The crew

The Crew – a sajtó is decemberben rajtol

Tegnap tette közzé a hírt a Ubisoft a hivatalos blogján, hogy a készülő next-gen autós mmo-ját a The Crew-t mindenki December 2. a megjelenés napján próbálhatja majd ki először élesben, még a sajtó is!

Ennek oka, hogy “a játékot az elejétől fogva úgy építették meg, hogy egy élettel teli játéktere legyen a vezetés szerelmeseinek” és “ezt nem lehet másként szimulálni csak úgy, ha ezrek és ezrek játszanak a játékkal egyszerre, nem csak pár száz fejlesztő és a sajtó tagjai”.  Így annak fényében, hogy a sajtó is teljes pompájában szerezze meg első benyomásait a játékról, ők is csak a megjelenés napján próbálhatják majd ki a kész játékot több ezer másik játékossal karöltve.

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm………….Értem én az érvelést, de ugyan akkor mégsem. Persze jogos, hogy pár újságíró nem fogja tudni úgy feltölteni a játékot, hogy azt az élményt nyújtsa, mintha 100 ezer ember nyüstölné, de ugyanakkor nem lenne rossz, ha a potenciális vásárlók a megjelenés napján már tudnának tájékozódni előzetesen átgondolt és gondosan összerakott bemutatók alapján olyan “elhanyagolható” dolgokról, mint a játék optimalizáltsága és stabilitása. Vegyük figyelembe, hogy idén már 3 játéka is volt a cégnek (Watch dogs, AC unity, Far Cry 4), amik jelentős hibákkal kerültek ki a boltokba és sajnos ezek tükrében ez az érvelés inkább tűnik az előrendelések bebiztosításának, mintsem a leendő (vélhetően pozitív) benyomások maximalizálásának.

Ne értsetek félre, nem mondom/akarom azt, hogy a játék rossz lesz, sőt….remélem nagyon jó lesz annak ellenére, hogy engem nem érdekel és nem hiszem, hogy ki fogom próbálni. Ugyanakkor tudom, hogy sokaknak egy várt játék lenne és nem lenne jó, ha úgy éreznék, hogy a játék ára egy sportfogadás vagy rosszabb esetben kidobott pénz volt. Persze, aki tudja 100%-ra, hogy neki tetszeni fog a játék, mindegy, hogy milyen gondjai lesznek, azokra ez nem vonatkozik, de akiknek fontos a játék optimalizáltsága vagy csak kevés játékra telik évente, azok számára rendkívül sokat jelentenek az ilyen bemutatók.

Már csak azért sem értem ezt a stratégiát, mert “autós mmo” lévén állandó Internet kapcsolat kell majd a játékhoz, ami vélhetően a UPlay rendszerén keresztül fut majd, és szinte biztos, hogy a szerverekkel lesznek gondok még akkor is, ha a játék akár tökéletesen fut majd. Emiatt akár játszhatatlan is lehet a játék, vagy nem nyújtja majd azt az élményt, amire hivatkoznak, csak napokkal később, mire az IT szakemberek néhány átvirrasztott éjszaka és öngyilkossági gondolatok után úrrá lesznek a káoszon. Ezt akarják esetlegesen első benyomásként az emberek és a sajtó elé tenni? Az utóbbi időben nem nagyon tudok online játékról, ami zökkenőmentesen indult volna, de talán a The crew lesz az a fehér holló, aki ezt megoldja.

Én azt javaslom, hogy aki érdeklődik a játék iránt, várjon néhány napot a megjelenést követően és nézze meg az élő közvetítéseket és bemutatókat. Biztos nagyon sok közvetítés lesz, ahol vagy a hajukat tépik az emberek a szerver parák miatt vagy boldogan vezetnek, de a lényeg, hogy én biztosan várnék néhány napot.

Végezetül csak annyit mondanék, hogy nagyon remélem, hogy nem lesz igazam.