A Hatred lekerült a Steam-ről

A Steam nemet mondott a gyűlöletre, amikor a minap leszedte a platformról a nemrégiben zöld utat kapott játékot Hatred címmel. Az indoklás rövid és tömör volt: “Az alapján, amit láttak a játékból, nem akarják kiadni Steam-en, ezért eltávolították.” A dolog olyannyira komoly, hogy a játék motorjául szolgáló Unreal engine is kérte a készítőket, hogy szedjék le a logójukat a játék videó előzeteséből. Nem is olyan rég egy másik játéknak is sikerült (nem meglepő módon) töröltetnie magát a Steam-ről, miután a készítő halálosan megfenyegette Gabe Newell-t, a Valve fejét.

UPDATE: Azóta a Hatred visszakerült Steam-re. A Valve úgy tűnik meggondolta magát.

A Hatred-et egy lengyel cég, a Destructive Creations készíti és noha nem örülnek a döntésnek, de elfogadják azt, és ettől függetlenül folytatják a fejlesztését. A játék sokkolóan brutális és provokatív témájával került nemrég a figyelem középpontjába, ami vélhetően szándékos és sikeres marketing fogás is egyben. A lényeg, hogy izometrikus felülnézetből egy népirtó hadjáratba kezdünk bele, ahol ártatlan civileket és rendfenntartókat mészárolunk le embertelen módokon azért, hogy “megtisztítsuk” a társadalmat.

Bár tudom, hogy ezzel a cikkel én is részt veszek indirekt módon a játék marketing gépezetének táplálásában, de úgy érzem ez van annyira fontos és precedens értékű esemény a játékipar történetében, hogy picit elgondolkodjunk rajta.

A játék szörnyű és gonosz dolgokon alapszik és teljesen érthető, hogy sem a Valve, sem az Unreal nem akarja támogatni a játékot. Ugyanakkor nem ez az első játék, ami a céltalan mészárlást helyezi az előtérbe (Manhunt, Postal mái napig is elérhetőek Steam-en), mégis ez az első, ami ellen már a játékipar is fellép. De hol van az a határ, ahol meghúzhatjuk a vonalat szórakoztató játék és aberráció között?

A videó játékok több mint 40 éve vannak jelen a társadalomban, és ahogy múltak az évek, a játékosokkal együtt a játékok is sokkal érettebbek, kifinomultabbak lettek és sokan közülük tartalmukat tekintve felnőttesebbek is egyben. Lehetséges, hogy miként a filmek között is vannak olyan alkotások, amelyeket csak egy igen szűk felnőtt rétegnek szántak, úgy a játékok között is megjelennek majd hasonló próbálkozások, amik erre használják fel ezt a médiumot. Az biztos, hogy jelenleg a szólás és alkotói szabadság nem korlátozza az ilyen jellegű játékok készítését és bizonyára sokakat érdekelnek ezek a témák is. Részben azért, mert a közvélemény felkapja és elítéli ezeket, ami miatt még több emberhez jut el a játék híre, részben pedig azért, mert a tiltott gyümölcs mindig édesebb.

Sajnos beteg Világban élünk, és vélhetően lesznek hasonló jellegű játékok a jövőben, amikre igény is lesz. Ugyanakkor, ami már most is látható, hogy ezeket a játékokat a megszokott platformokon nem biztos, hogy be fogják tudni szerezni az emberek, sok ország kitilthatja őket a boltok polcairól és a mainstream kiadók és cégek el fognak tőlük határolódni. Ez érthető és egyáltalán nem is baj, én sem látnám szívesen, hogy hasonlóan durva játékok lepjék el a piacot. Ugyanakkor nem zárható ki annak a lehetősége, hogy lesznek “exkluzív” boltok és cégek dedikáltan az ilyen programoknak szentelve, akik megpróbálják majd összegyűjteni az ilyen témák iránt érdeklődőket és ebből hasznot húzni. De ami nagyon fontos, hogy még ha lesznek is ilyenek, azok maradjanak meg a virtuális térben egy program keretei között és nem eszkalálódhatnak tovább a valóságba, mert annak már súlyos következményei lesznek…