Alien isolation csonti gaming

Alien Isolation bemutató

Hosszas várakozás után ma végre kipróbálhattam az Alien isolation-t és azt kell mondanom, hogy nem vártunk hiába. Az Alien brendet az utóbbi években eléggé megtépázták a középszerű filmek és játékok (Colonial Marines), így a Creative Assembly-nek nem kevés kihívásnak kellett elébe menni ahhoz, hogy visszaszerezze a rajongók bizalmát, hogy “IGEN, létezik még jó Alien játék”. Jelentem, sikerült nekik.


A játék szakít a korábbi Alien FPS hagyományokkal, és macho tengerészgyalogos helyett itt Ammanda Ripley (Ellen Ripley lánya) bőrébe bújva kell túlélnünk a borzalmakat. Az elsőszemélyű nézet megmaradt ugyan, de hangsúly a túlélésen és a lopakodáson van. A vizualitás és a hangok gyönyörűek és hűen adják vissza az 1979-es film hangulatát, amire az egész játék építkezik.
A fő attrakció maga a Xenomorph, amiből most csak 1 darab van (akárcsak az első filmben), de az az 1 idegen is bőven sok lesz. Az idegen mozgása kiismerhetetlen és teljesen random, ugyanakkor lát, hall és képes kiszagolni a játékost, így sokáig sehol sem leszünk biztonságban. Lényegében bújócskáznunk kell majd vele és a többi ellenféllel, akik paranoiás emberekből (lő, lő, és csak utána kérdez esetleg) és gyilkos androidokból állnak majd össze, de ezek között is akadnak majd barátságosak is.
Utunk során számos eszközre tehetünk majd szert, melyek zömét mi magunk rakhatjuk majd össze a talált alapanyagokból, de a legjobb (vagy legrosszabb :P) barátunk a mozgásérzékelőnk lesz. Emellett kell majd hack-elni, ajtókat heggeszteni és bütykölhetünk a szobák elektronikájával is, hogy eltereljük a minket kereső lények figyelmét 1-1 monitor vagy hangosbemondó bekapcsolásával.
A történeti mód 18 küldetésből áll, ami nagyjából 8-15 játékórát jelent, de emellett van egy Survivor mód is, ahol egyből bújócskázhatunk egy kisebb pályán az idegennel. Utóbbi fog majd több új pályát is kapni a következő hónapokban DLC formályában.
Akik egy shooter-re számítanak, ahol halomra kell gyilkolni az idegeneket, azok csalódni fognak, de szerény véleményem szerint ez a műfaj a testhezálló az Alien játékokhoz. Az atmoszféra lenyűgöző és még a legharcedzettebb horror rajongók is szorongani fognak, amikor egy asztal alatt kuporogva várják, hogy a lény tovább álljon egy másik szobába…..