Beszéljünk picit a PlayIT-ről

Már jó ideje megfogalmazódott bennem ez a vélemény a rendezvényről. de úgy gondoltam, hogy itt az ideje, hogy ezt megosszam veletek.
A transzparencia végett az elején tisztázni szeretném, hogy nemrég megkerestek a szervezők és jelenleg egyeztetünk, hogy ott tudok-e lenni a következő budapesti rendezvényen, amiért egy jelképes tiszteletdíj is kilátásba van helyezve, de még nem 100% a dolog (főleg ez után a bejegyzésem után 😛).
Továbbá még az elején szeretném leszögezni, hogy ez csupán egy személyes kritika a rendezvénnyel kapcsolatban, amit remélem legalább részben megszívlelnek és nem hiszti vagy a szervezők eddigi munkájának semmibe vétele. Épp ellenkezőleg, szeretném, ha még jobb lenne az egész és eddig is köszönöm nekik a lehetőséget, valamint nektek, ha miattam eljöttetek oda (én magam miatt tuti nem mennék 😛).

2014 óta kapok rendszeresen meghívást a PlayIt rendezvényekre és ez idő alatt már 5 alkalommal voltam jelen az eseményen és tapasztalhattam meg a kínálatot. Ahogyan azt már legelső alkalommal is nyilatkoztam, szerintem ez a rendezvény nagyon jó abból a szempontból, hogy megmutatja az embereknek, hogy a korábban pincébe zárkózó, nyomi, szemüveges “nerd” szubkultúra valójában normális emberek 2-3 generáción át ívelő sokaságát takarja, és mára közelebb áll a mainstream kultúrához, mint azt gondolnánk. Valamint ne feledkezzünk meg a sokszor színvonalas Cosplay jelmezekről és az eSport közvetítésekről se 🙂 De ennyivel ki is merül a rendezvény.

A PlayIT jelenlegi formájában szinte teljesen hidegen hagy. Jól esik az egómnak, ha továbbra is elhívnak és kellemesen telik a napom, de nem forgolódom miatta álmatlanul, ha egyszer csak nem megyek. Az biztos, hogy amikor ezeket a sorokat írom, magamtól biztosan nem mennék el, pedig jó eséllyel tudnék sajtó belépőt is kérni. Mi ennek az oka?

A PlayIT olyan, mint a középkori várak és templomok. Ha egyet megnézel, láttad az összeset. Bár a rendezvény mérete az évek során növekedett, de a kínálat csak önmagát ismétli és leragad egy belterjes “zsibvásár” szintjén, ahol van 1-2 esport program meg személytelen Youtuber aláírás vadászat, nomeg boltok. Teljesen érthető, hogy a támogatók szeretnének maguknak reklámot és sok gamer cuccot eladni, de mellette nincs vagy nagyon minimális az olyan tartalmas show, előadás vagy bejelentés, ami legitimálja az emberek ottlétét évről évre. Elhiszem, hogy egy 6-16 éves számára sokadik alkalommal is érdekes lehet a rendezvény, de egy felnőttnek vagy nekem már pár óra után unalmas és valószínűleg csak azért vagyok ott, mert a gyerekemet/ismerősömet kellett elkísérnem (vagy mert fizettek). Ráadásul ha belegondolunk, nem nyújt igazán semmi olyat a PlayIT, amit a neten ne tudnék megnézni vagy megvenni.

Mit várnék én egy ilyen rendezvénytől? Elsősorban több olyan programot, ami a felnőtt és idősebb generáció számára is tartalmas és érdekes szórakozást kínál valamint exkluzív lehetőségeket és itt nem csak a merch vackok színpadról való dobálására gondolok vagy a VR szemüvegekre, amiket 1 óra sorban állás után ki lehet próbálni és reménykedni abban, hogy nem kapunk az 1000. ember után szemgyulladást. Személy szerint én több olyan beszélgetős panelt üdvözölnék, mint a Mozdulj Gamer színpad, ahol játékokat érintő érdekes témákról a közönség bevonásával zajlik a színvonalas diskurzus. Annak is nagyon örülnék, ha az Indie szektor is helyet kapna a rendezvényen és nem csak az aktuális AAA szekciónak lennének a termékei a pofánkba tolva (itt is). Kapjanak standot a fejlesztők és kiadok, ahol ki lehet próbálni a fejlesztés alatt álló játékaik demóit vagy akár beszélgetni a devekkel. Persze nincsenek illúzióim afelől, hogy Magyarország túl kis piac ahhoz, hogy a kiadók és készítők nagy része eljöjjön ide demózni a dolgait, de ha a szervezők megragadnak ennél a szintnél, akkor nem is lesz jobb. Igen is fel kell venni a kapcsolatot az Indie fejlesztőkkel és hívni őket, hogy egy valóban pezsgő gamer rendezvény legyen a PlayIT, ahol akár reggeltől estig talál magának az ember érdekes programot 2 napon keresztül és még külföldről is jönnek az emberek / sajtó az érdekességek miatt.

Jelenleg 6-7 nagy éves Gamer rendezvény van, amiből csupán 1 van az európai kontinensen (Gamescom) és érzésem szerint lenne még igény többre is. Ha a Sziget fesztiválnak sikerült nemzetközi rendezvénnyé kinőnie magát, akkor hiszek abban, hogy egy Gamer rendezvény is képes lehet erre hazánkban. Ráadásul egyre több lesz az olyan felnőtt, akik munka és család mellett szívesen játszanak és hódolnak tovább a “geek” énjüknek, ezért nagy hiba lenne csupán a fiatal korosztály számára fenntartani ezt a rendezvényt. Persze, ha a szervezőknek jó és elég ez a jelenlegi szint is, akkor nem szóltam. 🙂

Szerencsére látok fényt az alagút végén, mert például a PlayIT utáni Video Games Live koncert már számomra is egy olyan esemény, amire instant MEGVETTEM a jegyemet, amint lehetett. Még több ilyet kérnénk 🙂

Köszi, ha végig olvastátok. Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok a Playit-ről? Ha minden jól megy, akkor November 26-án ott leszek (bár ezek után kíváncsi leszek a végeredményre 😛) és remélhetőleg érdekes beszélgetésekkel és közvetítésekkel tudok majd nektek szolgálni, de erről még időben tájékoztatok mindenkit.