehelyezzük a nagy tábortüzünket és egy Science machine-t (kutató állomást), amivel megalapoztuk első bázisunkat. Gratulálok, az első nehézségen túljutottál 🙂

 

4-10 nap

Megvan a bázisod, egy viszonylag optimális helyen, nem messze a fontosabb nyersanyagoktól (vagy legalább is tudod, merre keresd őket) és vannak a közelben bölények is, akik megvédenek ha kell.

A következő napokban fontos teendők várnak rád:

  • gyűjtögetés
  • új tárgyak felfedezése
  • környék felfedezése
  • saját élelemforrások megteremtése

Továbbra is a bogyók és répák lesznek a főbb táplálékaid, amiket süss meg most már mindig. Készíts egy ásót, amivel túrj ki minden gallyat, szénát és bogyó bokrot, majd azokat telepítsd le a bázisod környékére, hogy ne kelljen messze menned később értük. Ha korábban volt ásód, akár az első 3 napban is összeszedheted ezeket utad során. A gallyak kivételével mindet trágyázni kell az elültetés után, amit a bölények fognak szolgáltatni, ezért is fontos a közelségük.

Ahogy telnek a napok, fedezd fel a bázisod környékét, mi merre van, hol vannak fontosabb lelőhelyek, féregjáratok, ellenségek stb… közben gyűjts be mindent, amit csak tudsz továbbra is, hogy legyen anyagod kutatni. Estére mindig térj vissza a bázisodhoz, és legyen nálad legalább 1 farönk a tűzre, hogy ne maradj sötétben.

Kezd el felfedezni alap felszereléseket. Javaslom, először a kötelet, fadeszkát, majd hátizsák. Ami még NAGYON fontos az a védelem. Ezért amint lehet, fedezd fel a faruhát és egy lándzsát is. Ha ügyes vagy, akár 1-2 farmot is tudsz majd csinálni az első 10 napon ill. a saját ültetésű bogyó bokrokkal már éhen sem fogsz halni. Esetleg ha van tó a közelben, tudunk horgászni is, csak figyeljünk a békákra. Ha pedig támadnának a kutyák, akkor rohanj a bocikhoz, akik megvédenek, de első napokon csak 1-2 kutya jön, akikkel csak akkor szállj szembe, ha van faruhád.

 

11-20 nap

A bázisod már kezd formát ölteni, és megvannak az alapvető túlélési feltételek. Ám hamarosan közelít a tél, így ideje felkészülnöd. A következő dolgokkal foglalkozz ezeken a napokon.

  • csinálj méhkaptárt, mert a méz sokat segít majd télen
  • csinálj egy kuktát a főzéshez, ami szintén megkönnyíti a táplálkozást majd, hiszen akár szörnyhúst is megsüthetsz benne probléma nélkül megfelelő körettel
  • TÉLI RUHA! Egyik este nyírd meg a bölényeket a borotvával, hogy legyen prémed, és csapj le pár pókot a hálóért, így tudsz majd varrni ruhát. Ha a 20. napra nincs legalább téli sapkád, nehéz dolgod lesz.
  • Érdemes akár már korábban is elég aranyat összeszedned (10-14 db), hogy csinálj egy alkímia masinát, ill. arany baltát, csákányt és lapátot.
  • Ha tudsz, fedezd fel és csinálj egy sátrat télre.
  • Továbbra is kerüld a felesleges konfliktusokat, és kezd el tartalékolni a felesleges kaját.

Ha ezek megvannak, elmondhatod magadról, hogy sikeresen megalapoztad a karaktered jövőjét, de a neheze, az első tél még hátravan….. 🙂

A Csonti Gaming Youtube csatorna hivatalos weboldala.