Túlélő játék helyzet felmérés 2

Az elmúlt másfél hónapban az összes általam kipróbált első személyű túlélő játékot meglátogattam továbbá elgondolkodtam egy gamer filó keretein belül is ezen játékokat illetően.

Maradt még némi adósságom a Subnautica és a Rust játékokat illetően, amit most törlesztenék eme rövid cikk formájában.

Subnautica

A Subnautica nemrég kapott egy frissítést, amiben bekerültek a víz alatti építkezés alapjai. A játék bár még nagyon optimalizálatlan, de jól néz ki és hangulatos, így nagy reményeket fűzök hozzá. Rendszeresen kap szignifikáns fejlesztéseket, így nem félek attól, hogy évek múlva sem fejezik be. Jó eséllyel 1 év múlva már készen lesz. Nemsokára 64-bit-es rendszerre lesz optimalizálva a játék, ami sok lehetőséget nyit majd meg a készítők számára és még nagyon sok érdekes tartalmi koncepció készül hozzá, amikkel már egy remek kis víz alatti sandbox játék lehet (szigetek, több jármű stb…).

Az egyetlen problémám a játékkal, hogy jelen formájában még mindig igen karcsú az a játék mennyiség, amit kínálni képes. Néhány óra játék után a játékosnak megvan mindene és látott mindent. Ezért lehet érdemesebb várni még vele picit, nehogy a kevés tartalom miatt valaki idő előtt kiégjen.  A játék nagyon ígéretesnek tűnik, és néhány hónap múlva már lehet elég tartalom lesz benne ahhoz, hogy nyugodt szívvel tudjam ajánlani kipróbálásra.

Rust

Végül de nem utolsó sorban a Rust. Ezzel a játékkal volt szerencsém több mint eleget játszani és több mint 250 óra alapján elmondhatom, hogy az új verzió már minden tekintetében tartalmazza az eredeti verzió mechanikáit (végre). Ezzel párhuzamosan sokkal szebb, nagyobb és több lehetőség van még benne, amiket a fejlesztők hétről hétre próbálnak kiaknázni.

A játék egyik legnagyobb vonzereje / idegesítő tényezője továbbra is az intenzív játékosok közötti interakciókból ered. Eleinte nagyon nehéz boldogulni elsősorban a sok kretén játékos miatt, de néhány óra alatt talán sikerül magunknak egy kuckót építeni, amit büszkén bővíthetünk majd egészen addig, amíg valaki ránk nem töri és kifosztja. Így, akinek nincs kudarc tűrése, azok óvakodjanak a játéktól, mert itt aztán lesz bőven részünk kudarcokban, de talán pont ezek miatt az a néhány sikerélmény annál erőteljesebb lesz 🙂

Ugyanakkor bármennyire is jól fest már a játék, még mindig NAGYON SOK munkája lesz vele a fejlesztőknek, így csak a jó ég tudja, hogy mikor készül el, ha elkészül-e valaha. Rendszeresek a szerver reset-ek, ami miatt azok számára nem éri meg bele invesztálni időt, akik valami maradandót szeretnének elérni a játékban. Továbbá sok bug is van természetesen. Ezek miatt sajnos én már csak az igazán nagy frissítéseknél leszek rá kíváncsi, de ettől függetlenül egy új játékosnak vagy olyanoknak, akik többen tudnak együtt játszani vele érdemes kipróbálni. Nagyon sok kaland vár majd rájuk és nem kevés gyakorlati tapasztalat az emberi viselkedést illetően 😉