A Ubisoft letiltott több nem hivatalos oldalon keresztül vásárolt termékkulcsot

A közelmúltban több játékos számolt be arról a különböző fórumokon, hogy a G2A-n, eBay-en vagy más viszont eladói oldalakon vásárolt Ubisoft-os játékait letiltotta a Uplay, mindenféle magyarázat, vagy előzetes figyelmeztetés nélkül. Akik a napokban azt tapasztalják, hogy a korábban viszonteladói oldalakon keresztül beszerzett játékai hírtelen eltűnnek a Uplay fiókjuk alól, vagy új aktivációs kódot kérnek, azok számára ez a magyarázat.

Hivatalosan a Ubisoft csak annyit nyilatkozott, hogy időről időre deaktiválják azokat a termékkulcsokat, amiket csalás útján szereztek meg. Még vizsgálják a helyzetet, de amint többet tudnak, tájékoztatják az embereket. Ugyanakkor azt javasolják az érintett vásárlóknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot azzal az eladóval, akitől a visszavont kulcsot vásárolták.

A Reddit és a Ubisoft fórumai most izzanak a dühös vásárlók panaszaitól, akik jóhiszeműen vásárolták meg a játékot valamelyik eladótól, és most elvesztették őket. Sajnos ebben a helyzetben nincsenek nyertesek, csak vesztesek, míg a valódi bűnösök (akik ténylegesen lopták a játék kulcsokat majd túladtak rajtuk) már a hasukat süttetik valahol.

A Ubisoft részéről jogos és a játékok telepítésénél elfogadott szerződés értelmében megtehető, hogy a csalás útján beszerzett játék kulcsokat bármikor szó nélkül visszavonják. Ugyanakkor egy “nehézkes” 2014-es év után nem a legjobb PR húzás volt így indítani a 2015-ös évet. Ezzel a lépésükkel (mégha jogos is) nagyon sok embert fognak elidegeníteni még jobban a szolgáltatásuktól (Uplay) és a játékaiktól, amik az utóbbi évben amúgy sem voltak panasz mentesek. A pénzüket pedig így sem fogják viszont látni.

A vásárlók részéről jogos a felháborodás, hiszen ők a kalózkodás helyett a vásárlás mellett döntöttek, és jóhiszeműen költötték el a pénzüket a legjobb ajánlatot kínáló helyen. Persze lehet gyanakodni, amikor egy oldal ingyen kulcsokat kínál vagy messze a normál ár alatt árulja a játékokat, hogy ott nincs minden rendben. Ugyanakkor egyik játék kiadónak vagy eladói oldalnak sincsen semmilyen tanúsítványa arról, hogy megbízható, szerződéses partneri kapcsolatban állnak egymással, vagy sem. Az egyetlen, amit tehetnek most a vásárlók, hogy reklamálnak annál az oldalnál, akitől a játékot vásárolták, és talán visszakapják a pénzüket.

A viszonteladók között nagyon sok a valóban megkérdőjelezhető oldal, ugyanakkor sokuk valóban a forgalmazóktól szerzi be a játékokat nagyker áron és adja tovább pici haszonnal. Az viszont a viszonteladó felelősége (kéne hogy legyen), hogy a kulcsait megbízható forrásból szerezze be és rendelkezzen az árusításhoz szükséges minden jogkörrel és megállapodással. Lehet, ez az eset precedens értékű lesz, és sok kiadó valamint eladó oldal fog a közeljövőben különféle megállapodásokat kötni, hogy ez az incidens ne ismétlődhessen meg újra.

Jómagam (sok más nagy videóssal karöltve) aktívan promótálom a G2A oldalt és ez idáig nem volt vele semmi panaszom. Az oldal a nagykereskedőktől szerzi be a játékokat és nagyon segítőkész, profi csapat ügyködik mögötte. Ami esetükben problémás, az a “Marketplace”, ahol bárki árulhat rajtuk keresztül játékokat, és vélhetően itt voltak a problémás termékkulcsok is, de ha használja valaki a G2A Shield-et, akkor ezekért is kezeskedik az oldal, ha problémás lenne.  Az ügyfélszolgálatukkal való egyeztetésemet követően azt a választ kaptam, hogy ha valaki érintett a mostani kulcs visszavonásos incidensben, akkor annak visszatérítik a játék árát, amennyiben tudja igazolni, hogy a játék nem működik és náluk vette. Ugyanakkor nem szeretném, ha rajtam keresztül esetleg bárkinek akaratlanul is ilyen problémája legyen, ezért a mai naptól leszedem a Ubisoft játékainak a promó linkjét a honlapról és a videó ajánlókból. Ezt így hagyom, amíg az eset nem tisztázódik.

Őszintén szólva a Ubisoft helyében én nem léptem volna meg ezt a lépést, még ha jogukban áll, akkor sem.  Így pont azokat a rajongóikat veszítik el, akik az elmúlt év nehézségei ellenére is kitartottak mellettük. A pénzüket így nem fogják viszont látni, de nem kizárt, hogy a játék nélkül maradt emberek több játékukat már nem fogják megvenni, vagy egyenesen lekalózkodják azokat a jövőben…. Újabb PR öngyilkosság a semmiért. Ehelyett inkább a játékaik minőségén kellene javítaniuk, és megállapodni az elmúlt 2-3 évben feltörekvő nagyobb viszonteladói oldalakkal. A viszonteladói oldalaknak pedig kutya kötelessége ellenőrizni az általuk kínált játékokat, biztosítani, hogy ne lopott kulcsokat áruljanak és felvenni a kapcsolatot a kiadókkal, hogy legit legyen az üzletük.