Evolve – Támad a DLC szörnyeteg

Úgy tűnik, hogy a nemrég megjelent Evolve leggonoszabb, legcsúnyább szörnyetege nem a játék egyik játszható karaktere (Goliath, Kraken, Wraith), hanem a játék mögött húzódó üzleti modell. A játékhoz jelen pillanatban több mint 60 eurónyi extra van, és ebben nincsen benne a külön megvásárolható 20 eurós Season pass, ami 4 új vadászt és 3 szörny külsőt takar. Ezen felül ott van a Monster race edition 80 euróért, ami már tartalmazza a Season pass-t és egy ötödik még eddig be nem jelentett szörnyet és ez még csak a jéghegy csúcsa. A Capcom játékok és a Mass effect 3 első napos DLC csomagjai már megmutatták, hogy az emberek NAGYON nem szeretik ezt az üzleti gyakorlatot, de úgy tűnik, hogy ez nem rettentette el az Evolve kiadóját….

Az Evolve alapvetően egy jó játék, de ez a DLC áradat rögtön az első napon inkorrekt a vásárlókkal szemben. Természetesen egyiket sem kötelező megvenni a 12 ezer forintos alapjáték mellé, de maga a tudat, hogy ezek már mind készen vannak és benne lehetnének a játékba több mint bosszantó. A fejlesztők részéről érthető, hogy szeretnék, ha megtérülne a játék készítésének költsége, de ennek nem az a módja, hogy elárasztjuk a vevőket már a megjelenés napján tömérdek extra ajánlattal, hogy a teljes áron felül még többet sajtoljunk ki a pénztárcájukból. A készítők nem is titkolták, hogy a játékot alapvetően úgy tervezték, hogy könnyen tudjanak hozzáadni sok DLC-t a jövőben. Mi magyarok mondjuk még nem panaszkodhatunk (annyira), hiszen nálunk a játékok általában 20-30%-al olcsóbban kerülnek a boltokba a nyugati árakhoz képes, sokszor 1-2 extrával is megspékelve, köszönhetően a rossz fizetéseknek és a relatíve magas kalózkodásnak a régióban. De talán pont ezért még fájóbb lehet a számunkra, hogy sok-sok extra – amiket már csak a nyugati árakon lehet megvenni Steam-en – nincs benne a drága alapjátékban.

Úgy tűnik, hogy az Evolve teljes árú játék létére egy ingyenesen játszható mobil játék mintáját akarja követni, ahol a bevételt a játék közben vásárolható extrák generálják. Ez jogosan dühíti a vásárlókat, akik ennek hangot is adnak, többnyire a lehúzó Steam-es értékelésükkel. Itt azért megjegyezném, hogy ezeknek a negatív értékeléseken sincs sok értelme, hiszen ezek az emberek zömében már megvették a játékot és a rossz vélemény nem a játéknak, hanem a bevételszerzési módjának szól. A készítőknek úgyis az a legfontosabb, hogy megvegyék a játékot (ami meg is történt)….ha ezek az emberek ténylegesen el akartak volna érni valamit, akkor vásárlás helyett inkább a zsebükben kellett volna tartaniuk a pénzüket, mert abból értenek a cégek a legjobban.

Szomorú, hogy a már elkészült dolgokat képesek visszatartani csak azért, hogy egyenként eladva őket még több pénzt sajtoljanak ki az emberekből. Belegondolva az az érzésem támadt, hogy a sok DLC-vel és eltérő extra csomaggal szándékosan próbálják összezavarni az embereket, akik végül majdnem mindent meg is vesznek. Ezen felül várhatóan sok új még be sem jelentett karakter fog bekerülni a játékba, amiknek az ára 7-15 euró között fog majd mozogni, a kozmetikai extrákról nem is beszélve . Így, aki maximálisan ki akarja élvezni a játékot, annak akár 30-40 ezer forintot is ki kell majd pengetnie érte. Szerencse, hogy új pályákat és játékmódokat ingyen kapunk majd, mert azt a készítők sem akarják, hogy ezek miatt szegmentálódjon a közösség.

Ha a nagy kiadók játékainak költségei ilyen magasra rúgnak, könnyen lehet, hogy még több hasonló szörnyűséggel találkozhatunk, vagy egyenesen 2x ennyibe fog kerülni minden nagy játék, hogy behozza a kiadásait, ami aggasztó a jövőre nézve. Lehet a nagy kiadóknak el kellene gondolkozniuk, mielőtt belevágnak egy játékba, hogy mennyire reálisak az elvárásaik és nem lenne-e jobb több kisebb projektbe fogniuk…..

A legrosszabb az egészben, hogy az Evolve egy jó játék, és ha nem árnyékolná be ez a DLC őrület, akkor szerintem később lazán megvennék az extrákat az emberek, ha azok normális időben, normális áron és kellő tartalommal bírnak. Egy játéknak már a megjelenésekor a maximumot kell nyújtania és ha ezzel elégedettek a vásárlók, akkor lehet tervezni a folytatást / kiegészítőket, amiket szó nélkül fognak megvenni az időközben rajongóvá avanzsált emberek. Remélhetőleg ez nem egy bevett trend lesz a jövőben, mert akkor az könnyen a nagy játékok végét is jelentheti.