H1Z1 – Epic Fail indulás

Tegnap startolt korai hozzáféréssel a Sony Online Entertainment beharangozott Free to play zombi túlélő játéka a H1Z1. Az indulás nem volt zökkenőmentes (minő meglepetés), de ami ennél is aggasztóbb, az a játék fizetési modellje, ami minden, csak nem felhasználó barát….

A játék startját több órán keresztül halasztották, mivel a szerverek nem álltak készen arra, hogy fogadják a rájuk zúduló emberek áradatát. Végül néhány óra után elindult a játék, ám néhány szerencsés kivételtől eltekintve szinte senki sem tudott belépni, helyette hosszan csodálhatta a szerver választó képernyőt. Ebbe bele tartozott több felkapott játék közvetítő is, akiket direkt erre az alkalomra kért fel a Sony a játék promózására. Közülük sokan feladták pár óra után, és estére csupán 3-an maradtak, akik közül az egyik egy teljesen más játékkal ütötte el az időt, miközben várt a szerverekre. Végül a készítőknek sikerült nagyjából stabilizálni az állapotot, de ez egy 30 órás műszakjukba került. Ennyit az indulásról.

A játék maga türhetően néz ki, de mégsem nyeri el a játékosok nagy részének a tetszését, és ennek fő oka (a szerver stabilitási problémákon túl) a rosszul megtervezett monetizációs koncepciója. Első körben a “Free-to-play”-nek kikiáltott játékért 20 eurót kell fizetnie mindenkinek, aki játszani kíván vele a béta ideje alatt. Pénzt kérni egy olyan játék bétateszteléséért, ami később ingyenes lesz nem valami korrekt húzás. De még ha ezen túl is teszi magát az ember, a játékban lévő mikrotranzakciós Pay-to-Win rendszer biztosan kivágja majd a biztosítékot még a legelnézőbb játékosoknál is.

A lényeg, hogy további pénz befizetése esetén különböző bónusz holmikat vásárolhatunk magunknak a játékban. Ezek nem csak kozmetika extrák, hanem fegyverek, páncélok, élelem stb…. amikkel előnyre tehet szert a játékos. És a legszebb az egészben, hogy ezeket akár egy pillanat alatt el is veszíthetjük, ha a szerver éppen a csomag átvételekor omlik össze vagy lelőnek minket más játékosok, akik feltehetően nagyon fognak örülni a zsákmánynak. Egy dolog az, hogy ez sem valami vonzó koncepció, de nem lett volna szabad bekapcsolni ezt az extra fizetős rendszer addig, amíg a játék nem áll kellően stabil lábakon. Nem hiszem, hogy ez túl nagy kérés volna.

Egyszó mint száz, a készítők 180 fokos fordulatot vettek az előre híresztelt fizetési modellt illetően és azokat az embereket próbálják megfejni, akik már az első pillanattól hajlandóak lettek volna játszani a játékkal. A játék indulása rosszul sikerült, nem ingyenes, annak kedvez, aki többet költ rá, az így vásárolt dolgokat egy pillanat alatt el is lehet veszteni és ezeken felül ott vannak a hibák, hiányosságok és szerver stabilitási problémák. Ennél rosszabb már nehezen lehetne a helyzet. Remélhetőleg azokat a játékosokat, akik most komoly összegeket fizettek be utólag kárpótolni fogják.

Gondolkodtam rajta korábban én is, hogy kipróbálom a H1Z1-et, de ezek után a közelébe sem megyek addig, amíg nem lesz a játék ténylegesen Free-to-play és hiba mentes(ebb). Reméljük hamarosan javul a helyzet.