Hova tovább Hearthstone? – Ben Brode válasza

A Hearthstone kétség kívül a legnépszerűbb játékok közé nőtte ki magát az elmúlt 2 évben. Könnyű beletanulni, szórakoztató és szinte megunhatatlan, arról nem is beszélve, hogy bárki ingyen belevághat.

Ugyanakkor gyülekeznek a sötét fellegek, amik pont a játék növekedése miatt sűrűsödnek. A játék mostanra már megélt több kiegészítőt és ún. “kalandot”, amikkel számtalan új lap került be az alapból is sok kártya közé. A Blizzard érzi, hogy ez mostanra jutott el oda, hogy az új játékosokat könnyen elijesztheti a játéktól, hiszen hatalmas lemaradásban lehetnek azokkal szemben, akik már hónapok, vagy évek óta rendszeresen játszanak a játékkal. Erre és sok más kérdésre igyekszik választ adni Ben Brode, a játék direktora egy videó blogban, hogy miként szeretné ezeket megoldani a Blizzard annak érdekében, hogy a Hearthstone akár évtizedek múlva is ugyan ilyen népszerű legyen.

  • Az új kiegészítő csomagok kétélű kardok. Egyrészt jók, mert revitalizálják a metajátékot, és számos új kombinációra és paklira adnak lehetőséget. Ugyanakkor rosszak, mert elrettentik az új játékosokat a játéktól. Konkrét megoldási javaslatok nem hangzottak még el sajnos, de nagyon jól érzi a Blizzard is, hogy a sok új kártyalappal egy új játékos számára még ijesztőbbnek tűnik a játék és hatalmas lemaradásban érzi magát a régi motorosokkal szemben, aminek végül neki se fog vágni. Ezen szeretnének segíteni, de jelenleg még nem tudják pontosan, hogy miként, de ők is szeretnék, hogy egy új játékos ne érezze magát behozhatatlan lemaradásban.
  • Szeretnének még több erős kártyát behozni a közeljövőben, amikkel felpörgetik a metajátékot. De ez nem szükségszerűen jelent majd olcsó manaköltségű lapokat nagyobb értékekkel.
  • Tisztában vannak a “power creep” jelenséggel. Ez jelentheti azt, amikor az új kártyák egy korábbinak a felerősített, jobb változatai (pl. Booty bay bodyguard < Evil heckler) de akár az egész metajáték elmozdulását is az egyre erősebb és ritkább lapok felé az új kiegészítőkkel. Amíg ez régi, nem használt lapokat revitalizál, addig nem érzik problémának a jelenséget, ugyanakkor nem szeretnék, ha inflálódnának a kártyalapok. Próbálnak olyan lapokat behozni a játékba a jövőben, amikkel a korábbi lapok ismét felértékelődnek vagy játszhatóbbak lesznek. Jó példa erre a Dreadsteed, ami nagyon is élhető lappá tette a Demon pact-ot.
  • Nagyon fontosak számukra a játékos visszajelzések és szeretnék, hogy a játékél lehetőség szerint örökké tartson, és ezért mindent elkövetnek majd.

Összességében ez most csak egy bejelentkezés volt Ben részéről, de nagyon pozitív, hogy személyesen szeretne minél gyakrabban hírt adni a játékot érintő design kérdéseket illetően. Ugyancsak jó hír, hogy tudnak a legfontosabb problémákról, és bár jelenleg még nem tudnak rájuk hathatós megoldást kínálni, de dolgoznak az ügyön. Reméljük a megoldás nem várat túl sokáig magára, és mindenki számára kedvező lesz.