Fizetős Youtube feliratkozás

Ma találkoztam a Youtube fiókom alatt a következő képpel….

fizetosyoutube

A lényeg, hogy bizonyos országok számára elérhetővé vált a fizetős Youtube feliratkozás. Ez azt jelenti, hogy a csatorna vezetőknek lehetősége lesz beállítani, hogy bizonyos videókat (ezt ők döntik el) csak azok nézhetnek meg, akik fizetnek a csatornára való feliratkozásukkor. A feliratkozást követően 2 hétig egy promóciós időszak van, ami alatt nem kerül levonásra az összeg, csak akkor, ha 2 hét után is feliratkozva marad az illető, és akkor levonják az árat a megadott számláról. Az így szerzett bevételek jelentős része pedig a csatorna gazdájához kerül.

Még mielőtt bárki dörzsölni kezdené a tenyerét, igen komoly nézőtábor,  10.000 feliratkozó kell a szolgáltatás aktiválásához, a fióknak jó állapotban kell lennie, és Magyarországon jelenleg nem elérhető ez a funkció.

Bővebben itt lehet olvasni erről.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyrészt egyenlőre csak a komoly (egyenlőre külföldi) csatornáknál találkozhatunk ezzel a lehetőséggel, akik így motiváltak lesznek még színvonalasabb prémium videók létrehozására, hogy megérje rá feliratkozni. Ugyanakkor kérdéses, hogy mennyire lesz fogékony a Youtube-os nézőközönség arra, hogy fizessen azért, ami évekig ingyen volt.

Videós szemszögből úgy van értelme a dolognak, hogy továbbra is a tartalom legjava ingyenesen marad, máskülönben senki sem iratkozna fel, míg a fizetős nézőknek fel kell kínálni extra dolgokat baráti áron, ami valóban megéri az extra befektetést. Bizonyára sokakat fog motiválni, ha valóban jó videókat és hasznos információkat kapnak a pénzükért, de a videós iránt érzett szimpátia is sokat segíthet ezen. Ha pedig nem volt szimpatikus a tartalom, még mindig van 2 hete meggondolnia magát a nézőnek, ha úgy ítéli nem kíván fizetni a tartalomért.

Mivel még nagyon új a dolog, nincs értelme levonni következtetéseket, de az biztos, hogy ez a funkció gyökeres változást hozhat a Youtube életében. Hazánkban mindenesetre még nem aktív ez a lehetőség, így az a közel 100 ember, akinek a fiókja meghaladja a 10.000 feliratkozót sem fogja tudni holnaptól ezt a funkciót használni. Nem mellékesen ismerve a magyar trendeket, nem garantált, hogy nálunk olyan jövedelmező lesz, mint a külföldi csatornák esetében, ha egyáltalán bevezetik nálunk ezt a lehetőséget. Mindenesetre várjuk, mit hoz a jövő és bízzunk benne, hogy működőképes konstrukcióval állnak elő…

Leave a Reply