Indul a Nintendo Creator program

A Nintendo hírhedt volt a Youtube videókkal szembeni drákói szigoráról, legalább is, ami a tartalomazonosítást, bevételszerzést és esetleges szerzői jogi figyelmeztetéseket illeti. A cég – ellentétben a videó játék készítők 95%-val – eddig nyíltan tiltotta a termékeinek a bevételszerzésre való beállítását és sokszor még a használatát is. Most fény derült a szigor valódi okára. A Nintendo saját partner programot indított, aminek keretein belül engedélyt ad a partnereknek a termékeik felhasználására némi részesedésért cserébe a videó(k) bevételeiből.  Röviden megpróbálom ismertetni, hogy mit is jelent ez. Kapaszkodjon meg mindenki….

Az ismertető alapján mindenkinek, aki szeretne Nintendo tartalmakat használni regisztrálnia kell a programba magát.

Ehhez nincs másra szükség, mint egy Google+ fiókra és egy Paypal fiókra, amiket megadunk a Nintendo számára. A regisztrációs folyamat 3 nap alatt végbe is megy, és onnantól használhatjuk a Nintendo által készített tartalmakat a videóink során.

A partnereknek innentől fogva nem a Google-től kapják meg a bevételt, hanem a Nintendo-tól, amelyből a Nintendo leveszi a maga részesedését. A kifizetési idő általában 2 hónapot vesz igénybe, ebben benne van az, hogy 1 hónap, mire a Nintendo megkapja a pénzt, majd egy következő hónap, mire a mi részünk eljut hozzánk. Ez nem kevés idő.

Lehetőségünk van a videóinkat egyesével külön-külön licenszeltetni. Ebben az esetben a mi részesedésünk a videó átlal generált bevétel 60%.  Ha a teljes csatornánkat licenszeljük, akkor 70%-ot kapunk, viszont MINDEN videónkból részesül a Nintendo is 30%-al, függetlenül attól, hogy van-e benne Nintendo tartalom vagy sem. Így a Nintendo egyfajta multi channel network (MCN) szerepét tölti be.

Ezen felül vannak további feltételei a használatnak. A videóink csak Nintendo ill. saját magunk által előállított anyagokat tartalmazhatnak, és tilos bennük bármilyen más harmadik fél által készített tartalmat felhasználni. Kitétel még, hogy minden videóban el kell hangozzék vagy fel kell legyen tűntetve, hogy “a Nintendo partner programnak köszönhetően van engedélyünk a Nintendo anyagok használatára ezen videó alatt, a video maga nem szponzorált vagy támogatott más módon a Nintendo által, továbbá a Nintendo részesedik a videó által generált bevételekből. ”

Ha mindezekkel tisztában vagyunk és elfogadjuk őket, akkor semmi akadálya, hogy a Nintendo partner program keretein belül használhassuk, a Nintendo anyagait a videóink alatt…….de kinek éri ez meg?

Azt hiszem nem kell különösebben kifejtenem, hogy ez a rendszer miért bonyolult, inkorrekt és életképtelen. A Nintendo túlságosan is ragaszkodik a jogaihoz, és ez könnyen a versenytársakkal szembeni alulmaradását jelentheti. A játék készítők nagy része már felismerte a videósokban lévő marketing potenciált és ezért cserébe minden jogot megad nekik a játékaikkal való bevételszerzésre. Ezzel szemben a Nintendo egy visszafelé mutató, bonyolult és korlátozó rendszert akar kiépíteni, amivel még abból a kis jövedelemből is részesülni akar, amit a videósok keresnének a játékaik ingyenes reklámozásával.

Ezzel rövid úton azt érik el, hogy 1-2 nagyobb csatorna kivételével – akik kizárólag Nintendo tartalmakkal foglalkoztak/foglalkoznak, és emiatt rákényszerültek erre a lehetetlen programra – SENKI nem fog szinte a játékaikról videókat készíteni, és emiatt iszonyatosan nagy hátrányban lesznek a piacon a többi kiadóhoz képest. Számomra érthetetlen, hogy ebbe nem voltak képesek belegondolni. Még ha a partner programos felhajtást meg is érteném, a bevételekből való részesedést és a kifizetések késleltetését már semmi nem legitimálja a szememben, még akkor sem, ha megtehetik, mert joguk van hozzá. Ráadásul képesek ezt az egészet csatorna szintre is kiterjeszteni +10%-ért cserébe, és így abból a tartalomból is leszedik a részesedésüket, amihez közük nincs. Cserébe nem adnak semmit a licenszen kívül, nincs support, nincs más tartalmak használatára való engedély, nincs tanácsadás stb…… Cserébe bonyolítják a videók készítését, hiszen minden videót ellenőriznek, ami akár 72 órát is igénybe vehet, leveszen 30-40%-ot a videós keresetéből és limitálhatják / cenzúrálhatják az egyéb tartalmakat.  És ha valaki már szerződve van egy partner céggel, akkor annak bele kell kalkulálnia a másik cég részesedését is az egyenletbe, tehát jó esetben 25-35%, ha marad neki a végén a pénzekből. Megéri?…..nem hinném.

Ami még nagyon érdekes, hogy próbálják a Youtube-ra kenni azt is, hogy korábban a videóból származó bevételek 100% a Nintendóhoz ment, mondván “ezek a Youtube szabályai voltak”, holott ők maguk döntöttek úgy, hogy ez így történjen.  Ebben az olvasatban kimondottan “nagylelkűek” is lehetnek, hiszen szembe mentek a szabályokkal és most már csak 30-40%-ot vonnának el a készítőktől 100% helyett. Ami igazán elszomorító, hogy a Nintendo egy multinacionális nagyvállalat, ami számára a videósoktól beszedett pár tíz ezer dollár arra elég, hogy a vécépapírt pótolják néhány irodájukban havonta, míg a készítőknek a havi keresete vagy akár a megélhetése is múlhat ezen….

Amire fel kell készülni, hogy NAGYON szigorú tartalom azonosítás lesz a Nintendo termékeire vonatkozóan (zene, kép, video anyagok). Abban bízom, hogy ezt a borzadvány rendszert nem akarja majd más nagyobb cég is adoptálni a jövőben ill. a Nintendo talán észhez tér.

A cégek és a videók között egy gyümölcsöző együttműködésnek, szimbiózisnak kéne lennie. Ez azt jelenti, hogy ingyen reklámért cserébe a videós a saját munkájából szerezhet bevételt. Ha az egyik fél elkezd parazita módjára élősködni a másikon, az nagyon hamar a gazdatest halálához fog vezetni, ami végül a parazita végét is jelenti majd, ha csak nem talál új gazdatestet. Ha a Nintendo úgy dönt élősködni akar a videósokon, ne lepődjön meg, hogy végül senki nem fogja a játékaikat promózni nekik. Ugyanakkor nagyon fontos különbség, hogy míg a videósok bármikor kereshetnek más játékot, amiknek a kiadói örömmel fogadják és engedik a munkásságukat, addig a Nintendo nem fog találni egy idő után népszerű videóst, aki ilyen feltételek mellett foglalkozna a játékaikkal.