Indul a Youtube RED

Október 28-án indítja be a Youtube a korábban beharangozott előfizetéses szolgáltatását Youtube RED néven, melyről már közzé is tett a Youtube egy információs oldalt is. A szolgáltatás havidíja 10$ azaz nagyjából 2700 Ft lesz.  Nézzük mit is kapunk ezért cserébe.

Teljes reklámmentesség 1 hónapig az előfizető fiók alatt minden platformon (Youtube Gaming, Kids, Music) és eszközön. Lehetőség lesz offline is lejátszani a videókat és zenéket, továbbá ezek a tartalmak párhuzamosan is lejátszhatóak lesznek a mobil eszközeinken az alkalmazás hátterében. Ez utóbbi azért fontos, mert sok alkalmazás alapvetően nem támogatja ezt a funkciót, így ha videót nézünk, nem tudunk például böngészni és fordítva (természetesen van olyan eszköz, ami támogatja a több alkalmazás szimultán futtatását, pl. az én tabletem is :P). Tervben van továbbá a következő évben exkluzív Youtube előfizetői tartalmak indítása, amit csak az előfizetők fognak tudni élvezni kedvenc videósaiktól.

Természetesen azok számára, akik nem szeretnének előfizetni a Youtube RED szolgáltatásra, azok számára továbbra is elérhető lesz minden videó reklámokkal ingyenesen, ahogyan eddig is. A tartalom készítők megtekintés arányosan részesülnek az előfizetések 55%-ból. Itt nehéz megbecsülni, hogy ez minként fogja érinteni a bevételeket, de várhatóan némi növekedést fog eredményezni.

Nagyon pozitív, hogy a reklámmentességen túl a Youtube egyéb szolgáltatásokkal is igyekszik vonzóbbá tenni az előfizetést. Ugyanakkor itt nem árt megjegyezni, hogy ez elsősorban kényelmi funkció a Youtube felhasználóknak, hiszen a hirdetések blokkolására eddig is voltak alternatívák, akárcsak a videók letöltésére és egyidejű futtatására is mobil eszközökön. Természetesen felvetül a kérdés, hogy a Youtube pont ezek miatt nem fog-e szigorítani a rendszerén, hogy ezeket kivédje, hiszen ezek mind veszélyeztethetik a szolgáltatás sikerességét.

Tartalom készítői szempontból bizakodó vagyok, hiszen így 1 előfizető után sokkal több bevételre tehet szert a videó, mint amit a hagyományos hirdetési rendszeren keresztül valaha is kapna ugyan azon ember megtekintéseiért, feltéve, hogy az rendszeresen nézi az adott ember a videóit. Hazánkban nem számítok nagy előfizetői rohamra (legalább is kezdetben) és azt sem tudni még, hogy egyből indul-e itt is a szolgáltatás október végén vagy majd csak később. Ugyanakkor kíváncsian várom, hogy milyen változásokat hoz majd ez a lehetőség a platform életében.

Egy biztos, hogy a videóimat továbbra is ugyan úgy élvezhetitek tovább, ahogyan eddig is, függetlenül attól, hogy előfizettek-e majd vagy sem.