Gamer filó a DLC dilemmáról

Mivel mostanság nagyon előtérbe kerültek a DLC-k, arra gondoltam, hogy nem ártana elgondolkodni a letölthető extra tartalmakról.

Alapvetően kisebb vagy nagyobb kiegészítőkről van szó egy már megjelent játékhoz, melyek lehetnek pusztán kozmetikai extrák vagy a játékélményt és játékmenetet megváltoztató bővítmények is (új pályák, karakterek, képességek stb…). Ezekkel nincsen baj, hiszen több és remélhetően jobb lesz tőlük a játék.

A probléma ott kezdődik, amikor már a játék megjelenése napján (vagy akár még ez előtt is) elárasztják a vásárlókat a lehetséges extrákkal, amikért a készítők külön pénzt kérnek általában.  Ettől az embereknek több negatív érzése is támad: “nem a teljes játékot vették meg”, vagy “csak megfejni akarják őket” és persze a kihagyhatatlan “miért nem tették bele ezeket az alapjátékba?”. Mára sajnos egyre gyakoribb, hogy a régen várva várt kiegészítők ilyen félre siklott üzleti modellek és PR kommunikációnak köszönhetően agresszív ellenérzéseket szülnek sok emberben.

Egy ideális világban a játékot a megjelenését követően hagyják picit “lélegezni” és a játékosokat is elmerülni bennük, hogy utána ők maguk kérjék a kiegészítést, amit mosolyogva fognak megvásárolni vagy akár ingyen is adják nekik. Még szerencse, hogy vannak még fejlesztők, akik így gondolkodnak, szóval nincs minden veszve.