Az Arkham knight lekerült Steam-ről

“SZÉP MUNKA SRÁCOK!” – gondoltam irónikusan magamban, amikor olvastam a hírt, miszerint 2 nappal a Batman Arkham Knight katasztrófális megjelenését követően a Warner úgy döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti Steam-en a vásárlást, amíg nem sikerült a PC port hibáit kijavítani és optimalizálniuk a játékot. A kiadott nyilatkozatukban sűrű elnézést kérnek azoktól a vásárlóiktól, akik valamilyen problémát tapasztaltak a játékukkal (tehát gyakorlatilag mindenkitől :P) és ígérik, hogy amint lehet javítják a hibákat bla-bla-bla…… és addig átmenetileg nem lehet megvásárolni a játékot Steam-en.

Az Arkham knight 2 nap alatt majdnem 9000 értékelést kapott, aminek a 68% erősen negatív lett, tekintettel arra, hogy a játék még egy erősebb gépen is úgy futott mint az okádék, ha csak nem kapcsol ki az ember minden effektet és veszi le a felbontást 720p-re (ahogy tanácsolták). Ezzel a “megoldással” csak az a probléma, hogy  ekkor a játék meg úgy nézett ki, mint az okádék. És természetesen 30 FPS a max, kivéve, ha a kedves játékos átírja a .ini file-t. Szóval mindezek után a játékosok igen jelentős része jogosan élt a lehetőséggel és visszakérte a pénzét a Steam pénzvisszatérítési rendszerét felhasználva. Ez azt jelenti, hogy a Warner nem lát egy fillért sem az eladásokból, ugyanakkor a Valve a maga százalékát megtartja (mint kötbért gondolom), így ez még igen masszív ráfizetés is lesz nekik a reputációs veszteségen túl. Ezek után nem is annyira meglepő, hogy jegelték a további vásárlásokat, amíg a játék játszható állapotba nem került.

Bármennyire is szomorú a helyzet, mégis én úgy látom, hogy a Sötét lovag a bukásával nagyon is sokat tett játék iparért. Igazi hős 😀 Egyrészt a vásárlók végre megmutathatták, hogy igen is tudnak élni a jogaikkal és nem nyelnek le minden békát (amit korábban kénytelenek voltak lenyelni) és kőkeményen visszakérték a pénzüket a hibás termék után. Ez egy igen jó demonstrációja is volt a Steam refund rendszerének és még az is megismerkedhetett vele, akinek a figyelmét korábban elkerülte (tekintve, hogy a Batman fórumokon a témák fele a “refund”-ról szólt).

Másrészt a nagy kiadók felé ez egy jó tanulság volt, hogy most már nem tudnak meggazdagodni a félkész, hibás, rosszul portolt játékokból, sőt inkább ráfizetnek. Persze előfordulhat, hogy ezek után bizonyos kiadók 2x is megfontolják sajnos, hogy kiadják-e a játékaikat PC-re vagy Steam-re, de ez megint csak nekik lesz rosz, hiszen akkor elvágják magukat egy nagy vásárlói bázistól.

A Batman kapcsán nekem csak az nem fér a fejembe, hogy ha tudták jól, hogy rosszul van optimalizálva a program, márpedig tudták, különben nem módosították volna a rendszerkövetelményt 1 NAPPAL!!! a megjelenés előtt, akkor miért adták ki ilyen állapotban? A másik kérdésem, hogy egy ilyen kaliberű játék PC portolását miért bízták egy külön cégre, aki összesen 12 főt számlál és vélhetően ez volt az első ilyen projektjük? A harmadik kérdésem pedig az, hogy a túlárazott 40 eurós DLC / Season pass helyett nem lett volna-e bölcsebb az alapj játék technikai stabilitására fektetniük a hangsúlyt?

Nagy kár érte, hogy az utolsó Arkham játék így marad majd meg az emberek emlékezetében. Ráadásul amellett kitartok, hogy a játék maga nagyon jó és hozza a korábbi részek színvonalát. Reméljük hamarosan visszakerül a javított verzió, ami orvosolja majd a hibákat, bár személy szerint én megvárom majd az egyik biztosan esedékes leárazást 🙂 Mindent egybevetve Batman igen sokat tett most a játékiparért, mégha ez áldozatokkal is járt a részéről 😀