blizzard titan csonti gaming

A Blizzard 7 év után lefújta a Titan projektet

A Polygon-nak adott interjújában a Blizzard vezérigazgatója Mike Morhaime hivatalosan is elismerte, hogy hossza megfontolás után leállították a be nem jelentett új MMO fejlesztését, amit a köznép csak Titán néven ismert.

A döntés nehéz volt, elvégre 7 év munka volt benne, de elmondásuk szerint “nem állt össze” a játék olyan formában, hogy azt ők jónak ítéljék és elveszett a lelkesedés is. Így megelőzve azt, hogy elveszítsék a fókuszt és egy lapra feltéve mindent kierőszakoljanak magukból valamit, amivel ők maguk sem elégedettek, inkább hátra léptek és leállították a fejlesztést. Morhaime szerint nem kell nekik MMO cégként futniuk, hanem jó játékokat akarnak készíteni, és ebben teljes mértékben igazat is adok neki.

A Blizzard múltjában volt már hasonló dologra példa, hogy több éves fejlesztési munkát kukáztak, mert nem voltak megelégedve az eredménnyel (Starcraft Ghost), de eddigi döntéseiket mindig siker követte. Remélem most sem lesz másként. A Hearthstone sikere rávilágított arra, hogy nem kell feltétlenül óriási játékokat készíteni monumentális erőforrásokkal ahhoz, hogy jó játékok szülessenek, amik sikeresek is egyben, és vélhetően ezen az úton fognak tovább haladni. Hamarosan indul a Heroes of the storm bétája is, ami ugyancsak bíztató. További bizalomra ad okot, hogy Morhaime nem zárkózik el attól, hogy esetleg még készítsenek egy MMO-t, és ha rajta múlik, a World of warcraft az idők végezetéig a Blizzard támogatását fogja élvezni.

Személy szerint én sajnálom, hogy nem lesz új Blizzard MMO, mert én is nagyon vártam, és úgy terveztem, hogy a következő MMO, amibe belevágok, az is csak Blizzardos lesz. Ugyanakkor nagyon pozitív ez a csalódás, mivel látszik, hogy a hatalmas sikerek ellenére meg akarnak maradni annál az alapelvnél, hogy minőségi játékokat készítsenek, amikkel játékosok milliói érzik majd jól magukat, és nem csak a gyors profit motiválja őket, mint oly sok más nagy céget. Nem hiába tart ott a Blizzard, ahol, és ez a hozzáállás mindig is szimpatikusabbá tette őket a szememben, mint a legtöbb versenytársukat. Annak pedig külön örülök, hogy a WoW-ot nem akarják magára hagyni, még úgy sem, hogy az elmúlt években fokozatosan csökken a népszerűsége (bár mind a mái napig a legnagyobb MMO). Ki tudja….. ez akár azt is jelentheti, hogy a következő években vadonat új Blizzard játékokkal lesz gazdagabb a játék piac és egyben a Warcraft is a reneszánszát éli majd…. Én örülnék neki, és akkor akár még vissza is térnék a Wow-hoz, elvégre az egy Blizzard MMO 🙂