Youtube

Várható Youtube fejlesztések

A napokban kiadott a Youtube egy összefoglalót arról, hogy milyen újításokat terveznek a közeljövőben. Ennek célja, hogy bevonják/felkészítsék a videósokat és a nézőket arra, hogy mi várható, és ezáltal egy sokkal jobb platform váljon a portálból (nem mellékesen elkerüljék az olyan bakikat, amik miatt felhördült többször is a közösség az elmúlt időszakban).

Nézzük is mire lehet majd számítani:

  • Csatorna management mobil alkalmazáson keresztül – szerintem ez jó dolog (függetelenül attól, hogy nekem még mindig nincs okos telefonom), mert így bárhol, bármikor lehet igazgatni a csatornánkat.
  • Új bevétel szerzési lehetőségek – egyértelműen jó, csak kérdés, hogy milyen áron….
  • Lehetőséget biztosítani a nézőknek, hogy a Youtube rendszerén keresztül támogassák anyagilag a csatornák tulajdonosait (adomány) – Szintén jó kezdeményezésnek tartom, hogy legyen erre is lehetőség, de cserébe jusson valami a támogatónak is (pl. reklám mentesség a csatornán). Erre a korábbi fizetős feliratkozás cikkben utaltam, és szerintem ezzel a funkcióval meg is lehetne ezt oldani.
  • Képzés és segítség a videósoknak – a Youtube akadémia más néven. Hasznos, bár nem mindenkinek egyformán, elsősorban az új videósoknak, vagy akik csak most ismerkednek a dologgal, de a tapasztaltabbak is tanulhatnak új fogásokat.
  • A komment kezelés továbbfejlesztése
  • Feliratozás készítés a felhasználók által akár a világ összes nyelvére – Na ez nagyon érdekes, és ha képesek lesznek egy működőképes struktúrát kialakítani, akkor a nézők fogják tudni kedvenc videósuk videóit lefordítani az általuk beszélt idegen nyelvre. Szerintem nem kell ecsetelnem, hogy ez mekkora lehetőséget hordoz, hogy ha kis hazánk jobb videósait “nemzetközivé teszik” a fordítások által és nem csak a magyar, hanem más külföldi nézőket is be tudnak így vonzani, akik megértik majd, hogy a videós miről beszél. Erre akár még céget is lehetne alapítani. Nagyon várom mi lesz ebből….
  • Osztott bevételszerzés, ha jogvédett tartalmakat használunk – Most is van már ez a funkció némely tartalmak esetében, de ezt tovább akarják fejleszteni. Ez nagyon várt funkció lesz, hiszen eddig ha bármilyen jogvédett tartalmat talált a tartalomazonosító rendszer a videónkban, akkor az egész videó után járó bevételt egy az egyben az adott tartalom tulajdonosa kapta, ami igencsak bosszantó, ha csak egy néhány másodperces anyagról volt szó. Ezzel a funkcióval lehetőség lesz a jogvédett tartalom tulajával osztozni a bevételen attól függően, hogy a videó mekkora részben tartalmazza azt. Pl. ha egy 10 perces videóban 1 percig szól valamilyen zene, akkor a videó bevételének 10%-át kapja majd a zene kiadója.
  • Még több felhasználható effekt és zene – Öröm 😀