Microsoft E3 összefoglaló

A Microsoft idén nagyot alakított a Hololens demóval és az Xbox bejelentéseivel. Őszintén szólva már 2 évvel korábban is így kellett volna kezdeniük, de becsületükre legyen mondva, hogy tanultak a hibáikból és szorgosan tepernek, hogy visszaszerezzék a vásárlóik bizalmát, ami egész jól megy nekik. Bár az Tomb raider megjelenés kivásárlásával még mindig nem értek egyet, de ettől függetlenül sok jó játékot mutattak be, és a legtöbb jön PC-re is. Külön öröm, hogy a hamarosan érkező Windows 10 teljes átjárhatóságot biztosít számos Xbox one játék között, ami némileg elmossa majd a határokat a konzol és a Pc-s tábor között, továbbá több Free-to-play játék is érkezik majd hozzá. Ebben az összefoglalóban elsősorban azokra a bejelentésekre és játékokra fogok összpontosítani, amikről a korábbi összefoglalókban nem írtam és a PC-t is érintik, a többit csak megemlítem. 

Hololens és Minecraft

Talán az egész bemutató legjobb része volt a Hololens prezentáció. A Hololens egy kiterjesztett valóságot (augmented reality) kínál a felhasználónak, ami azt jelenti, hogy kivetíti a különböző alkalmazásokat a látóterünkbe, amit kéz és hang vezérléssel irányíthatunk. Az eszközre nem is választhattak volna jobb demó programot a nemrégiben felvásárolt Minecraft-nál. A játékot először a falra, majd pedig 3D-ben egy asztalra vetítették ki, mintha egy Lego terepasztal lenne. Eszméletlen volt látni az egész folyamatot, arra pedig nem is merek gondolni, hogy a Minecraft rajongók milyen földön túli örömöket élhettek át. Ha az eszköz tényleg képes lesz ezt az élményt nyújtani, az biztos, hogy instant beszerzem, de addig is várjuk ki a végét.

Xbox újítások

A következő újítások mutatják, hogy a Microsoft megtanulta a leckéjét az elmúlt 2 évben, és mostanra egész jó konzollá kezd válni az Xbox is. Miért nem eleve így adták ki?

Visszafele kompatibilis játékok Xbix 360-ra. Szerintem ez mindent elmond. Köszönjük, hogy megoldottátok azt, hogy játszhatunk a régebbi játékainkkal az eggyel korábbi rendszeren. Oké, hogy lehet technikailag egy tényleg nem volt egyszerű, de erre igazán lehetett volna gondolni már az elején. Mindenesetre ez örömteli hír.

Jön a Game preview, ami nem más, mint a Microsoft felfedezte az Early access-t. Lényegében még nem elkészült játékokat lesz lehetősége az embereknek kipróbálni Xbox-on is. Szerencsére itt is lesz pénzvisszatérítési garancia valamilyen formában, így kisebb az esélye, hogy olyan játékot vesz az ember, ami soha nem készül el és még vacak is.

Bemutatták az Elit Xbox kontrollert, ami szétszerelhető és átalakítható gombokkal van ellátva és akár Windows 10-es PC-vel is működni fog. Természetesen Wireless és drága lesz 🙂

Végül a Rare replay, ami nagyon sok régi játékhoz kínál majd hozzáférést. Ez nagyon jó, hiszen mindenki szeret nosztalgiázni még konzolon is. Szerencsére nekünk ott van a GOG.com 🙂

Halo 5

A Microsoft a Halo 5-tel indította a prezentációját. Az 5. rész egyik nagy újdonsága egy PVP/PVE kevert mérkőzés, ahol 2 csapat egymás ellen és az NPC-k ellen is harcba szállhat egy ütközetben. Továbbá a játék tele lesz Co-op-al. Mivel nem vagyok nagy FPS rajongó és PC-re nem jelentették be, hogy érkezik, ezért nem tudok többet nyilatkozni a játékról. Bocsi.

Recore

Egy trailert láthattunk, ahol egy lány és robot kutyája szembeszállnak a természet erőivel és néhány robot pókkal. Természetesen a kutya a végén meghal….de semmi vész, mert a magját a lány átülteti egy ott heverő másik robotba, és mennek tovább mintha mise történt volna. Ez vélhetően a játék lényege az lesz, hogy a robot magját átültetve vagy váltogatva más-más képességű robot segítőtársakban hívjuk életre azt, ilyen módon szavatolva az előre jutásunkat. Többet sajnos nem tudtunk meg a játékról, de ez is konzol exkluzív lesz.

Forza 6

Igazából az érdekesebb volt, hogy 1 percre leengedtek daruval egy eszméletlen durva Ford sport autót a színpad közepére, ami után a játékra már nem is figyeltem 🙂 A játék tudja majd az 1080p-t és a 60 Fps-t.

Sea of Thieves

A Microsoft saját Black flag interpretációja lesz a játék, ahol kalózkodhatunk kedvünkre akár co-opban is. Szerintem nagyon jó koncepció és a többjátékos elem sokat dobhat az amúgy is jó kalóz témán.

Cuphead

Nekem ez a játék tetszett a legjobban az összes közül, és ha csak erről beszéltek volna fél órán keresztül, azt is el bírtam volna viselni. Egy ügyességi platform játékról van szó, amit az 1930-as évek rajzfilmjeinek stílusa ihletett és lehengerlően jól néz ki. Hála égnek, hogy PC-re is jön, így nálam tuti befutó. Lesz benne többjátékos mód is. Az igazat megvallva annyira eredeti a látványvilága, hogy még ha középszerűre is sikeredik a játékmenet, csupán a vizualitása miatt is megéri a számomra.

Beyond Eyes

Egy másik indie játék, ami szerencsére ugyancsak jön Pc-re is. A játék lényegében egy “vak lány szimulátor”. Alapból semmit sem látni, de ahogy elkezdünk mozogni, a környezetünk zajaiból, a tárgyak érintéséból fogunk látni kisebb részleteket a pályából. Egyedi és érdekes ötlet, arról nem is beszélve, hogy pici betekintést kínál az embereknek abba a világba, amit a látásuktól megfosztott embereknek kell átélnie. Nekem felkeltette az érdeklődésemet, és kíváncsian várom, mikor jelenik meg.

Gigantic

Egy többjátékos módra kiélezett játék, ahol számos különböző karakterrel szállhatunk harcba az ellenfél csapata vagy a gép ellen. A játék különlegessége, hogy minden karakternek van egy “őrzője”, akit meg tud idézni a csata során, illetve az egész csapatnak van egy gigantikus kolosszusa, ami az ellenfél hasonlóan nagyméretű lényével kelhet bürökra. Sokkal többet nem tudtunk sajnos meg, de elsőre úgy tűnik, hogy egy moba-szerű játékról van szó, ami PC-re is elérhető lesz a Windows 10 mellé.

Fable legends

Szintén Windows 10 mellé érkező Free-to-play játék lesz, amiben 4v1 felállásban kell egy asszimetrikus többjátékos módot elképzelnünk a Fable világában. 1 ember lesz a “gonosz”, akinek meg kell akadályoznia, hogy a másik 4 “hős” kifossza a területét. Nekem alapból tetszenek az asszimetrikus többjátékos módok és a játék is szimpatikusnak tűnik, így ha lesz Windows 10-em, biztosan ki fogom próbálni.

Amiről még szó volt

Szó volt még a Fallout 4-ről, aminek lesz mod támogatása konzolon is, lesz Plants Vs Zombies Garden Warfare 2,  jön a Rise of Tomb raider idén év végén Xbox-ra (a többi platform várhat a sorára), jön a Dark souls 3 2016 elején, lesz Division béta decemberben Xboxra, jön a Rainbow 6 siege okt 13. és egy rakás más indie játék, ami PC-re is kijön vagy már ki is jött.