A Microsoft szereti a gameplay videósokat

Néhány napja a Microsoft változtatott picit a játék felhasználási szabályzatán és most már nyíltan engedélyezi a játékai használatát bevétel szerzésre a Youtube és Twitch felületeken a partnereknek. Korábban ezt a lehetőséget nem tette lehetővé a szabályzatuk, de a Microsoft felismerte a játék videókban lévő hatalmas potenciált és zöld utat adott a fentebbi két platformon való monetizációra néhány megkötéssel.

Fontos kiemelni, hogy az engedély csak ezen két oldalra vonatkozik és semmilyen más módon történő bevétel szerzésre nem adnak engedélyt a termékeiket illetően, így senki se akarjon mondjuk Halo pólokat árulni a Microsoft engedélye nélkül. Ezen felül a cég bármikor felhasználhatja az ő játékait tartalmazó videókat külön engedély nélkül. Ami ugyanakkor elég furcsa, hogy az egyik megkötés szerint nem lehet használni egy az egyben a Microsoft termékek nevét címként, ill. logókat sem indexképként. Pl. Egy Halo 5 bemutatót nem lehet “Halo 5 bemutató”-nak nevezni és Halo képet ábrázolni hozzá indexképként. Ez felettébb kusza, és nehezíti a videó felfedezhetőségét, feltehetően a Microsoft a kereső eredményeket szeretnék a saját marketing anyagaira összpontosítani,

A nemrégiben felvásárolt Mojang videókkal kapcsolatos szabályai szerencsére nem változtak, tehát a Minecraft videókat lehet továbbra is használni bevétel szerzésre ahogyan eddig.

Ez egy nagyon jó hír azoknak, akik olyan játékokkal foglalkoznak vagy szeretnének foglalkozni, mint a Halo, State of decay, Fable vagy más a Microsoft által jegyzett program, hiszen már gond nélkül szerezhetnek bevételt a videókkal vagy közvetítéseikkel.  Ugyanakkor a címet és indexképeket érintő megkötések nagyon furcsák és feleslegesen komplikálják a tartalom készítők életét, bár ezen könnyen túl lehet lépni, de a kereső eredményeket rontják majd.

Remélhetőleg a többi nagy cég is – akik még nem tettek hasonló nyilatkozatot vagy tiltják a bevétel szerzést a játékaikkal – belátja, hogy mekkora marketing potenciál rejlik ezen tartalmakban és engedik, hogy a tartalom készítők az ingyen reklámért cserébe gond nélkül keressenek egy kis pénzt a munkájukkal. Ennek megfelelően frissítettem a “gameplay-barát” kiadók listáját is 🙂