youtube fan funding csonti gaming

Érkezik a Youtube rajongói támogatás

Korábban már beszámoltam arról, hogy milyen fejlesztéseket tervez a Youtube, és ezek egyike volt, hogy lehetőséget adjon a videósok követőinek, hogy a kedves szavakon túl anyagi javakkal is támogassák kedvencüket.
Úgy tűnik a fogaskerekek mozgásba lendültek, és bár Magyarországon még semmilyen formában nem elérhető a funkció a Youtube partnereknek (jelenleg csak néhány külföldi országban tesztelik), de a súgó oldalra már felkerült egy terjedelmes leírás a funkcióról, aminek a lényegét igyekeztem röviden összeszedni.

  • A funkciót jelenleg tesztelik, és csak a teszt országokban használhatják őket (Usa, Mexikó, Japán, Ausztrália). A megjelenési dátum vagy hogy mikor lesz nálunk is kipróbálható még nem ismeretes.
  • A Rajongói támogatást bárki aktiválhatja, akinek a fiókja jó állapotban van és megfelel az általános Youtube irányelveknek. Tehát nincs feliratkozó számhoz kötve (jelenleg).
  • A rajongói támogatáshoz kell egy Google Wallet (tárca) fiókot regisztrálni, amit össze kell kötni a fiókunkkal, hasonlatosan az Adsense fiókhoz. Ide érkeznek majd be a támogatók adományai, amit a bankszámlára utal majd a Google.
  • Az adományozóknak is kell majd egy Google Wallet fiók, amin keresztül az adományokat küldhetik. Ez hasonlatos más online pénzforgalmi rendszerekhez (pl. Paypal).
  • Az adományokat a videók mellett megjelenő kis gombra kattintva, illetve a csatorna oldalon lévő támogatás menüpont alatt lehet majd küldeni (jelenleg ez nem látható sehol).
  • Az adományok 93%-t megkapja a videós (bár ebből majd még adózni kell), kb. 7%-ot a Youtube levon a tranzakciós díj miatt.
  • Az adományokat nem lehet visszatéríteni.

Ez egy előre mutató elképzelés és még egy lehetőség arra, hogy közelebb hozzák a megélhetéshez azokat, akik nem kis időt szánnak az életükből arra, hogy kreatív videókkal örvendeztessék meg a nézőket. Ez teljesen fakultatív lehetőség arra, hogy aki szeretné anyagilag támogatni a kedvenc videósát, az most ezt megtehesse. Ezáltal senki sem lesz rákényszerítve, hogy fizessen, ugyanakkor a nagylelkű gesztus lehetősége nyitva áll bárki előtt.

Ugyanakkor a realitások talaján maradva csak az igazán nagy néző táborral rendelkező csatornáknál valószínű, hogy valami támogatást kapjanak, mert ha tippelnem kéne, a nézők 1% érzi majd úgy, hogy szívesen adományoz majd a videósnak pénzt is, és ez az 1% is tovább csökken a Google Wallet regisztráció miatti lemorzsolódás miatt. Ettől függetlenül kíváncsian várom, hogy milyen fejlemények érkeznek ezzel a funkcióval kapcsolatban, hiszen sok videóst már többen néznek, mint 1-1 kisebb rádió/tévé adót, mégis szinte semmit nem hoz nekik ez az egész, ami elég abszurd helyzet. Reméljük, ez és még más dolgok segítenek majd azon, hogy élhető legyen ez a “foglalkozás” is a jövőben.