A Valve is beszáll a VR játszmába a Vive szemüveggel

A HTC a napokban jelentette be, hogy a Valve fejlesztőivel karöltve egy új virtuális valóság (VR) szemüvegen dolgoznak Vive néven. A fejlesztőknek szánt példányokat már 2015 első felében be lehet majd szerezni, de várhatóan még az idén a boltokba kerül az év vége felé a kereskedelmi verzió is.

A Vive első változata 1200×1080 felbontásra lesz képes 90 képkockát vetíteni másodpercenként, amivel folyamatos és nagyon jó minőségű képet fog majd a felhasználó szeme elé vetíteni akár teljes 360 fokos látószögben. A szemüveg számos mozgás és helyzet érzékelővel lesz felszerelve, ami lehetővé teszi majd, hogy akár szabadon mozoghassunk vele egy nagyjából 5×5 méteres területen, mindenféle vezeték vagy kontroller nélkül is. Ez eddig soha nem látott szabadságot jelenthet majd a felhasználóknak. Továbbá a szerkezet elég könnyű is lesz, így nem fog elfáradni a fejünk a hordása közben.

Ezzel az eszközzel a Valve is beszállt a VR / AR versenybe az Occulus Rift, a Morpheus és a Hololens mellett. Ráadásul ez a szemüveg jól kiegészítheti majd a szintén készülő Steam box-ot és kontrollert is. A Valve meghatározó eleme a játékiparnak és jelentős erőforrással és befolyással rendelkezik ahhoz, hogy sikerre vigye a Vive-t nem csak a játékok terén, de más szegmensekben is. Ahogyan a HTC vezérigazgatója Peter Chou fogalmazott: “a virtuális valóság teljesen átformálja majd azt, ahogyan interakcióba lépünk a Világgal és ez lesz a mainstream technológia a jövőben.” Az eszköz segítségével a játékokon túl lehetőség lesz arra is, hogy virtuálisan ott legyünk koncerteken, történelmi eseményeken vagy akár újra éljük az emlékeinket.

Úgy néz ki, hogy még az idén elkezdődik a VR forradalom, ami a következő évek nagy áttörését jelentheti. Kíváncsi leszek, hogy mire lesznek képesek ezek az eszközök a következő 5-10 évben.