Ismét alámerülünk – Subnautica tapasztalatok

Egy ideje már nem néztem a Subnautica felé, mert hagyni akartam, hogy a fejlesztők pakoljanak némi tartalmat a játékba. Nagyon is jól tettem, ugyanis a legutóbbi Habitat update után kipróbálva, a játék már nagyon kellemes képet mutatott. Olyannyira, hogy sikerült 10+ órát belepakolnom. Korábban csak amiatt nem ajánlottam, mert túl kevés volt benne a tartalom az árához képest, de ahogy kezd formát ölteni a játék és egyre több tenni valónk lesz benne, már azt tudom mondani, hogy érdemes belevágni. Természetesen korai hozzáférésről lévén szó vannak hibák, hiányosságok és még nagyon sok minden változhat vagy bekerülhet a játékba, így ezt mindenki mérlegelje. Ennek szellemében nézzük meg, hogy mit kapunk a játék jelenlegi szakaszában a pénzünkért.

A terület ha nem is jelentősen, de kibővült új helyszínekkel. Ilyen például az Aurora roncsa, ami most már megközelíthető ha az ember gondoskodik a sugárvédő felszerelésről. De bekerült néhány új bióm főként a perem vidékekre és a víz alatti barlangokba, amik csak arra várnak, hogy felfedezzük őket,  kiaknázzuk az erőforrásaikat és kincseiket.

Bekerült néhány új lény is, akik között ott van a hatalmas Reaper Leviathan, aki képes egy pillanat alatt tönkre tenni a mini-tengeralattjárónkat, így jobb távol maradni, ha meghalljuk a hangját. Mellesleg elég félelmetes is 🙂

A legnagyobb újítás kétség kívül a bázis építést érinti. Új építő elemek kerültek be a játékba, amik között szerepelnek nagyobb szobák, panorámás üveg folyosók, üveg kilátó gömbök és a Moon Pool, ami egy dokkoló állomás a tengeralattjárónknak (és majd a későbbi Mech páncélnak is). A bázisunkat el kell látnunk energiával, amit napelemekkel vagy később generátorokkal fogunk tudni megtenni. Ezekkel az újításokkal nagyon szép bázisokat hozhatunk létre, ami nagyon jó mókának bizonyult a számomra.  Az építkezés mellé pedig számos új nyersanyag és eszköz is társul, továbbá a spéci eszközöket most már először ki kell fejlesztenünk, hogy gyártani tudjuk őket.

Persze ezekkel még közel sem teljes a játék, de már jóval több időnkbe kerül, mire “elérünk a végére”. Nekem megközelítőleg 10 órámba telt, mire sikerült egy normálisabb bázist kiépíteni, tengeralattjáróval és minden szükséges felszereléssel, de még lenne mit felfedeznem. Ebből viszont sok idő a nyersanyag kereséssel telik valamit a folyamatosan kínzó éhség és szomjúság csillapításával. Itt jegyezném meg, hogy a nyersanyagok egy idő után elfogynak és nem volt egyértelmű a számomra, hogy idővel regenerálódnak-e vagy sem, így érdemes óvatosan szedegetni őket. Előfordulhat, hogy idővel a kulcsfontosságú érceknek igencsak szűkében leszünk, ami nagyjából ellehetetleníti majd a további terjeszkedésünket.

A hangulatra nem lehet panasz. A víz alatti táj gyönyörű és tele van élettel (feltéve, amíg fel nem zabáljuk az összes kis halat :P), amit percekig el tud nézni az ember. Ugyanakkor vannak pontok, amikor meg a hideg futkos az ember hátán attól, hogy mikor támadja meg valamilyen ragadozó dög a mélységből és mindezekre a hangok csak ráerősítenek. Ráadásul számos olyan hely van a játékban, amiket csak később fogunk tudni felfedezni vagy nagyon el vannak dugva. Ezeknek a helyeknek a felfedezése külön élmény, arról nem is beszélve, ha itt húzunk fel egy bázist. Ez ugyancsak igaz arra, amikor az ember elkészül egy nagyobb projekttel, mint például a Cyclops tengeralattjáró, amivel többnyire biztonságban járhatjuk be a mélységet.

Azért vannak még fejlesztendő területek. A játék területe statikus, tehát nem változik és minden játékban ugyan az (nem random generált), így egy idő után már könnyen kiismerheti magát benne az ember, ami az előbbi felfedezés élmény rovására mehet majd. Ezt csak a területek növelésével lehet orvosolni, de érzésem szerint, ha a játék főbb elemei a helyükre kerültek, nagyobb hangsúlyt fognak tudni erre fektetni, és akár 2-3 havonta érkezhetnek új zónák. A Subnautica egyszerűen kiált azért, hogy nagyobb legyen, mert én nem tudok betelni a víz alatti tájakkal.

A másik gond a már emlegetett nyersanyag utánpótlás. Egy idő után elég zavaró, hogy már az alapvető dolgok miatt is át kell fésülni a fél tengert, nemhogy a ritkább cuccok miatt. Szerencsére tervben van egy farm rendszer, aminek a segítségével képesek leszünk saját víz alatti gazdaságot kialakítani, ami megoldja majd a nyersanyag problémáink zömét és szintén jó móka lesz a játékos számára.

Sajnos nincs többjátékos mód és a fejlesztők jelenleg nem tervezik ennek az implementálását. Ez nem feltétlenül rossz, mert a játék így is nagyon szórakoztató. Ugyanakkor így sokkal nagyobb szerepet kap a történeti szál fejlesztése és a végjáték. A történeti szálon már van 1-2 érdekes dolog (a nagy űrhajó felrobban és megközelíthető lesz, elmúlik a sugárzás stb…), de ezek még kevesek ahhoz, hogy hosszútávon lekössék a játékost. A végjáték esetében pedig fontos lenne folyamatosan érkező, változatos kihívások elé állítani a játékost, amit én főleg a ragadozók támadásainak illetve a víz alatti természeti katasztrófáknak tudnék majd elképzelni. Ez még a jövő zenéje, de bízzunk benne, hogy ezen a téren is lesz fejlődés.

Összességében a játék most érkezett el arra a pontra, hogy korai hozzáféréssel is már elegendő és kellemes tartalmat kínál a játékosnak, így nyugodtan ki lehet próbálni. A Subnautica tele van lehetőségekkel, amik ha szép lassan mind bekerülnek a játékba, akkor egy nagyon jó víz alatti túlélő játékot kapunk a végére. Ráadásul utána is lehet majd tovább bővíteni a játékot új területekkel, lényekkel és fejlesztésekkel, így sok más sikeres sandbox játékhoz hasonlóan (Minecraft, Terraria) évekig tudja majd szórakoztatni a rajongóit, Csak ne unjunk rá addig 🙂