Evochron Mercenery bemutató – egy jó játék, amiről csak kevesen hallottak

Youtubeosként tudom milyen az, amikor az ember egy egyszemélyes műsort vezet, ahol ő a főszereplő, a kamerás, a hangosító, a világosító, a rendező, a vágó és minden, ami a kész produktum előállításához kell. Talán pont ezért volt különösen szimpatikus a számomra az Evochron mercenery, amit bármilyen hihetetlen, de 1 ember készített.

Az Evochron egy úgynevezett “űrszim”, azaz űr szimulátor, amiben saját űrhajónkban járhatjuk az űr végtelenjét, miközben különböző küldetéseket teljesítve próbálunk némi megélhetést és hírnevet szerezni, amiből fenttarthatjuk és fejleszthetjük a hajónkat.

Az elmúlt években ez volt talán az egyetlen játék, amely a legszebben valósította meg ezt a koncepciót. 3 éve jelent meg a játék Steam-en, és azóta is kapja a frissítéseket, így próbál lépést tartani a korral. Az Evochron tele van tartalommal. Több száz bejárható naprendszer, bolygók, űrállomások, aszteroida mezők, nebulák és sok-sok anomália várja a játékost, amiket mind felfedezni talán csak több ezer játék óra alatt lehet. Emellett szimulátorhoz méltóan nagyon összetett is a játék, ami miatt kell majd pár óra, mire az ember kitapasztalja az irányítást és az alapvető játék mechanikákat, de utána egy nagyon kellemes kaland fogja várni. Ami pedig a legmegdöbbentőbb az a töltőképernyő nélküli folyamatos átmenet, amikor az ember leszáll egy bolygón vagy átrepül egyik rendszerből a másikba (ha nem akar hyperugrással oda jutni, és van elég ideje az utazáshoz :P). Ezt eddig korábban egyetlen játék sem valósította meg, és most is csak a készülő No man’s sky kecsegtet hasonló élménnyel.

Persze a játék nem tökéletes. Egy idő után repetitívek lesznek a helyszínek és az algoritmusok, amik alapján a játék a küldetéseket és a világot generálja. Továbbá sok helyen nem olyan részlet gazdag sajnos a játék. A bolygók felszíne sajnos eléggé egyhangú és kezdetlegesen kidolgozott és az űrállomásokon sem lehet kiszállni és járkálni, ahogyan az űrhajonkon sem. De ha azt nézzük, hogy ezt 1 ember készítette, szerintem megbocsálthatóak ezek a hiányosságok.

Összességében egy nagyon jó játék az Evochron mercenery, aminek a részletes bemutatásához egy kisregényt kellene írnom, így elégedjetek meg ennyivel. Igaz egy rétegjáték, így csak a műfaj kedvelőinek tudom ajánlani bonyolultsága miatt, de számukra minden habozás nélkül. Sajnálom, hogy a játék nem kapott nagyobb publicitást, ami szerintem méltánytalan ahhoz képest, amit az asztalra letett. Mostanság a játékipar kezdi felfedezni újra ezt a műfajt és egyre-másra jönnek az új “űrszimek”, mint a Star Citizen, a No man’s sky vagy az Elite Dangerous, így a következő években bőven lesz lehetőségünk űrhajózni, ha arra lesz kedvünk. Ha 1 ember képes volt összerakni egy ilyen kaliberű programot, akkor én nagyon remélem, hogy az új generáció játékai arányossan annyival többek és jobbak lesznek, ahány emberrel többen dolgoznak rajtuk.