Fizetős Mod támogatás Steam-en

UPDATE: A Steam visszavonta a fejlesztést, és jelenleg már nem lehet mod-okat árulni a Workshop-ban. Beismerték, hogy a jelenlegi formájában a közösség nem támogatná az elképzelést. Ám ez még nem jelenti, hogy a jövőben nem fognak fizetős módosítások bekerülni a Steam rendszerébe más formában.

A Steam úgy döntött, hogy a mod-okban rejlő üzleti potenciált is kiaknázván lehetőséget ad a mod készítőknek arra, hogy alkotásaikat árulni tudják a platformon. Első körben a Skyrim módosításokat lehet majd pénzzé tenni / megvenni, de hamarosan más mod támogatással rendelkező játékok is csatlakoznak a programhoz. Csak néhány név a nagy mod közösséggel rendelkező játékok közül: Civilization 5, Cities Skylines, Plague Inc. Evolved, Sins of the solar empire és még hosszan lehetne sorolni….

A kérdés csak az, hogy milyen hatást fog ez kiváltani a PC-s videójátékoknál, hogy az eddig ingyenesen beszerezhető módosításokért most már pénzt kérhetnek el?

A mod készítők számára ez egy nagyon jó hír, hiszen most már legális úton kaphatnak pénzt a munkájukért, amire eddig nem volt lehetőségük sehol. Én is azon a véleményen vagyok, hogy ha valaki olyan mod-ot alkot, amit más emberek szívesen kipróbálnak és használnak, akkor az igen is kapjon pénzt a munkájáért cserébe, mert megérdemli. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Valve a vételár 75%-át megtartja, és csak 25% kerül a készítőhöz, ami természetesen még adóköteles is, így elég kicsi lesz a mod-ok utáni profit.

A játékosok részéről hatalmas ellenszegülés mutatkozik az új rendszerrel szemben, hiszen így nem feltétlenül fogják tudni a kedvenc módosításaikat ingyenesen használni. Ugyanakkor 24 órán belül teljes pénzvisszatérítési garancia jár a mod-ok után, így ha valakinek mégsem tetszik az adott módosítás, az 1 napon belül visszakaphatja érte az árát. Így a vásárlók védve vannak attól, hogy bóvlira költsenek pénzt, amikből már most szép számmal akadnak példányok a piacon.

Ennek a változásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is egyaránt. A mod-okkal való pénzszerzés nagyon sok hozzáértő, tehettséges embert fog arra ösztönözni, hogy készítsen JÓ kiegészítéseket a játékokhoz, amik tovább szavatolják az adott játékokkal való játékélményt. Nem utolsó sorban akár még megélhetést is jelenthet az igazán menő moddereknek. Emellett ne feledjük, hogy sok mai jó játék is mod-ként kezdte életútját (pl.: Dota), így a mod közösség erősödésével új játékok is napvilágot láthatnak a jövőben.

Az érme másik oldalán viszont ott van az, hogy nagyon sok ember némi profit reményében tele fogja szemetelni a Steam-et értéktelen módosításokkal, és ember legyen a talpán, aki utána megleli azt a kevés igazgyöngyöt a pöcegödörben. Továbbá ennek a rendszernek összhangban kell lennie az adott játék készítőinek felhasználási feltételeivel, mivel a mod készítők és a Steam többlet bevételre tesznek szert az ő termékük által. Vélhetően ezt a Steam minden egyes kiadóval le fogja boltolni külön-külön, mielőtt további játékokkal bővülne a mod piac, különben könnyedén szerzői jogi perek garmadáját akaszthat a saját és a mod készítők nyakába. Meglátásom szerint a Valve 75%-ban benne van a készítők részesedése is, de ez vélhetően cégenként változhat majd. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy már most elkedték mások módosításait lopkodni és sajátjukként árulni az emberek, így a Valve-nak nagyon fontos lenne valamilyen minőségbiztosítást üzemeltetnie ezen szektor felett is (amire sajnos kevés esélyt látok jelen pillanatban). Végül a 75%-os Valve részesedés nagyon alacsony profitot kínál a készítőknek.

Összességében a rendszer elméletben nagyon jól hangzik, hiszen a tehetségek készítőknek lehetőséget ad pénzszerzésre a munkája után, amit én maximálisan támogatok. Ugyanakkor nagyon sok problémát is felvet, amik miatt az emberek nagy része nem örül ennek a változásnak. Véleményem szerint a fizetésnek opcionálisnak kellene lennie, míg a Valve részesedését 75% helyett 30-45%-ra lehetne csökkenteni, és akkor máris élhetőbb lenne a az egész rendszer.