Far Cry Primal teszt – A mamutok önmagukban kevesek

Múlt héten jelent meg a Far Cry sorozat legújabb inkarnációja, a Far Cry Primal, amely a kőkorszakba repít minket 10 ezer évvel időszámításunk előttre. A lőfegyvereket felvátják a bunkós botok, dárdák, valamint személyes kedvencem az  íj. Lesznek kardfogú tigrisek, mamutok és mindenki megnyugtatására a Ubisoft itt is megtalálta a módját annak, hogy jelzőtüzek formájában “tornyokat” pakoljon ebbe a játékba is. De a koncepcióval vajon a játékmenet is megkapta-e azt a vérfrissítést, amitől ez a rész kiemelkedik majd a korábbi részek közül? Röviden: sajnos ehhez a feladathoz a mamutok önmagukban kevesek.

Annak ellenére, hogy a Primal nem tartozott a legjobban várt játékaim közé a Far Cry 3-al eltöltött kellemes emlékek tükrében kíváncsian vágtam neki a kőkorszaki kalandnak. Vegyes benyomás alakult ki bennem a Far Cry Primal-al kapcsolatban. Egyrészt nagyon tetszik az új koncepció és a játék hangulata, ugyanakkor végig az volt az érzésem, hogy a játék nem aknázza ki a téma által nyújtotta lehetőségeket. A játékmenet leginkább a Far Cry 4 Shangri-la szekvenciájának feltuningolt változata lehetne, ami nagyobb és hosszabb. Aki azt szerette, az ezt a részt is szeretni fogja, de ha valakinek nem jött be Shangri-la, az inkább kerülje el a Primal-t, feltéve, hogy nem rajong a mamutokért és kardfogú tigrisekért jobban annál, mint amennyire utálja a lőfegyverek nélküli játékmenetet. Nézzük meg, hogy mik azok a játékelemek, amik a kettős érzéseket szülték bennem.

A grafika szép, de akik számára fontos a konstans 60+ FPS, azok könnyen csalódni fognak, mivel a grafikus motor nincs a helyzet magaslatán optimalizálás tekintetében. Az én gépemen (I7 processzor, Radeon R9 270x videó kártya, 16 giga RAM) felső közép grafikai minőségi beállításokkal 48 FPS-t sikerült hozni átlagosan. Számomra ez nem tragédia, de akik a 60 vagy annál több frame számhoz vannak szokva, azoknak jobb lesz egy nagyon bika géppel nekivágni, különben vért fognak könnyezni kínjukban 😛

A játék legnagyobb élménye az állataink harcba szólítása. Nagyon király, amikor a megszelídített kardfogú tigrisünket ráuszítjuk az ellenséges törzs tagjaira vagy később lovagolunk is rajta. A világ tele van élettel és nagyon jól fel lett töltve változatos élőlényekkel, akik folyamatosan kölcsönhatásba lépnek egymással és velünk is, így minden percben történik valami érdekes a játékossal. Ellenben nem elég változatosak a megszelidíthatő állatok, lényegében 3-4 fajta állatot tudunk befogni + mamuton lovagolni és méhkasokat az ellenfelekhez vágni (utóbbi kettő nagyon király :P). De hol vannak a megszelidíthető disznók, kígyók, sasok, szarvasok és rinocéroszok? Oké, hogy próbál a játék a realitás talaján mozogni az állatok repertoárját illetően, de amikor a játékot áthatja a misztikum és a természet feletti (eleve, egy vadakkal suttogó emberke a karakterünk, akinek majdnem minden állat fejet hajt), akkor miért nem engedték el a fantáziájukat a készítők ezen a téren is? Az állatok kapcsán a másik nagy hiányosság a megszelidített társainkkal való felszínes kapcsolatunk. Oké, hogy befogtunk egy fél tonnás medvét, de miért nem tudjuk utána tovább képezni és fejleszteni a képességeit vagy legalább nevet adni neki? Sokkal izgalmasabb lehetne a játék, ha ilyen szinten kibővítették volna az állatokkal való játékmenetet. Az egyszerre több állatunk harcba szólításának lehetőségét pedig már meg sem merem említeni, mint lehetséges funkciót.

A fegyverek fajtáit sokan keveslik, akárcsak a mókusruha vagy a repülés hiányát. Szerintem ezekkel semmi probléma nincsen. Bőven elég a 4 fegyver (lándzsa, kőbunkó, íj, parittya és bombák) és azok fejleszthetősége. A repülést némileg ellensúlyozza a bagoly, amivel a levegőből kémlelhetünk és akár támadhatunk is, ami egy nagyon jó újítás. Ugyanakkor itt is azt érzem, hogy nem foglalkoztak eleget ezekkel az eszközökkel. A fegyverek használata nagyon le van egyszerűsítve és legjobban a lándzsa esetében tapasztalható, hogy a döfés animációja egy jobban sikerült Greenlight survival játék minőségével vetekszik. Miért nincsenek spéci mozdulatok vagy kombók a fegyverekkel? A repülés hiányát pedig más madarak csatasorba állításával gyönyörűen át lehetett volna hidalni, de be kell érni a bagollyal, ami ráadásul nem mehet a gazdájától túl messze sem.

Ha már szóba kerültek a képességek, a talent rendszerről is szóljunk néhány szót. A talenteket a törzsünk fejlesztése oldja fel spéci tagok toborzásával vagy kunyhók építésével. Ellenben a legtöbb talent passzív képesség, amik inkább kényelmi funkciót látnak el, és nagyon kevés az olyan játékmechanikát megváltoztató talent, mint az állatainkon való lovagolás vagy a lesből támadás.

A törzsünk fejlesztése szintén egy jó újítás a sorozat életében, de ez sincs igazán kiaknázva. Csupán gyűjtenünk kell a hozzávalókat és megmentenünk a random embereket, akik utána csatlakoznak hozzánk és szedegetik a nyersanyagokat, amiket utána naponta összeszedhetünk. Természetesen a fontosabb fejlesztéseket a fő küldetések teljesítésével oldhatjuk fel, így itt sincs elengedve a kezünk. A törzsi vonalnál  a szabadabb építkezést és a törzsünk tagjainak managelését hiányoltam, ami egy új vetületet adhatott volna a játéknak, így viszont nem más az egész, mint a talent rendszerünk mesterséges korlátozása.

Végezetül nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy szemfüles emberek elég nagy hasonlóságot véltek felfedezni a Far Cry 4 és a Primal térképe között. Ez vajon a véletlen műve, vagy a rövid határidő miatt kénytelenek voltak újrahasznosítani a már elkészült térképet?

Ezek után úgy tűnhet, hogy a Far Cry Primal egy rossz játék, de nem erről van szó. A játék szép és élvezetes annyira, hogy az ember jópár órára el tudjon veszni benne, miközben barangol az erdőben, gyűjtöget vagy hadakozik az állatokkal és más törzsekkel. A probléma az, hogy a merész új koncepciót nem aknázták ki eléggé és nagyon érződik a kapkodás a játék elkészítésén. A Primal egyszerre akar lövöldözős, lopakodós és túlélő játék lenni, de végül egyik sem jön össze neki igazán. Végeredményben inkább tűnik az egész játék egy elszalasztott lehetőségnek, amit beáldoztak a sorozatgyártás oltárán, hogy idén is kerüljön új Far Cry a boltok polcaira, holott kibírt volna a közönség egy évet nélküle, ha cserébe egy jobb játékot kap a pénzéért. A játék jó, de nem elég jó ahhoz, hogy kiemelkedjen a sorból vagy legitimálja a jelenlegi árát. 25-30%-os leértékeléssel már sokkal szimpatikusabb lenne vagy ha egy nagy DLC-je lenne a korábbi résznek. Láthatóan van itt potenciál és sok ember szívesen áldozna is rá, de ehhez több tartalom, érdekes játék mechanika és legfőképpen idő kell, hogy mindezt tető alá hozzák. Talán a következő résztől ezt megkapjuk….vagy nem.