Dying light bemutató

A Dying light szerelem gyermeke lehetne a Dead Island és a Mirror’s Edge játékoknak, mivel ezek sajátosságait nagyon ügyesen kombinálja. Adott egy nagy bejárható terület tele zombikkal, ahol teljesen szabadon tudunk közlekedni parkour mozgások kíséretében. Emellé társul egy jó harcrendszer, karakter fejlesztés és tárgy készítés is, amivel minden feltétel adott, hogy a játékos több tíz órát töltsön el a játékkal.

A grafika gyönyörű és ehhez nagyon jó hang effektek és zenék is társulnak. Külön tetszett, hogy az egyes belső terek részlet gazdagon vannak berendezve és minden egyes fűszálat mozgat a szél, így a játékos tényleg ott érezheti magát a zombi járvány sújtotta városban.

Az ellenfelek kezdetben csak a tántorgó zombik lesznek, de ahogy haladunk előre a játékban egyre változatosabbak lesznek. Találkozunk majd robbanó, köpködő zombikkal, de lesznek gyorsan futó vagy benga nagy dögök is. És ha a zombik nem lennének elegendően, még az emberek is az életünkre törhetnek, ha rosszkor vagyunk rossz helyen. A harcrendszer látványos és élvezetes, ugyanakkor kellő kihívást is nyújt a játékosnak. Külön tetszett, hogy a környezeti elemeket is fel lehet használni az ellenfelek kiiktatására, így pl. bele a zombikat nyugodtan bele rúghatjuk a kihelyezett karókba.

A játékmenet meghatározó eleme a nappal és az éjszaka dinamikus váltakozása. Míg nappal mi vagyunk előnyben és könny(ebb)en kiiktathatjuk az ellenfeleinket, addig este már mi leszünk az űzött vad és jobban járunk ha menekülünk a legközelebbi menedékhelyre a mutáns zombik elől. Ez olyannyira megdobja a játékot, hogy minden egyes éjszaka túlélése felér egy adrenalin kúrával. A másik nagyon jó játékelem a többjátékos mód, ahol lehetőségünk van egyszerre több emberrel csinálni a küldetéseket vagy csak bóklászni a városban, de a legjobb, amikor egy másik játékos zombiként csatlakozik be a játékba és kezd el vadászni ránk. Természetesen ez az átmenet nélküli többjátékos mód opcionális, de mindenkinek érdemes kipróbálni. Nagyon örültem neki, hogy a “Zombi játékmódot” végül mindenkinek elérhetővé tették ingyenesen és nem előrendelői bónuszként tartották meg, amit korábban nehezményeztem is.

Összességében a Dying light egy nagyon jól összerakott zombis játék lett, amit érdemes mindenkinek kipróbálnia, aki szereti ezt a stílust, vagy egyszerűen csak szeretne egy jó játékkal játszani. A Techland kitett magáért, és egy olyan játékot készített, ami sokáig le fog kötni és szívesen játszom vele. A dobozos verzió sajnos késik, és csak február 27-től lesz kapható, de megéri várni rá. A játék digitálisan január 27-től már elérhető.