Terveim 2016-ra

Nemrég visszanéztem az 1 évvel korábbi terveimet 2015-re. Ezek alapján kijelenthetem, hogy egy minden szempontból sikeres és tartalmas 2015-ös évet zártam le, ahol majdnem mindent és talán még többet is sikerült megvalósítanom az eredetlieg tervezetteknél. Most elérkezett az idő, hogy röviden vázoljam a 2016-os célkitűzéseimet a csatornával kapcsolatban azok számára, akiket érdekel. A többieknek meg legyen meglepetés 😛

Hatalmas változásokra nem kell idén készülni, mivel az előző évben kialakított formátumokkal teljes mértékben meg vagyok elégedve, inkább ezeknek a további optimalizálása és egyszerűsítése várható.

Továbbra is az elsődleges célom az, hogy a videók többségében valamilyen értéket, többlet tartalmat adjak át, ami túlmutat a szimpla gameplay-en, de azért ez utóbbinak is engedek majd teret. Ezen felül ha módomban áll szeretném továbbra is tartani a napi 1 videós rátát. A naponta frissített Trello oldalamon bárki nyomon követheti, hogy aktuálisan milyen videókon dolgozom vagy miket tervezek a közeljövőben.

Az előző év folyamán nagyon szépen kikristályosodtak a különböző tematikájú rovatok, amik minden szegmensét lefedik azoknak a dolgoknak, amikkel a videó játékokon belül foglalkozni szeretnék. Így idén nincs más dolgom, mint ezeket tovább finomítani és alkalmazkodni a felmerülő új eseményekhez.

2015-ben az Első látásra videók kapták az egyik főszerepet a csatornán, ahol számtalan játékot próbáltam ki és mutattam meg nektek. Ez a rovat idén is hasonlóan fontos szerepet játszik majd és a formátum sem fog változni, tehát előzetes tudás vagy tapasztalat nélkül vágok neki egy játéknak, ami alapján 20-30 perc múlva meg tudok formálni egy első benyomást. Ez alól egyedül akkor lesz kivétel, ha technikai hiba folytán az első felvétel tönkremegy vagy a játék olyan, amiről nem tudok értékelhető első benyomást formálni legalább egy minimális előzetes játéktapasztalat nélkül.

Az első benyomások mellett ugyancsak fontosak a kiforrott vélemények, és ezeknek adnak teret a Bemutató videók. Az előző év alapján egyértelművé vált a számomra, hogy ezekből emiatt jóval kevesebb lesz, ugyanakkor szeretném a mennyiséget idén minőséggel kompenzálni. Ezért egy játékhoz készített bemutató videóba jóval több energiát szeretnék bele fektetni, ami remélem megtérül majd. Ennek kapcsán erősen gondolkodom, hogy idén picivel kevesebb játékba vágok bele, hogy jobban el tudjak bennük merülni, de itt nagyban befolyásol a 2016-os felhozatal. Ha sok jó játék lesz, szeretnék annyival játszani, amennyivel csak lehet és a természetes szelekció elve alapján úgyis csak a legjobbak fognak annyira lekötni, hogy utána egy bemutatóhoz elegendő ismeret anyagom (és lelkesedésem) gyűljön össze hozzájuk.

A Korai még és a korai hozzáférésű játékok az elmúlt évben háttérbe szorultak (hála égnek) és részben beépültek az Első látásra rovatba. Ennél fogva nem hiszem, hogy idén már tovább fogom bővíteni ezt a rovatot új videókkal. Ellenben az Első látásra rovaton belül jobban fogom hangsúlyozni, ha egy játék még korai hozzáférésű. Így továbbra is lesznek korai hozzáférésű játékok a csatornán (mert ha már pénzt kérnek értük, miért ne mutassam meg, hogy miért kérnek pénzt), ugyanakkor egyszerűsítettem a követendő rovatok listáját is.

A KjúbCast a 2015-ös év másik nagy sikere a számomra, hiszen sikerült útnak indítani egy gamer podcast-et, aránylag értékelhető színvonalon (ha nem számítjuk azt a néhány száz bakit :P). Ez azért is örömteli a számomra, mivel több más tartalom készítővel (főleg Siriussal) így alkalmunk nyílik kooperálni. Idén is szeretnénk heti rendszerességgel jelentkezni és ha minden jól megy bővíteni a beszélgető partnerek listáját állandó tagokkal vagy vendégekkel. A letölthető audió formátum még lóg a levegőben számos (főleg technikai) okból kifolyólag, ugyanakkor apró lépésenként igyekszünk majd közelíteni a közvetítések színvonalát egy minden szempontból profi adáséhoz. Reméljük sikerül 🙂

A Játék hírek rovat sikeresen újra éledt az elmúlt év során és idén is folytatódik. Számomra érdekes és fontos ez a rovat és annak ellenére, hogy jelenleg nem ez a legnépszerűbb, szeretném továbbra is szállítani az érdekes híreket a videójátékok világából. Itt még gondolkozom azon, hogy még egyszerűbb legyen a formátum, de hosszú távon az is elképzelhető, hogy beépítem ezt a rovatot a KjúbCast tematikájába.

A Gamer filó egy másik számomra fontos rovat, de szintén nem gyakoriak az új videók. Jelenleg ezzel ki vagyok békülve, ugyanakkor szeretnék neki több figyelmet szentelni a jövőben.

A Csonti játszik a random gameplay rovat a csatornán, ahol tényleg csak ad-hoc játszom egy játékkal és ez remekül beválik azokra az alkalmakra, amikor nincs kapacitásom “komolyabb” videókat készíteni. Részben hiánypótló is, mert sokaknak elegendő az egyszerű gameplay és ez a rovat tökéletesen ellátja ezt a feladatot. A jövőben annyiban próbálom tovább közelíteni a nézői igényeket a videókhoz, hogy ebben a rovatban fogom szerepeltetni a közönségkedvenc játékokat, amiket sokan kérnek.

Itt van még nekünk a Beszélgessünk rovat. Itt nagy dilemmában vagyok, mert bár fontosnak tartom és sok embert érdekel, sajnos a számok alapján közel sem eleget, ami hosszú távon máshonnan veszi el az erőforrásaimat és a figyelmet. Még nem döntöttem el, de érik bennem a gondolat, hogy hamarosan át fogom költöztetni a rovatot a Vlog csatornámra. Ott sokkal testhezállóbb és legalább ott is lesz mit néznie az embereknek, mivel az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam sajnos.

Még egy dolog maradt, amin gondolkodom, ez pedig az élő közvetítések formátuma. Az elmúlt évben a Youtube részéről több lépés is született az élő közvetítések bátorítására, beleértve a játék tartalmakat, így jó lenne ebbe az irányba is nyitni. Ugyanakkor a közvetítések sok időt és kötöttséget igényelnek, ezért ennek a módján is sokat kell még agyalnom. Ami biztos, hogy időről időre szeretnék élő közvetítéseket tartani, mert jó móka. Elképzelhető, hogy csak nagyobb eseményekkor lesznek (pl. új Hearthstone kiegészítő, 100K feliratkozó stb…) vagy valamilyen fontosabb téma kapcsán. Utóbbira jó példa a Youtube kisokos tavaji tömbösített adása, ahol remélem sok kérdést sikerült megválaszolnom. Itt megjegyezném, hogy ha lesz még Youtube kisokos, akkor hasonló tömbösített formában lehet rá számítani.

Végül a különböző rendezvényeken való részvételeimről szólnék néhány szót. Elképzeléseim szerint ott leszek a budapesti PlayIT-en, a Mondocon-on és az OVS-en. PlayIT esetében továbbra is csak a budapestit tudom vállalni, de amennyiben belefér más helyszín, akkor arról időben tudni fogtok, de ez igaz a többi rendezvényre is.

Ezek lennének tehát az elképzeléseim 2016-ra. Bízom benne, hogy ez az év is jó lesz 🙂