Itt csak a Batman segíthet – Arkham knight PC optimalizáció

A mai napon debütál a legújabb és egyben utolsó Arkham játék, a Batman Arkham knight, ám a PC tulajdonosok számára nem nevezhető felhőtlennek az öröm. 1 nappal a játék megjelenése előtt ugyanis a készítők hírtelen frissítették a PC rendszer követelmények leírását, ami alapján a játékhoz immáron minimum egy GTX 680 (2 Gigás Nvidia videó kártya) vagy egy Radeon 7950 (3 Gigás AMD videó kártya) szükségeltetik. Ahogy arra számítani lehetett, a játék PC-n az emberek 70%-nak rosszul, vagy az új követelmények tükrében sehogy sem fut. Ennek folyományaként a fórumok tobzódnak a dühös vásárlók jogos felháborodásának hangot adó kommentektől, mialatt a játékot a földbe gyalulják a negatív vásárlói értékelések.

Szerencsére azok számára, akik Steam-en vették meg vagy rendelték elő a játékot igényelhető a teljes körű pénzvisszatérítés, és a korrektebb viszont eladók szintén visszafizetik az előrendelt játékokat, amennyiben még nem vette át őket az ember vagy nem bontotta fel a dobozt. Mindenki más számára sajnos marad a kellemetlenség és a remény egy optimalizációs patch érkezésére. Mind az AMD és az Nvidia kiadott már egy driver frissítést a játékhoz, amit érdemes letölteni, de sokak számára még ez sem hozott megoldást eddig.

Sajnos az első napos technikai problémák már megszokottak a nagyobb játékok esetében, így lehet reménykedni abban, hogy a fejlesztők már fellőtték a Batsignal-t az égre és néhány napon belül már jól fog futni PC-n is a program. Ugyanakkor az már aggasztó, hogy 1 nappal a megjelenés előtt frissítik a rendszerkövetelményeket a játékhoz, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy tudtak a problémákról, de valamiért nem javították őket idejében vagy kommunikálták azt a vásárlóik felé. Ráadásul 30 FPS korlátozás is van a játékban, amit csak az .ini file módosításával lehet feloldani. Lehet árulkodó jel volt, hogy a megelőző héten valamiért csak konzolos tesztek érkeztek, PC-s egy sem. Mindenesetre a Mortal Kombat X után idén ez a második PC-re portolt játék a kiadótól, ami nem startol túl fényesen.

Személy szerint az eddigi Arkham játékok nagyon tetszettek és nagyon sajnálom, hogy a sorozat záró epizódja ilyen technikai problémákon csúszik el. Főleg azért, mert mindneki szerint a játék maga nagyon jó lett, akárcsak a történet. Így, bár szívesen játszanék vele, de inkább várok vele még, hogy mit sikerül javítaniuk a programon, és talán még olcsóbban is hozzá fogok tudni jutni ennek köszönhetően. Újabb példa arra, hogy csak óvatosan lelkesedjünk és rendeljünk elő…