csonti gaming

Milyen videók várhatóak?

A “Mikor lesz…” kezdetű kérdés igen-igen népszerű volt mindig is a videók alatt. Ezen kérdés megválaszolására már hónapok óta elérhető a Trello oldalam, ahol az “In progress” oszlopban megtalálhatóak azon témák, amikből a következő 2 hétben várható valami, a “To do” oszlopban azon témák, amikből a közeljövőben szeretnék valamit készíteni és a “Rendszeres témák” oszlopból pedig bármikor jöhet valami (mostanság többnyire Rust :P).

Ugyanakkor viszonylag kevesen nézik ezt az oldalt, még kevesebben látják át rajtam kívül, így arra gondoltam, picit beavatlak benneteket abba, hogy mi alapján szoktam mérlegelni, amikor azon gondolkodom, hogy milyen játékból készüljön egyáltalán videó vagy készüljenek-e további videók egy már bemutatott játék esetében.

A játék választás 80%-ban a személyes érdeklődésemen alapszik és csak 20%-ban követem a trendeket, hogy mik a népszerű, vagy érdekes játékok az adott pillanatban. Előfordul, hogy ez a két szempont egybevág, de többnyire nem. Személy szerint a management, stratégia és szerep játékokat (RPG) szeretem a legjobban, de nem vetem meg az akció, platform, túlélő és kaland játék műfajokat sem, vagy ezek ötvözeteit. Amit nagy ívben kerülök, azok az FPS, sport és autós játékok, mivel azokhoz semmi affinitásom sincs, bocsika.

Általában már előre kinézem magamnak, hogy mely játékok fognak érdekelni a következő hónapokban a sajtó bejelentések alapján, ugyanakkor az is gyakori, hogy csak úgy szembe jön velem egy Indie játék, ami azonnal megtetszik és ki is próbálom. Néha előfordul, hogy az általam követett külföldi videósok bemutatói alapján tetszik meg egy játék annyira, hogy kipróbáljam.

Amikor arról van szó, hogy milyen már bemutatott játékból készítsek még videót, az már egy picit bonyolultabb kérdés a számomra. Tudom, hogy minden játéknak lenne közönsége, de ezt lehetetlenség lenne kivitelezni a játékok száma miatt és nem is lenne célszerű, mivel ha rövid időn belül túl sok videót raknék ki a csatornára, azok folyamatosan csak egymás elől szívnák el a nézők figyelmét. Így a napi 1 (néha 2) videós formátum mellett döntöttem, ami se nem túl sok, se nem túl kevés. Ugyanakkor azt az 1 videót előre ki szoktam gondolni, hogy miből legyen, ha nem új játékról vagy fix eseményről (pl. KjúbCast, Esport Fest stb….) van szó.

Mostanra az egyik fontos szempont a számomra a játék iránti érdeklődésetek mértéke, és itt kizárólag a rideg statisztikát nézem. Ha egy “Első látásra” videó jól teljesít, akkor esélyesebb, hogy készül még folytatás (pl. a Stardew valley esetében is készül majd 😉 ). Ugyanakkor ha egy videó nézettsége átlagon alul teljesít valamiért, akkor nem fogom erőltetni, mert nincs értelme időt áldozni rá. A Youtube rendszere CSAK ezeket a statisztikákat nézi sajnos és saját magamat hoznám hátrányos helyzetbe, ha a rosszabban teljesítő videókat folytatnám. Tehát ilyen módon részben ti szavazzátok meg a megtekintéseitekkel, hogy lesz-e még videó egy adott témából vagy sem.

A személyes preferenciám a másik fontos szempont. Amivel van kedvem játszani, abból biztosan várható több videó, ami alatt elemzem is ezen videók teljesítményét. Legjobb esetben a személyes preferenciáim és a pozitív statisztika együtt járnak (pl. a Rust esetében). De ha 2-3 felvétel után látszik, hogy a nézők zömét nem érdekli a téma, akkor nagy eséllyel nem fogom folytatni a játékot (legalább is a csatornán nem), bármennyire is szívesen csinálnám. Utóbbi esetre úgy tűnik a Factorio lesz egy sajnálatos példa, amit én személy szerint nagyon szívesen játszok, de valamiért nem túl nagy iránta az érdeklődés, ami HIBA, de ettől még ez van sajnos. Még 1-2 videót lehet készítek publikusan, hogy megnézzem, mit szóltok hozzá, de ha nem jön meg az érdeklődés, akkor játszom privátban a játékkal és lesz helyette más tartalom. Ugyanakkor ezeket a játékokat, amik engem lekötnek de titeket nem annyira élőben fogom közvetíteni kicsit kötetlenebbül, de ez még a jövő zenéje.

Végül itt van még az a lehetőség, amikor egy videó a statisztika alapján nektek nagyon tetszik, de engem nem annyira fog meg az adott játék. Eddig sem erőszakoltam meg magam a nézettség miatt, és ez után sem fogom, remélem nem kell külön ecsetelnem ennek az okait. De időről-időre szoktam engedni a nézők akaratának is 1-1 videó erejéig, amikor olyan kedvem van. Pl. a Kecske szimulátor egy ilyen őrület 😀

Ez tehát a logika a csatornán látható tartalmak előfordulása mögött. A szubjektívitásnak nagy szerepe van, de mint láthatjátok, ti nektek is komoly beleszólásotok van a megtekintéseitek által.