Eltörött a Youtube?

A Game Theory csatornát rendszeresen nézem, ugyanis számos érdekes és elmés teóriát vetnek fel rajta a játékokkal kapcsolatban. Ha úgy tetszik, inspirál is a Gamer filóhoz sokszor. A legutóbbi videó azonban egy felettébb érdekes mögöttes működésre próbál rávilágítani a Youtube-bal kapcsolatban, ami szerintem sokakat érdekelhet, ezért én is kifejtem a lényegét nektek.

Bizonyára minden videós tapasztalta már és gondolkodott el rajta, hogy ha van X feliratkozója, akkor miért csak a feliratkozók 5-30% nézi meg 1-1 videóját és miért nem majdnem az összes. Persze sok magyarázat lehetséges: az adott videó nem érdekelte a nézőt, később nézte meg, egyszer feliratkozott és utána nem volt aktív néző stb…. De megfordíthatjuk a dolgot a néző szemszögéből is. Feliratkoztam egy csatornára, mégsem látom az új videóit, csak ha direkt rákeresek….olyan mintha leiratkoztatott volna a Youtube. Utóbbi mondatot már én is többször hallottam másoktól, így ebben tényleg lehet valami.

A rendszernek úgy kéne működnie, hogy ha egyszer feliratkoztam valakire, akkor annak minden új videóját látnom kell a feliratkozói oldalon. A Game Theory felvetése szerint a rendszer nem egészen így működik, hanem folyamatosan tanul és alkalmazkodik a mi videó nézési szokásainkhoz. A dolog valahogy így fest:

Ha fel vagyunk iratkozva valakire, de annak csak minden 10. videójára kattintunk rá, a rendszer azt gondolja, hogy az adott csatorna nem annyira érdekes a számunkra, és egyre kevésbé fogja számunkra megjeleníteni a videóit. Ezzel szemben ha valakitől több videót vagy minden videót megnézünk, a rendszer ezt úgy értékeli, hogy érdekel minket az adott csatorna, és onnantól kezdve minden videót megjelenít a számunkra az adott csatornától. Ha valaki még kommentel és like-ol is az adott csatornán, az extra elköteleződést még erősebb igenlésnek értékeli a rendszer és sokkal hamarabb alakít ki erős kapcsolatot a feliratkozott néző és a csatorna között.

Mit jelent ez a nézőknek? Ha azt látjuk, hogy egy kedvencünk már régóta nem volt aktív, érdemes rákeresni a csatornájára és szétnézni, hátha mégis van új videója. Ha van és azokból párat meg is néztünk (lehetőleg végig), akkor jó eséllyel erősíti majd a rendszer szemében a kapcsolatot az adott csatornával, így az ismét szerepelni fog a főoldalamon és sok más számomra összeállított ajánlóban.

A Videósok számára ez talán még érdekesebb, hiszen számukra létfontosságú, hogy az általuk készített tartalmak eljussanak minden feliratkozójukhoz. A minőségi tartalom készítése az alap, anélkül nem is működne semmi alapvetően. Ugyanakkor 2 dolog fogja ezek alapján még nagyban meghatározni a fentebb említett algoritmust, amiket a videós aktívan tud befolyásolni.

Az első a feltöltések gyakorisága. Ha valaki nagyon ritkán tölt fel, akkor nagy az esélye, hogy az adott feltöltést nem nézik meg újra, ami onnantól a csatorna fokozatos hanyatlását is eredményezheti, hiszen a néző egyre kisebb eséllyel látja majd a következő videót. Ha pedig valaki nagyon gyakran tölt fel, az meglepő módon szintén csökkenő tendenciát eredményezhet a nézőszámban. Ennek oka, hogy még a rajongók se feltétlenül tudják tartani az iramot, és nem nézik meg mindegyik videót, ami miatt a rendszer azt hiszi, hogy nem annyira érdeklődnek már az adott csatorna iránt, és csökkenti annak szerepeltetését. Emellett ott van még az a jelenség is, hogy a sok videó “kannibalizálja” egymás nézettségét vagy elaprózzák az össznézettséget az egyes videókon. A megoldást az arany középút megtalálása jelenti, ami egy olyan rendszeresség, ami jól illeszkedik a videóink formátumához és emészthető mennyiségben van a nézőink számára.

A második befolyásoló tényező, ha a videós aktív komment szekciót tart fenn és interakciót vált ki a nézőiből. Ennek számtalan fajtája létezik, de a lényeg, hogy az elkötelezett néző (még ha csak néha-néha kommentel vagy like-ol is) minden videónkat látni fogja a kezdőlapján, ezáltal is a legnagyobb esélyt adva a videósnak a megtekintésre.

Bár a Youtube algoritmusa hétpecsétes titok, de ebben az egész elméletben szerintem van igazság, és érdemes lehet fontolóra vennie mindenkinek. Az egyetlen probléma az, hogy a Youtube bármikor változtathat az egész mechanikán, ami nem várt fellendülést vagy katasztrófát eredményezhet a csatornáknak. Mindenesetre jó az, ha naprakész az ember az ilyen dolgokat illetően, főleg ha komolyabb szándékai vannak a videó portállal.